JaJa'Z Latest Stories

Monday, July 19, 2010

Jadi Kaunselor Tak Bertauliah Lagi!!!

Untuk kali keduanya...
pagi2 lagi ada student kelas jaja datang 'menyembam' kat tepi jaja
sambil muka cuak nak menangis
Jaja yang time tu tengah nak print surat, terus terkejut..
muka dia time tu dah 'kemek' nak nangis dah..

" Awat ni?"

Si H ni dr last week lagi jaja perasan dia macam sedih jek..tapi bila jaja tanya
dia tak nak jawab..
maybe dia blom sedia nak cerita masalah dia
so, jaja biarkan dulu..

Agaknya pagi tadi dia dah tak tahan sangat
tak tau nak luahkan kat sapa...
baru la dia cari guru kelas dia yang 'cute' ni
hehhehehe

Dengan tengok muka dia yang nak menangis tu
jaja rasa dia ni mesti ada masalah besar
last2 jaja tarik dia gi bilik kat belakang staff room..
then
start slow talk dengan dia...

Cerita punya cerita..
ADOIII!!!!!

Masalah CINTA rupanya
^___^

Adoi la yang oiiii
baru tingkatan 4 je ni...blom ko habis belajar lagi ni

Si H ni student terbaik kelas jaja, orangnya pendiam
buat kerja kemas je tulisan dia
paling tak banyak kerenah
tapi satu kelemahan dia, kalau ada masalah suka pendam
kat umah plak takde sapa yang dia rasa boleh berkongsi cerita dengan dia

Senyap2 macam tu pun..
sampai dua tiga orang suka kat dia..
puas jaja nak paham kan cerita dia tadi..

Memula couple ngan A...
lepas clash ngan A dia kawan ngan B yg juga merupakan
kawan kepada A
dalam masa yang sama C plak timbul...
Dia suka kat C tapi si B tu plak jenis mengongkong giler2
tak bagi H ni kawan dengan sesapa...termasuk C

Skang ni yang dia dok pening bila B kuat mengugut nak bunuh diri
kalau H ni tak setia kat dia dan gi layan C atau pun A
Pastu bleh plak ada D timbul..

Adoi laa...complicatednya citer ko ni...!!

Apa kejadahnya la main ugut2 nak bunuh diri ni..
dah tak tau pk secara waras ke bebudak skang ni..ni baru betul2 cinta buta ni..
mujur la si A,B,C ngan D tu sekolah lain2...
kalau diaorang semua satu sekolah, mau jaja pi 'hantuk' kepala
diaorang semua!!!
gataiiiii sangat nak bercintaaaa!!!!

Baik belajar A,B,C lagi bagus....
^___~

21 Beu-T Is Talking:

Danial Ikhwan Jaafar said...

hahaha...teringat plak time skolah tengok member2 ada jiwang karat menangis =P
kelakaq!
tapi tak munasabah la B nak bunuh diri. Islam ke tidak tu kak ja?

En iLham said...

haha
kadang2 pikir lawak gak cite akak ni
sebab yang lawaknye bila masing2 dah besar dan masuk u, teringat balik kesah lama
rasa macam budak2 betul mase tu
haha

memang susah nak menyelesaikan masalah student cinta monyet kan kak. semoga akak dapat beri nasihat yg terbaik yer

JaJa'Z said...

danial; islam la dik...tapi tak reti pk..anyway, last 2 month budak sek akak hang him self in room..kapel dia budak kelas akak gak..ngeriii

JaJa'Z said...

syamil: akak ni baba nasihat study bleh la bagi kata2 sket..masuk bab cintan cintun ni blur sket la...

~anna&anuar~ said...

tp ssh nak jangka la budak skrg kan kak jaja.. x mcm jaman kite dlu.. jaman skrg, x ckp pun die dah wat.. ni kalo dah ugut2 ni, baik kite amik pre caution yg patut la kak..

bebudak skrg mmg getik benaaaauuu.. geram kenkadang...

annazanariah said...

tak faham la cinta bersegi2 ni.. wahhh.. dah boleh jadi Dr LOVE la kak jaja.. hehe..

tetiba teringat kisah masa sekolah dulu.. ecehh! nak jugak. haha..

Danial Ikhwan Jaafar said...

wah, cerita benar ke kak ja? gantung diri?? perghhh....islam kah die tu atau non muslim? perghhh...kejutan budaya sekejap..

dieya said...

ish ish ni bukan cinta tiga segi dah ni, dah cinta pentagon ke heksagon.. apa2 pun syabas coz students k jaja mengamalkan ilmu maths yg k jaja ajar sampai cinta pun dah banyak segi2 :-D

i see that the students really trust u. kalu k jaja jadi kaunselor sekolah pun bagus kan.. dapat allowance lebih kan?

T said...

Jaja,
That girl needs real professional help. Kalau kenal her parents boleh suggest jumpa Psychologist (and Psychiatrist if any medication is needed). For me, kalau sesiapa talk about suicide, regardless of agama, that's a red flag. Even, kalau dia cakap dia ok, she still needs therapy. With that controlling freak behavior along with being suicidal are more than enough to alarmed about.

Mamamya said...

alahai anak2 zaman sekarang...ceteknya akal...kerana cinta nak bunuh diri...

berani sungguh ke nak bunuh diri tue??? ntahnya cakap jer berani...cuba suruh buat btl2... ada berani??????

::Azura Rahman:: said...

wah.. pekena ABC best nie.. ekeke..

JaJa'Z said...

anna: tu lah..tak daya dengan budak skang ni..dasyat amat...akak nak bincang engan family dia..dia tak bagi...

JaJa'Z said...

anna: aik? dan2 ingat kisah lama..main cinta 3 segi gak ke? hehhe

JaJa'Z said...

danial: yup..akak ada post entri pasal tu tapi pastu akak delete sebab dah jd kes polis...hari tu ramai giler orang dtg sek..polis..orang ppd..orh JPN..

JaJa'Z said...

dieya: cikta pentagon yg tak tahan tu..diaorang aplikasi menda yg salah la plak..hehehhe..

akak ni bab2 nasihat cinta ni lemah la sket..bukan banyak pengalaman sangat..cuma bagi nasihat apa yg patut since dia tu muda lagi..

JaJa'Z said...

T: yer..dia memang perlukan perhatian..tapi kalau sampai dia kena ikut cakap budak laki tu...tak bleh la kan...sket2 ugut..sket2 ugut..sian kat that girl..jaja remind her not to ikut segala apa yg budak laki tu cakap..

JaJa'Z said...

T: yer..dia memang perlukan perhatian..tapi kalau sampai dia kena ikut cakap budak laki tu...tak bleh la kan...sket2 ugut..sket2 ugut..sian kat that girl..jaja remind her not to ikut segala apa yg budak laki tu cakap..

JaJa'Z said...

mamamya: bebudak skang jenis tak pk pjg..ingat bunuh diri tu menda senang agaknya..tak reti nak pk secara rasional dah..bebudak skang jiwa kosonggg

JaJa'Z said...

kak zura: idea bagus tu..hehhehe

T said...

jaja, i baca tersalah jantina. hahahaha. i ingat the main character was a boy and all the others were girls. huhuhu. oops. When I said the psychologist help, it should be for the suicidal boy, not the girl. He's already showing abusive behaviour at that age, it will only get worse kalau tak intervene and do behavioral changes.

As for the girl, she's still young. Dia kena belajar to take control of situation and don't let anyone bully her. Girl Power!

JaJa'Z said...

T: pasal budak laki tu..bukan jaja tak nak amik tau..lagi pun dia bkan budak sek jaja...jaja lebih concern pasal that girl anak murid i tu...minah tu dok pk jek pasal budak laki tu takut buat apa2...jaja tak nak dia jd minah turut...dia sebenarnya nak lari dr that guys..tapi budak tu dok ugut dia jek..

Related Posts with Thumbnails