JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, October 19, 2010

Jaja Ni Jenis Tahan Sabar Ke ek?

Jaja ni tak tau lah jenis penyabar ke tidak, terutamanya dlm mendidik budak2 kecik @ anak2
maklum lah, jaja ni takde pengalaman sendiri..
didik anak sendiri blom, tapi didik anak orang alhamdulillah dah 8 thn dah..

Bila saban hari telinga jaja ni dok dengar anak jiran selang sebuah dr umah jaja ni 
dok mengamuk manjang, kadang2 tepikir adakah jaja nanti pun sabar dalam melayan kerenah anak2..
memang la bebudak lagi, baru 2 thn..tapi asyik nak mengamuk jek
pastu kalau mengamuk suara dia sekuat alam..
sampai ke umah jaja ni dok dengar suara dia..tu kalau dia sorang la..buatnya dua abang dia yang umur
5 thn dengan darjah 1 tu joint mengamuk sekali, mau serabut kepala dok dalam umah tu..

Kadang2 time jaja dok masak kat dapur, alih2 dengar mummy dia menjerit

Ya Allah! budak ni....Sapa suruh buang menda tu!!!!!

Hehhe..macam2 lagi lah..
mau tak mengamuk,anak kerja dok buang telor ayam dalam peti ais jek..
dah la telor pecah, nak kena mop lantai lagi..dah la telor tu hanyir kan..
kadang2 sian pun ada...

Tu kalau time minah kecik tu mengamuk la,tapi kalau dia ok..
emmm...rasa nak gigit2 jek minah tu ..geram sebab comel :p

Kalau dr pengalaman jaja jaga adik yang bongsu sekali time dia kecik2 dulu..
memang jaja ni tahap kesabaran kurang amat...
ada sekali tu adik jaja menangis tak berhenti2,bagi susu takmo..masuk dalam buaian takmo
dok melalak jek..
jaja geram sangat..jaja masuk kan dia dalam buaian, jaja pukul bontot dia sambil bebel2
macam la budak tu paham sangat kan :p
padahal adik tu bukan nya nak diam, melalak lagi ada lah..heheh

dan satu kes lagi masa dia darjah 2..punya lah liat nak suruh gi sekolah
time kejut pagi2 nak suruh gi sekolah, dia buat keras jek tido..
baru darjah dua tu...degil kemain..
last2 jaja tarik tangan dia sambil dia meronta2, jaja heret dia gi bilik air nak bagi mandi..
bleh plak terjumpa hanger sambil2 tarik dia tu..
apa lagi, kena la sebedal hanger kat belakang badan...pastu mandikan dia macam tak cukup air jek
dalam kolah tu... hehehheh
sambil mulut jaja ni tak brenti membebel2 kat dia...

Yang ko malas sangat nak gi sekolah ni apsal ha!!!
abang dengan kakak dulu tak la seteruk macam ko ni!!!!

Sambil dok sabun kan dia, habis sampai ke muka dia penuh ngan sabun jaja kerja kan
degil sangat tuh!!! geram betul jaja time tu...

Ish..banyak lagi lah kes2 kalau nak diingatkan semula pengalaman jaja ngan adik bongsu
jaja tu...
jaja ni kakak yang garang sangat ke ek..?
ntah la, bila tang adik sendiri, memang tak leh nak control..
tu blom cerita bab mengajar dia lagi..memang kena 'jerkah' je la..
sampai dia cakap kat mama

Malas belajar dengan kakak, dia nak marah jek..

Hehhehe..agaknya sampai la skang ni jaja pun dah jadi cikgu
sifat garang tu memang lagi ketara la kot...

Cikgu garang pun,cikgu garang lahhhh...
janji kerja umah jaja bagi siap belaka2..jangan tak siap plak,kalau tak memang kena la..
hehhehe

Habis citer pasal kesabaran,ni plak menu berbuka jaja tadi..
Ikan keli masak berlada (kredit to potretkasih.com)
beli jek..tak kuasa nak masak2 sebab hari ni jadi hari malas masak sedunia...

Jaja'Z: As sobru minal iman...

12 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

t'senyum2 akak baca n3 jaja...mana tidaknya mmg begitu lah situasi akak kat umah ni melayan ragam si comel 2 org nih....lbh2 lagi afiqah....nakalnya kemain lagik...mmg sungguh m'cabar k'sabaran akak.....

mak akak selalu pesan... "biasalah ragam bdk nak dapat adik...kene sabar..." aduhai...akak mmg sedaya upaya cuba b'sabar setakat yg t'mampu....tp klu dah temperature dah naik....hah..tu dia...hilang ingatan kejap...

tp x ler smpi b'birat2 badan...lebam pun tidak...biasanya suara jer lah kalah tarzan rimba....bukan apa kan jaja....klu x di marah anak2 ni nnti takut jd x elok bila besar....

citer bab kesabaran m'jaga anak2 ni mmg x habis citer kat sini lah...smpi esok pagi ler jawabnya....

p/s: MELENTUR BULUH BIAR DARI REBUNG......

diana said...

biase la tu jaja..
dengan budak2 ni bukan boleh belembut sangt..
bekeras sangat pun tak boleh jugak..
dia kena marah masa2 tertentu..
dan berlembut pun di masa2 tertentu jugak..
kalau marah je 24 jam nanti orang kata giler pulak kan..
yang penting janagn keluarkan ayat2 yang tak sepatutnye la..
kawal sikit..ok..

JaJa'Z said...

mamamya: tu la kan..jaja ni takut jek bila ada anak sendiri nanti mcm mana lah ek..tambah plak dengan tangan ni cepat jek naik..hehhehe..laju jek nak mencubit..tapi tak la sampai nak bagi lebam..just nak mengajar dia...kalau dr kecik kita biarkan, bila dah besar susah dah nak membentuk dia..biar la kita susah dulu, asalkan kita tak menyesal kemudiannya..

akak dengan 2 minah kecoh2 kat umah tu sure bising kan..hehhehe..nak2 plak kalau time dioarang bergaduh..sure sakan menjerit2...

JaJa'Z said...

Diana: menda macam tu memang jaja elakkan..dan jaja memang bukan jenis time marah, pi hambur plak dengan perkataan2 tak elok..bodoh ke, bengong ke..memang tak terbiasa la mulut jaja ni...pandai2 la kita switch ke lain plak...

Danial Ikhwan Jaafar said...

hehehe kesian si adik =P standard ah tu, marah2 pukul2 sayang LOL
Che ar memang garang habih aa, uncle jeff steady je, tapi diam2 ubi berisi. =P

JaJa'Z said...

Dan: i know ur mom very well...dia memang la tegasnya..ingat masa akak tido kat umah Dan dulu kat umah lama, macam2 dia suruh akak buat kerja..penat i tauuuuu....serik nak pi tido situ lepas tu...Dan ada ke masa tu ek? mcm takde jek...

dieya said...

kegarangan terserlah sejak azali rupanya!

kelakar laa k jaja sabun adik ksampai muka2 sekali.. wahahaha.. sure terkebil2 pedih mata dia.. kejam!

JaJa'Z said...

Dieya: garang2 cute..hehhe

ntah lah..maybe jugak kot..dalam situasi tertentu la kot garang..kalau biasa2 ok jek...

tu baru citer kena ngan hanger..blom citer libas dia dengan dawai langsir lagi..hehehhe lagi kejam...

time dah marah...semua menda nak sabun...

Jamiel said...

Salam Perkenalan..
Kebetulan baca tentang parenting lak..
Camne la saya nanti yek..
Nak kena belajar jadi bapa yang baik ni..

aZaMieTa said...

skang ni akak garang tp comei... (^_^)
tetiba masuk gambo ikan. hehehehee ;p

JaJa'Z said...

hai janmiel..thanks for drop by..sama la..jaja pun still takde baby lagi..belajar2 jugak dengan orang lain..

JaJa'Z said...

ieta: tetiba masuk gambo ikan sebab tayang lauk berbuka puasa....hehhe

Related Posts with Thumbnails