JaJa'Z Latest Stories

Thursday, November 11, 2010

Penting ke Majlis Restu Ilmu Cikgu??

Kalau tanya kat student2 yang nak amik exam PMR or SPM sah2 diaorang dah  biasa dengan
Majlis Restu Ilmu atau Majlis Titisan Ilmu...
kiranya majlis ni macam majlis guru2 memberi amanat terakhir la before semua bebudak exam..
mana2 cikgu yang nak bagi pesanan akhir ke,motivasi akhir ke,nak bagi kata2 panduan akhir ke..
bleh la diberi time tu...
selalunya time majlis tu guru2 akan berucap secara ringkas...
dan majlis akan disudahi dengan sesi bersalam salaman antara para guru dan pelajar2..

So, jumaat ni semua student form 5 ada Majlis Titisan Ilmu tu...
kiranya wajib la untuk semua pelajar hadir..
tapi tadi bleh plak sorang student ni tetiba bagi pandangan dia kat jaja

Perlu ke gi Majlis Titisan Ilmu tu cikgu??
ada ke takde ke..sama jek kitorang amik SPM nanti..

Terpulang lah...
kalau rasa restu dari cikgu2 ni tak penting, takyah la hadir majlis tu...
bukannya cikgu nak memaksa pun...cikgu sentiasa merestui segala ilmu yang cikgu2 dah bagi pada kamu semua
terpulang la pada kamu untuk mencorak ilmu tu di masa depan nanti...

Kadang2 jaja rasa  kecewa dengan sikap sesetengah pelajar kita skang ni..
yang merasakan diri mereka sudah cukup besar dan dewasa
untuk melalui menda2 'remeh' macam ni...

Terpulang lah....masing2 dah besar...pandai fikir sendiri...

Jaja'Z: Cikgu tetap cikgu...

10 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

mmg besar pengorbanan seorg guru... 'mereka2' ni akan menyedari betapa ruginya x ikut nasihat cikgu bila dia org dah merasa betapa sshnya hidup tanpa ilmu di dada.....

JaJa'Z said...

betul tu kak..jaja ni pun kalau di bagi peluang..nak je belajar semula..masuk sek semula...rasa tak puas study dulu2..

dieya said...

ehh.. apa laa punya perangai student tu.. taknak pegi sudahlaa kan, siap soal perlu ke tak perlu.. sendiri pikir laa.. ish ish ish

A.I said...

isk, mintak dijauhkan lah dari anak2 aku. biar lah dowang menghargai jasa cikgu2 sume..

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

bagi leha [sbb leha msh pgg title student], majlis mcm nie la kena pergi, wajib!. selain daripada, restu guru, kira leh slow talk heart to heart la ngan ckgu/pensyarah, minta ampun minta maaf.. tyme2 majlis nie la, doa pelajar dan guru tu seiiring untuk kejayaaan!

:: teringat lak malam menghalalkan ilmu sem akhir tyme diploma. sob3.::

JaJa'Z said...

dieya: bagi diaorang kadang2 menda mcm ni remeh...tak pelu restu2 ni...malas nak layan dah ...

JaJa'Z said...

AI: aku suka bebudak sek rendah yang sentiasa menghargai cikgu2...budak2 besor ni bila dah makin besor..susah nak mengagak pemikiran diaorang...

JaJa'Z said...

leha" betul tu..time ni la nak minta maaf lebih2 ngan cikgu2..nak mohon restu..apa lah yang susah sangat nak buat menda2 macam tu kan..

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

betul tu kak jaja. yalah. dha student nie suka "menyakitkan ati" ckgu2 dy. hehehe. dha la malas dtng sekolah, kerja umah tak siyap, tak disiplin. hehe. jadik tyme2 majlis mcm tu la minta maaf bnyak3. hehehe.

JaJa'Z said...

leha: tu la pasai..banyak dosa bebudak ni buat..tak heran dah nak minta2 maaf...

Related Posts with Thumbnails