JaJa'Z Latest Stories

Saturday, June 19, 2010

Kepada Semua Penggemar Kek! : Macam mana Nak Tahu kek Itu Halal !!

(Pic Gugel)

Assalamualaikum
Selamat Pagi semua
Haaaa!!! Terbeliak ke mata semua tengok jaja jamu kek ceklat pagi2 ni ?
tengok gambo kek ni pun rasa nak meleleh amat air lioq tu kan..
belum kira dapat rasa betul2 lagi tu...

Jaja tau, memang ramaiiiiii sangat yang suka makan kek
tak kira la kek yang buat sendiri or yang dibeli dr kedai
mahu pun yang dimakan dihotel2 mewah
semuanya sedappppp belaka
tambah plak dengan decorating kek yang memang mabelesssss
memang menggoda habis la

Tapi tahu tak kita, kek2 yang gebu geban amat kat kedai tu
kadang2 dicampur dengan arak untuk menyedapkan nya??

Meh kita berkongsi macam mana nak tahu
kalau kek yang kita makan tu mengandungi arak atau tidak
petikan ni jaja ambil dr blog Ena-Zarina


Jom Kita Baca sama2 :p
..............................................................................................................


Terima kasih Chef Farid di atas perkongsian ini. Semoga pengunjung Lovely Kitchen juga mendapat manfaatnya...

"Assalamualaikum
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.

Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.

Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.

Ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pepsi atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara."

Source : Chef Farid

.........................................................................................................................


Ha! Macam mana rakan2 semua ?
Rasa2nya pernah tak kita makan kek yang rasa masam macam tu?

Jadinya lepas ni kita kena lebih berhati2
supaya apa yang kita makan tu ada lah halal dan suci...


Untuk pagi ni jaja masak sesuatu yang insyallah,halallll....
breakfast simple2 je untuk En Zack pagi ni
Jemput2 ikan bilis je...
Segera dari dalam peket hehehe
cuma jaja modified sket la...tambah bilis,bawang and lada
^___~

9 Beu-T Is Talking:

::Azura Rahman:: said...

haaa.. betol lah chef farid kan? ekekeke... thanks for sharing this info jaja.. berguna utk kawan2 kita kan kan kan?.... =)

JaJa'Z said...

a'ah...akak lagi tau kan..kena kongsi dengan kawan2 ni..berguna unntuk semua..

Lovely Kitchen said...

Salam Jaja...
benda yang baik elok dikongsi bersama kan...tq sudi panjang2kan info ini....muaahhh! muaah!

TopsyTurvyMum said...

Thanks for sharing Jaja'z..
Memang skang ni banyak makanan kena hati2 nak makan:)

terliur betul tgk kek cekelat tuu huhuhu

JaJa'Z said...

thanks ek kak ena..betul2..sharing is caring..

JaJa'Z said...

TTM: a'ah..segala menda kena hati2 kan..kang kalau dah jd darah daging..bahaya...

u punya kek coklat ari tu mabelesss gak..hehhhe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

jaja

terima kasih banyak2

barulah ayu tahu...sharing info yang berguna..tambah pahala....amin

sayang jaja..

JaJa'Z said...

kak ayu: sama2 kasih kak ayu..hehhehe

larra said...

yg tk bestnya jaja..kite nk kene rase dulu tu lah aduhh..dan larra pun ade experience kwn la bgtau..ade japanese restaurant yg org kita suke makan..pun ade dimasukkan wine..tak halal jugak katanya..takut la sekang ni kan!

Related Posts with Thumbnails