JaJa'Z Latest Stories

Sunday, June 13, 2010

Jom Kita Ramai2 Pakat2 Check Saman !!


Assalamualaikum
Semalam masa dok online kat FB
jaja terbaca status sorang member jaja pasal dia check saman traffic dia
alih2 amik kau..tau2 je dia ada 5 saman
maknanya RM300 X 5 = RM1500 !!
dah dia kena settlekan 5 saman tu dulu before boleh renew roadtax kereta
.
.
Jaja pun terus jd gabra sebab agak lama jugak jaja tak check2 saman ni
buatnya sekali ada jugak, tak ke kes naya tu
tapi jaja mcm kompiden je takde sebab masa buat roadtax baru2 ni
semua ok je...
kalau tak, mesti orang insuran kereta tu bagitau awal2 kan..
tapi tetap nak check jugak
saje nak sedap kan hati
.
.
Untuk sesapa yang dah lama tak check saman JPJ
jom kita sama2 check nak ??
caranya ??
mudah je, hanya melalui SMS
TAIP : jpjNo Kad Pengenalan
Dan hantar ke 37773
.
.
.
.
.
Dengan lafaz bismillah..jaja pun hantar la
and the result ??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Alhamdulillah
NO JPJ summons !!
Yippiiieeee...
So, Kawan2 blogger semua, jom kita pakat ramai2 check saman masing2
mana tau ada yang terkena ke
bleh la sedia2kan apa yang patut kan..
.
.
SELAMAT MENCUBA
^__~

7 Beu-T Is Talking:

Danial Ikhwan Jaafar said...

wah...bagus kak ja ni. uncle jeff bawak cam apa entah..takut..berapa kali dah mengucap.. =S

JaJa'Z said...

ish ish..apa kata soh abah check..mana tau kot2 ada kan..hehhehe..tapi takpe..abah banyak duit..huhuuu

dieya said...

teringat dulu dapat forwarded e-mail ada org dpt photocopy IC siti nurhaliza and guna nombor tu utk check saman siti. she got so many unpaid summons sampai ribu2! since the person check online, keluar laa detail info nombor2 kereta siti, setiap kereta ada berapa saman etc. aduhai, kereta banyak and mahal2 tapi hutang saman pada negara tak bayar *geleng kepala*

JaJa'Z said...

dieya: macam tu pun ada ka punya olangggg..hehhehe tulah, banyak sangat kereta..tapi, dia bawak keta sendiri ke ek? ntah2 anak2 dia..hehehe

Suzie said...

jaja,kalo daftar kat myEG percuma je...tiap2 bln dia antar notification kat email pasal saman jpj ni...try la! :)

JaJa'Z said...

kak suzi: yang ni jaja amik dr MYeg gak..tak terpk plak nak daftar kat situ..sesajaj je..lagi pun email jaja dah berbulan tok leh buka..harap2 takde la saman lepas2 ni..thnaks for the info ek..

JaJa'Z said...

kak suzi: yang ni jaja amik dr MYeg gak..tak terpk plak nak daftar kat situ..sesajaj je..lagi pun email jaja dah berbulan tok leh buka..harap2 takde la saman lepas2 ni..thnaks for the info ek..

Related Posts with Thumbnails