JaJa'Z Latest Stories

Friday, October 22, 2010

Bintat Oh Bintat..I Hate U lahhhhh

Ingat lagi entry jaja pasal dok tergaru2 jek time pagi...
nampak gayanya skang ni pun kesan gatal2 dan sindrom menggaru tu still tak hilang lagi...
asal pagi jek..jaja menggaru..

Nak kata cadar kotor, 2 kali dah tukar cadar..
ada kawan jaja cadang suruh jaja jemur tilam..
Mak Datukkk!!!
kalau tilam nya 5inchi jek bleh la nak jemur2 kat luar
ni segabak punya tebal..dah tu berat pulak...tak terlarat rasanya nak diangkat..

Pagi tadi jaja jek dr tido, jaja dah tergaru2..
bawah peha kiri kanan dah naik bintat..
asal start jek menggaru, terus naik bintat..sekali tengok dah naik ngeri dah...
En Zack pun takut nak tengok...
dan yang paling menyampah lagi..bibir jaja plak jadi bengkak kali ni..mujur sebelah jek..
kalau tak, segan la nak ke sekolah..
jadi nya skang ni jaja dah dapat kesan dr mana punca bibir jaja dok bengkak dua tiga kali
sebelum ni..
kalau tengah menggaru sekali dengan tengah berpeluh..lagi la sakan bintat2 tu naik..
eiiiii! tak suka laaaaaa

Selepas kena bebel ,nampak gayanya kena la gi klinik sekali lagi nampak nya..
kali ni maybe try gi klinik lain plak..
ubat dr klinik yang first tu nampak gaya macam tak brapa nak jalan...

Harap2 lepas tu ok lah..tak daya dah nak terkeruk2 time gatal..
merenyam2 amat rasanya...

Jaja'Z: Tapi diri ku tak gatal tau...


12 Beu-T Is Talking:

honey amour said...

bintat tu apa jaja ?

sarah-najwan said...

satu famili akak kene pasal gatal2 nih..cara yg paling berkesan..selama 2 minggu semua pakaian kita siram air panas dulu sebelum msuk mesin basuh..mknanya rendam air panas..dah sejuk baru masuk mesin..jgn masa panas2 tu..

termasuklah jugak kain cadar, sarung bantal selimut bagai tu...
bantal2 bole jemur..jgn tilam..berat wey nk akat..

dlm 2 minggu jugak..terus baik..
kuman gatal2 ni xmampus kalu letak ubat..nak kene mampuskan tmpat biak tu...plus jugak masa basuh..letak dettol...

jaja try yer..

Mamamya said...

iskh3....dah tahap serius ni rasanya jaja...pi la klinik,nnti klu bintat2 1 badan ssh pulak....

tilam tu klu x blh nak jemur...sembur jer dgn febreeze yg kaler oren tu....(anti bacteria)

Kniedaz said...

try tdo kat luar malam ni..kalau tak menggaru tu mesti tilam la...

K.Nor said...

jaja, kenal tak dgn daun semambu? org india panggil daun neem.. biasanya ada kat taman2.. daun ni boleh menghilangkan gatal2 badan. amik daun dan ramas2 kat dlm air dan mandi sambil gosok2 badan dgn air tu.. pastu boleh gak wat lapik atas tilam dan tidur atas daun2 tu.. try la insyaallah boleh hilang gatal2 badan tu. selain tu daun ni jugak boleh hilangkan gatal2 kalau kena demam campak.. slmt mencuba ya..

ni rupa daun semambu http://4.bp.blogspot.com/_iCzkP5bGyb0/TAXtRYfPbxI/AAAAAAAAAzE/hCNWhzn3fV4/s640/Neem3.jpg

Lelord said...

jaja last week akak pun camtu gak tp kena kat lengan n kaki..gatal merenyam, panas pastu siap rasa sakit cam bengkak. siap tuko sabun kot la allergic. lastly g spital dapat pil n cream.

Dalam 2 ari dh x gatal cuma krim je masih diteruskan pasal ade lagi red mark

JaJa'Z said...

honeyL aiyak..bintat pun tak tau ke dear..hehhe..kalau u kena gigit nyamuk..rasa gatal..pastu naik macam bintik2 kasar..tu la bintat...

JaJa'Z said...

kak zia: rendam dengan air panas ek..okeh2..nanti jaja try..memang betul kadang2 kuman tu tak hilang setakat kita kibas2..maybe tilam tu kot..sebab nya dah 5 tahun dah tilam tu...hehhe

JaJa'Z said...

mamamya: febreze ek? okeh2..nanti jaja try..tak daya nak menggaru kak tiap2 hari..zack pun tak daya nak tlg jaja menggaru..hehheh..last2 berbirat2 badan kena kuku dia...

JaJa'Z said...

Kak Nor: wah! baik punya petua ni..tq banyak2 kak nor..nanti jaja try cari ek..kena tanya2 mak mertua lah kot...kot2 la kat kampung ada umah yg ada tanam daun semambu ni...

JaJa'Z said...

kniedaz: hari tu tak tido pun menggaru juga kak...time tengah online lagi..nak2 plak time tu berpeluh..terus bintat naik...

JaJa'Z said...

kaka lela: jaja nak try gi klinik lagila petang ni..takut tak berkesan jek ubat cream tu..takpe2..jaja try klinik lain plak...

Related Posts with Thumbnails