JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, August 18, 2010

Latest Collection Buku Bacaan En Zack....

Morning semua...
Di bulan Ramadhan yang mulia ni
jaja just nak berkongsi koleksi buku bacaan terkini En Zack...
untuk koleksi2 buku En Zack yang terdahulu bleh klik kat SINI
Kemain laki ku menyusun buku2 dia...
Skang ni kalau dia gi kedai buku2 agama macam2 dia teringin nak beli
terutamanya koleksi Kitab Ibnu Katsir
tapi harganya mak aiiiii RM800++
Lain kali la bang ek..kumpul dulu duit banyak2 baru beli tau...
Syarah Hadith Arba'in
Merungkai tentang 42 hadis terpenting dalam islam...
Syamail
Muhammad SAW
karangan dari Imam al-Tirmizi
buku ni menceritakan tentang keperibadian Rasulullah
yang kadang2 kita sendiri pun tak tahu selama ni..
jaja pun baru separuh baca buku ni...
Kisah 25 Nabi2
Bermula dari kewujudan Nabi Adam sehinggalah kepada
Nabi ke 25 iaitu Nabi Muhammad SAW
Buku Ni En Zack belikan untuk jaja dan tetap jugak jaja blom khatam baca lagi
hehheheh
Riwayat Para Sahabat Rasulullah
karangan Ummu Fatimah Al-Zahra
Menurut En Zack, sahabat Rasulullah ada beratus2 orang
tetapi dalam buku ni hanya disenaraikan beberapa orang sahaja....

Ni lah buku2 yang En Zack selalu baca yang kadang2 berjam2
tanpa hiraukan bini dia ni
tapi takpe lah..jaja tak kisah..
hehhehe
Dan seperti buku Hadith Arba'in tu En Zack selalu bawa ke surau
setiap hari selasa
untuk kelas tafsir Al-Quran...
dan yang jaja suka..segala ilmu yang dia dapat@tahu
dia akan berkongsi dengan jaja selepas tu..

Jadi, sama2lah kita memperbanyakkan membaca selain menambahkan
pengetahuan tentang agama kita sendiri sebagai persediaan
ke alam yang SATU itu....

kredit to 'tangan' En Zack tlg pegang buku
^___~

14 Beu-T Is Talking:

Nur Hawa Mohd Zin said...

Alhamdulillah...

dieya said...

wah ada model jemputan nampak ;-)
uih tebal2 nye laa buku2 tu.. my textbooks pun kalah!

~anna&anuar~ said...

pasni, maybe kena wat library kat umah la kak jaja oiiii....hehhehe

JaJa'Z said...

hawa: alhamdulillah...

JaJa'Z said...

dieya: terselit tangan ngan kaki dia dalam gambo..hik hik hik...memang tebal2 pun..kalau buku tafsir hadis imam bukhari lagi la tebal..tapi dia dah habis baca dah..tapi en zack selalu ulang semula bacaan dia sesambil buat note2 kecik kat tepi buku2 tu..

JaJa'Z said...

anna: jangan tak tau..laki ku itu siap berangan nak jd kan bilik tengah jd mini library dia..dia tak ingat agaknya bilik tengah tu dah macam kapal kargo..penuh barang..

Whitey Mommy said...

jaja... bertuah jaja dapat suami macam en zack yang mahukan baca buku n belaja tentang ini semua... saya teringin sangat nak tengok suami saya baca buku2 ni semua...

JaJa'Z said...

whitey mommy: dulu en zack pun bukan orang macam tu..jauh sekali dr sekarang ni..tapi bila masa makin berganjak...umor makin bertambah dan usia mematang kan manusia..bila banyak membaca, kita makin mendalami agama kita..dia pun masih belajar lagi skang ni...banyak lagi yang dia perlu belajar..jaja pun sama..

Whitey Mommy said...

alhamdulillah... syukur...saya pun doa yang suami saya akan jadi macam tu... kalau jaja kata gitu tak mustahil suami saya pun akan jadi macam tu kan... huhu saya pun masih banyak lagi nak belajar...terutama dah ada anak ni..bukan senang nakpikul tanggungjawab sebagai ibu di zaman yang gejala sosial sangat2 parah ni...

En iLham said...

wah
bagusnye en zack suka baca buku
kagum2
hehe
boleh menambahkan lagi ilmu di dada kan
isterinya pun dapatlah tempias sekali
hehe

JaJa'Z said...

whitey mommy: insyallah..segala niat baik akan dipermudahkan Allah..kena banyak2 sabar dan doa serta usaha okeh....

be strong..

JaJa'Z said...

syamil: koleksi novel takde tau! hehhehe..kalau kurang ilmu agama..kena la tambah syamil..akak ni bukan setakat tempias...'lencun' terus...alhamdulillah, bila berkongsi ilmu..pahala tu dah dijanjikan untuk kita..

~jeet~ said...

salam, tafsir ibnu kathir sgt recommended, kawan saya ada satu set, senang faham, pastu setiap yang ada cerita dikaitkan pulak ayat sokongan dari mana, saya pon dah pasang hajat nak beli, insyaAllah..

JaJa'Z said...

jeet: tu la buku idaman suami akak...dia dok belek je set buku2 tu..tapi tu lah..mahal sangat..insyallah, ada rezeki dia memang nak beli..

Related Posts with Thumbnails