JaJa'Z Latest Stories

Friday, June 18, 2010

Yes! Yes! Jaja Dapat 'Rasa' Itu....

Assalamualaikum
selamat petang semua
sah2 semua dah makan tengah hari kan..?
kot2 la jaja tayang gambo makanan ni, ada plak yang terliur
susah plak kang..


Kalau korang la, ditanya dengan soalan
" masakkan siapa yang paling sedap pernah korang makan?"
sah2 kita akan jawab
Masakkan mak kita la yang paling mabelessss didooniaaa kan??
Sama la dengan jaja
bila jaja masak sendiri bila dah kawen ni
rupanya memang susah kadang2 nak dapat 'rasa' sebijik mcm mak kita buat
time mama masak dulu, jaja memang selalu tengok dan perati
macam mana cara dia masak dan apa bahan dia guna
tapi bila kita buat praktikal sendiri..
tetap tak sama mcm mama buat jugak..

Macam nak masak kari dulu
berkali2 masak tak jugak dapat rasa sebenar...
kekadang kurang rempah la, terlebih santan la, terlebih masam la...
dah lamaaaaa..baru la dapat 'rasa' tu
dan boleh la cakap
'akhirnya..sama jugak rasa mcm mama masak'

................................................................................................................

Macam hari ni
jaja dapat 'rasa' tu bila masak tadi
Makanya..terlebih berselera la makan nya kan..
hehehhe

Ayam Masak Merah
Memang simple je kalau setakat masak ayam masak merah
tapi lain orang, lain caranya
dan kali ni jaja dapat 'makan' ayam masak merah mama

selang seli dengan tempe goreng
wpun jaja ni bukan orang jawa
tapi tetap suka apa2 yang dimasak bersama tempe
soooo sedap ok...
tapi takyah offer kat En Zack, memang dia tak makan
apa la itu olangggg
hehhehe


Dok lepak petang2 ni lalu plak Pakcik Desa
si penjual ais krim
dapat la rembat ais krim ni secawan..
tak mahal mana pun..singgit je weh..
korang jangan terpedaya..
bukan cawan besar pun ni, cawan 'sementot' je..
hehehe
Aiskrim sendiri bikin ni..lagi sedap dari aiskrim padlepopppp wau..
Selamat makan semua.....


6 Beu-T Is Talking:

TopsyTurvyMum said...

walawehhh...
sedapnya ayam merah tuu..akak pun baru buat semalam ayam merah..

mmg betul..masakan mak paling sedapp...yihaaa..mak akak dtg next week!!:D

JaJa'Z said...

jaja ada baca kat blog akak..parent ngan parent in law akak pun dok sana ke? baca mcm datang dr dekat2 jek...

mak dtg tu apa lagi..bleh merasa masakkan mak kan..

En iLham said...

sodapnya ayam masak merah tu
lapar balik dah malam2 ni
aduhai
nasib baik dah hantar kat kau ilhamku
hehe

p/s : akak telah ditag.jawab tau.hehe

JaJa'Z said...

syamil: okeh..nanti akak gi tgk ek..

kasih suci said...

mmm beshnye ayam masak merah...yg tang eskrem kt bawah tu pon besh jugak...lebey2 plak pekena time cuaca pns skrg ni...

ni yg p bli ekrem ni..lalalalala...

JaJa'Z said...

ayam masak merah memang sedap kasih..tak kira la sapa yang masak kan..

ais krim tu pakcik tu buat sendiri..memang sedap..bukan mcm aiskrim yg jual kat kedai berlemak2 sgt rasanya...

Related Posts with Thumbnails