JaJa'Z Latest Stories

Monday, July 5, 2010

Ni La Susahnya Kalau Pekerja Semua Dari 'Oversea'

Skang ni memana kita gi tak kira la petrol pump ke,restoran ke
pasaraya,kedai serbaneka memanjanggggggg
pekerja 'oversea' yang penuh
jaja tak kisah la bab diaorang nak cari rezeki kat sini, tu hak diaorang
tapi yang nyampahnya bila kita bercakap ngan diaorang dah macam ayam ngan itik
kita cakap lain, dia cakap lain
kalau dalam pasaraya pun sama jugak..
nak tanya barang yg kita cari letak kat mana pun, last2 kita gak
yang pi cari sendiri..

Hari tu En Zack pesan soh beli penanda buku kat salah sebuah
kedai buku kat Jaya Gading
kat kedai tu memang kompem dah guna tenaga kerja 'oversea'
nak tak nak kena la tanya jugak

Jaja: Tumpang tanya, ada jual penanda buku tak?
Pekerja: Apa buku? (sambil geleng2 kepala)
Jaja: Penanda buku la..yang selit2 dalam buku tu..
Pekerja: Sana juga ada buku boleh pilih...
Jaja: Saya bukan nak buku, saya nak penanda buku
( Time ni dah geram dah)
Pekerja: Tanda2 buku serupa balut2 buku ka?
Jaja: Penanda buku bukan pembalut buku!! Awak paham tak apa saya cakap ??!!
Last2 pekerja tu sengeh2 sambil geleng2 kepala tanda tak paham

Eiiii..nak aje aku sebat pekerja 'oversea' tu dengan 'hanger' plastik
susah betul la..last2 jaja sendiri jugak gi cari..
tapinya non adooooo...
last2 blah je terus dari kedai tu..!!

Tuan punya kedai pun agak2 la..ko nak hired pekerja 'oversea' ni
at least ajar la diaorang cara nak bercakap dengan pelanggan macam mana
diaorang tu paham bahasa ke tak...
kalau dah jd macam ni kan ke susah...


2 Beu-T Is Talking:

MahaMahu said...

Susah nak judge org ni jaja.. kadang siam pun pandai ckp mcm tu.. so tepuk dada tanya selera kan..

JaJa'Z said...

maha mahu: thanks for drop by...tu lah harap2 dia bukan islam...anyway..u comment at the wrong entry..hehhe

Related Posts with Thumbnails