JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, July 28, 2010

Mengaji Al-Quran & Sate !

Assalamualaikum
selamat malam semua

Jaja nak tanya ni esp untuk pasangan suami isteri la ek..
berapa ramai dikalangan blogger2 ni yang diajar mengaji Quran
oleh suami sendiri?
Atau maybe ada yang tak pernah suami sendiri ajar anak atau isteri mengaji
kat umah...

Alhamdulillah,
Jaja bersyukur sangat sebab En Zack mampu mengajar jaja
mengaji dirumah dan
bukan setakat mengaji malah En Zack mampu mengajar tajwid serta hukum
dalam bacaan Al-Quran

Boleh dikatakan tiap2 malam En Zack belajar mengaji di surau
dengan bimbingan seorang ustaz kat taman jaja ni..
kelas mengaji ni
bermula selepas sembahyang isya' sehingga pukul 10.30 mlm..

Jadinya bila ada kesempatan En Zack sembahyang maghrib dirumah
mesti lepas tu dia ajak jaja mengaji sama2..

Jaja ingat lagi first time nak mengaji depan En Zack
giler punya segan jaja ni
baru baca bismillah...pastu terus rasa nak tergelak...
sampai berapa kali cuba nak try baca..tetap jugak nak tersengeh2..
tapi lepas dah kena sound, baru la boleh baca elok2
hehehheh

En Zack akan dengar cara bacaan jaja
dan dia akan tegur jika ada kesalahan pada bacaan yang jaja buat
yang bagusn nya, En Zack akan terangkan hukum bacaan
pada tempat yang salah tu...
Jaja ni dulu2 belajar jugak hukum2 tajwid ni
tapi berapa sangat la yang jaja dapat ingat
setakat mad asli, iqlab,idrham..boleh la
tapi En Zack bleh ingat segala hukum tajwid yang dia belajar tu...
rasa kagum la kejap

Bukan kagum sebab apa, tapi sebab dia boleh berubah macam tu sekali
kalau korang semua kenal En zack yang dulu dan bezakan
dengan En Zack yang sekarang
sah2 korang tak caya...
Dari mat rockers rambut panjang yang kuat jamming
dan skang ni jadi orang surau dan berjanggut sakan..
Alhamdulillah
maybe,it's about time
dah tiba masanya dia berubah...
^___~


Dan sebagai habuan kitorang untuk malam ni
jaja just beli sate ngan nasi dagang kat pasar malam petang tadi..
sebenarnya jaja ni sampai tak tau dah nak beli apa
balik2 menda yang sama jek
Lama dah rasanya tak makan sate
jaja beli tak banyak mana pun
just 15 cucuk , cukup la untuk santapan kami suami isteri
hehehhehe

korang semua dinner apa plak??


p/s:cerita diatas bukan bertujuan untuk memuji suami sendiri okey...jgn salah paham plak yer...

8 Beu-T Is Talking:

-fickryhisham- said...


Alhamdulillah mendapat seorang suami yang soleh dan membimbing keluarga dalam mengaji Al-Quran...

(=

Ape-ape pon.. cam sedap jer satay tue~

Kui3...

Azuan said...

tak makan lagi...lapar nie hehe..

p/s : mahu jadi suami yg baik..hihi

JaJa'Z said...

fickry: alhamdulillah..asalnya en zack bukan macam tu...dan alhamdulillah dia berubah sedikit demi sedikit ke arah kebaikkan...

JaJa'Z said...

azuan: lapar ek..sian dia..hehehhe

ira aje said...

wahh. bgus laa dpt laki cmtu kn. agk tpegun sketika. jrg kot nk de owg cmtu sgt. tp manusia ley brubh rite. huhu. hope ira pnye future husbnd pon golongan cmni gk. hehee =))

JaJa'Z said...

ira: insyallah..jaja pun tak sangka hubby bleh mcm tu skang..jauh beza dia dengan yg dulu...

aZaMieTa said...

azam tu pong dulu len gak kak... skang ni ade la beza cket.. bese la kan. makin lame kan kita makin matang. ble pk baik buruk. Alhamdulillah... kan sng camtu. x pyh akak nak cari tpt ngaji. dgn husband sendiri lbh afdal =)

JaJa'Z said...

azamieta: kita maybe bleh mengaji sendiri..tapi kalau salah bacaan..tanggung sendiri je la..takde sapa nak tegur..jdnya bila dia ajar sket2..kita pun bleh belajar semula..

Related Posts with Thumbnails