JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, June 8, 2010

Kisah Telur Kenduri Kawen...Kalau Tak Nak Bleh tak??

(pic Gugel)
Assalamualaikum
Selamat malam semua...
time2 cuti sekolah cenggini memang ramai la orang buat kenduri kawen kan
merata2 tgk kat tepi jalan penuh bunga manggar dok terpacak
macam2 warna...
Kalau citer bab kenduri kawen ni
dah jadi tradisi, bila gi kenduri kawen
sah2 dapat guddie bag yang berisi mcm2 makanan
ada yang bagi kerepek,gula2,sumi jelly,muffin
dan yang wajib ada
mesti ada bunga telur
jaja ni kadang2 rasa malas je nak bawak balik menda2 gitu
bukan sebab tak nak, tapi sebab menda2 dlm bag tu akan
'tersadai' kat atas kabinet dapur tak dimakan
kadang2 sampai dah expired muffin dok dlm tu.
baru je last week jaja kumpul segala makanan,gula2,jelly2 yang jaja dapat
dan bagi2 kat bebudak yang dok main2 kat depan umah
kalau gula2 ngan jelly memang laju la bebudak ni rebut
kalau telur rebus??
sampai sudah dok kat situ...dan akhirnya ke tong sampah..
emmm..membazir plak rasanya...
.
.
.
Masa kenduri kat Lepar semalam kak Zah bagitau jaja
telur rebus kenduri kat umah dia ada 6 biji
tambah yang semalam punya kenduri plak ada 4 biji
semua sekali dah ada 10 biji
kat umah jaja pun ada 3 biji tak makan2 lagi
alih2 kak zah keluarkan idea bernas...
idea yang memang jaja sukkaaaaaa sangat2..
hehehehhe
nak tau idea apa ???
" Kak Zah rasa nak buat laksa la jaja, baru la telur rebus ni laku"
uishhhh...laksa??!!
" Laksa Kak Zah?? bagus2..jaja setuju sangat"
.
.
.
.
.
Maka dalam kul 8.30 malam tadi sampai la
sepinggan penuh laksa penang kat umah jaja ni
Kak Zah siap cakap
" Kak zah tak boh telur rebus ni jaja..pakat guna telur masing2 la na.."
hehehhe
" Berehhhhhhh..terima kasih Kak zah.."
.
.
.
Telur rebus punya pasal
terus dapat sepinggan laksa penang
Emmmm..banyak betul rezeki hari ni......

10 Beu-T Is Talking:

::Azura Rahman:: said...

jaja.. kalu kzura.. mmg akan buat sambal tumis telur rebus.. goreng skit then boh dalam sambal tumis tu.. sure laku... ekeke..

atau wat salad.. potong timun, tomato, salad (of course) dan telur.. curah sos... sedapppppp... ekekeke..

Hizami Rahim said...

wah.
genius betul.
haha.
;)

JaJa'Z said...

kak zura: kalau wat sambal telur pun tak de orang yang layan kalau kat umah ni..dulu ada gak buat salad..potong telur,letak daun salad ngan timun..last2 sapa yang perabiss?? jaja jugak....zack tu susah betul nak makan..

JaJa'Z said...

hizami: baguskan..last2 sama2 merasaaaaa

ravishingpeacock said...

hehe kreatif gak 2 uat laksa xnk bazirkan telur rebus ;)

JaJa'Z said...

ravishingpeacock; betul2...lepas2 ni sesapa yg terlebih telur kenduri..buat je laksa..sah2 habis dimakan..

Kniedaz said...

Wat sambal tumis telur pun best jugak..yum yum

JaJa'Z said...

sedap mmg sedap kak..tapi kat umah ni takde orang yg layan..

A.I said...

hui...kat umah aku benda2 mcm tu le yg paling laku. bila aku gi mekap pantin, musti dapat. kadang tu aku lak yg mintak bagi lebih. kahhhhhhhhh...

telor paling laku la..kalau rebus, 10 bijik skali tau!

JaJa'Z said...

umah ko memang la laku AI..anak2 je nak sorang dua biji...tu tak campur mak pak dia lagi..kalau umah aku ni dekat ngan umah ko..dah lama aku bagi telur2 tu kat along, angah, bb ngan ely..hehhe..

Related Posts with Thumbnails