JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, July 20, 2010

Kalau Dah Berjaya Tu Kena Berlagak Ek??

Bila citer pasal promoting to joint something..korang ada pengalaman tak?
ajak joint jadi ahli MLM ke
ajak jadi ahli kelab apa2 ke
atau pun korang sendiri yang mem'promote' kat kawan2 korang
joint dengan menda2 yang korang dah joint ke...

Selalunya if someone yang promote kita something or ajak joint something
for sure dia akan ajak dengan cara terbaik
seboleh2nya dia akan terangkan dengan cara paling best supaya kita akan jd
lembut hati or 'cair hati'
dan last2 kita boleh terpaut dan joint sekali....
contohnya macam orang datang jumpa kita nak promote insuran
segala kelebihan dan keistimewaan insuran tu habis dia terangkan
sampai last2 kita pun terjoint jugak beli insuran tu...

Sebenarnya jaja jenis tak kisah kalau kawan2 yang cuba nak promote something..
dan kalau jaja rasa menda2 tu boleh memberi kebaikkan pada jaja
dan tidak membebankan..
apa salahnya..kita pun suka..dan jaja rasa ramai yang akan suka..

Last week jaja berkesempatan YM dengan one of my close friend...
selama ni kitorang memang cukup rapat
boleh la dikatakan 'makan sepinggan,tido sebantal' time study dulu2
Memula chat dengan dia ok je lagi..
tanya pasal family, lama tak jumpa..rindu bla bla bla...
then dia cakap now tengah aktif dengan satu bisnes untuk tambah pendapatan
Bila jaja dengar menda2 yang boleh tambah pendapatan
for sure kita akan rasa 'teruja' gak dan nak tahu lebih lanjut
Tapi bila jaja dok tanya...

Buat macam mana?
Kena guna internet ke?
kena guna modal besar ke?
bla bla bla...

She refuse to answer me and keep repeating

"Betul ke nak tau"
"ye ke nak tau"
"Bisnes2 macam ni tak bleh citer kat YM"

?????????

Bila kita dok tanya ,tapi dia dok pusing soalan kita balik...
mula la jaja rasa menyampah la plak..
Susah sangat ke nak cerita sampai intro sket2 pun tak bleh nak bagitau...
balik2 dia ulang

"Bisnes macam ni tak bleh bincang kat YM"
!!!!!

KO NAK CITER SKET2 INTRO PUN SUSAH KEEEEE???!!!!

And lastly, dia kata
kalau jaja interested nak tahu, just bank in dia rm20 dan dia akan hantar CD
so, jaja study la CD tu
kalau tak suka,jaja pulangkan semula CD tu dan dia pun pulangkan duit jaja semula...

Jaja ni bukannya kisah pasal CD tu, tapi susah sangat ke dia nak bercerita sedikit
dah alang2 tengah ber YM...
sampai intro pun tak bleh nak bagitau...
at least kita tahu la menda apa yang kita kena buat
kalau bisness guna internet ke..cakap je la..
atau
bisnes tu kena kuar modal rm5000 ke..
cakap jela...
susah sangat2 ke?

Bila dah lama2 tu saja jek jaja nak ushar2 dia..

" Akak kan dah banyak duit,apa kata belanja jek jaja Cd tu
alah rm20 je kan..bukan mahal pun...tak luaknya duit akak..
anggapla macam belanja jaja kat giant or sedekah2"

Korang rasa apa dia jawab????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
" Sedekah ni untuk orang MISKIN je...Jaja orang MISKIN ke?"

memang sentap la dengan ayat2 dia...
bukan tu je..
banyak lagi ayat2 dia yang buat jaja memangggg rasa 'berbulu' je dengar

Jaja sokong kawan2 yang buat2 bisnes ni..tak kira la bisnes apa pun
even korang jual kek kukus or jual kain pasang pun jaja tak kisah
jaja support jek...

tapi perlu ke sikap macam tu??
nak pujuk orang joint dengan menunjukkan kesombongan sendiri..

macam kes member jaja ni
i know her ups and down...
tapi takkan bila dah sampai tahap macam ni, perangai bleh bertukar plak..
dari dulu seorang yang suka buat lawak2, gurau2
alih2 turn to be weird person to me...

if YOU read this...
i'm not saying that i hate u...
but i hate the way u talk to me....
that's all...


Banyak plak BEBEL malam2 ni...



14 Beu-T Is Talking:

Izan Ishak said...

alamak...mmmg sentap abislah ayat dia tu. kalau izan mmg berbulu jg cam jaja~~
yelah..bukan produk dia jual tu kena kuar modal riban2..susah no nak citer ye~~

JaJa'Z said...

dia bukan jual produk izan..tapi do something then dapat duit riban2 la kot...yang something tu lala jaja nak tau mcm mana...

~anna&anuar~ said...

Astagfirullah.. penyakit yg manusia paling senang nak dapat... RIAK.. Subhanallah..

Ya Allah, jauhkan la kita dr sikap2 camni.. Ameen..

btapa menghina sesama manusia itu antara penyebab kemurkaan Allah...

sian nye org yg ssh.. dihina mcm tu skaliiii.....sedihnye hatii.. :(

honey amour said...

dah nama manusia jaja..sekelip mata boleh beruabah..

JaJa'Z said...

anna: serius ..akak memang kecik hati, geram,meluat dengan cara dia promote or cakap kat akak...nak propote tak salah..tapi jgn la terlalu belagak dengan apa yg baru kita kecapi..

maybe dia tak niat..tapi dia kena belajar semula la kot cara2 nak mempromote secara nice..

JaJa'Z said...

honey: sebab duit..manusia berubah...

~anna&anuar~ said...

x kesah die nak menongkat langit sekalipun.. tp bukan hak die nak menghina org... sesungguhnye, Allah pun memuliakan hamba dia..

akak gtau kat die gni...

'esok, kalo ko mati aku nak tgk dato' mane nak galikan liang ko'...

'xde org kaye raye, duit ribu riban pun akan wat keje gali liang lahad'

'org2 ssh gni jekk sanggup tlg galikan liang demi sesuap nasik'

time tu..

'roh ko la pulak merintih menagih org2 ssh tlg galikan kubur'

uwaaaaaa... sian.. teringat kat org2 ssh tepi2 jalan.. siaaaaannnn....

JaJa'Z said...

anna: akak ni malas la nak sound2 gitu..sebab still hormat dia as seorang 'kakak'..akak lama dah kenal dia..tau kehidupan dia..bagus la kalau nasib dia dah berubah...tapi tu lah...baru ada perubahan sket...dah mula ada rasa riak mcm tu..emmm...

Lelord said...

wahhhh mmg berlagaks itu org...
ishhh pe susah kan ckp je la ape bisnes ko wat sampai ko kaya jota2 tuh...siap ade CD tu dasattt

kisahwanida said...

Biasalah manusia ni.... baru jer nak berjaya dah berlagaks....
mudah lupa diri..... nauzubillah

JaJa'Z said...

lelord: pasal tu la yang jaja bengang sgt tu..nak citer intro pun susah..macam nak jual produk la...dok citer pung pang pung pang tapi produknya kita rahsiakan tak bagi tgk..apa kejadahnya nak buat mcm tu...

JaJa'Z said...

wanida: time dah senang la nak tlg kawan2 yang dok kat 'bawah' ni..niat dia nak tlg tapi skill tu tak brapa nak kena...

lemongrass said...

Kalau bisnes yang berahsia ni kan, macam tak betul aje... Kalau nak bisnes, buatlah cara jujur kan. Apa salahnya bagitau aje intro kat YM, kenapa mesti bank in duit untuk the cd?
I pun nyampah kat bisnes2 yg macam ni, buat tawar hati aje nak join, hehehe

JaJa'Z said...

kak min: betul kak min..memula kita rasa interested jek..tapi lama2 jadi tawar hati...setakat citer intro pun tak bleh...apa kessss kan...

Related Posts with Thumbnails