JaJa'Z Latest Stories

Friday, May 7, 2010

Sesi Tayang Hasil Tanaman En Zack

Assalamualaikum semua
hari tu jaja ada buat entry pasal Ranch Rush kitorang
jaja tunjuk segala hasil tanaman esp sayur2an yang En Zack tanam
sampai terjeles2 amat Pn Azila kat jaja
mana taknya..batang penyapu umah dia hilang
semata2 nak jadikan kayu penyokong untuk pokok timun dia
hehehhe
sedangkan kitorang takyah susah2 pun nak menanam
kalau teknik dan gaya nya betul..insyallah menjadi
nak tgk kebun sayur kitorang, bleh klik kat SINI okey..
.
.
Tu citer pasal kebun sayur belakang umah
Kali ni jaja nak tunjuk gambar pokok2 kat depan umah plak ok
juga hasil kerja tangan En Zack
Sejuk betul tangan suami ku ini :p
En Zack dan jaja mostly tak brapa suka pokok2 yang berbunga2
kitorang lebih prefer pokok2 yg hanya berdaun
tetapi nampak ceria je
terutamanya pokok2 jenis keladi
memang suka sangat la
Ada satu musim tu bleh dikatakan tiap2 minggu
kitorang mesti gi nursary utk cari anak pokok baru
ada je yang baru sampai, mmg kitorang beli
ada satu nusary kat sini harga pokok memang murah
pasu2 pun murah gak
pasu2 yang besar gedabak harga baru RM8 je
yang kecik2 lagi la 4 biji RM10
design pun lawa2 gak
So, ni antara gambar2 yang sempat jaja amik last year
masa memula tanam pokok2 ni
Pasu2 kecik depan tu harganya 4 biji RM10
Antara jenis2 pokok keladi yg kitorang ada...
En Zack siap letak tempayan kat tengah tu dan ada ikan gapi kat dalam
comel jer...hehhehe :p
batu2 putih tu kitorang beli satu bag harga dlm RM16
nampak la macam ala2 taman sket
walaupun tak se 'grand' umah orang lain
Pokok palma tu dulu kecik je..skang dah besar gedabak
kat blah sini pun En Zack letak tempayan jugak
letak ikan gapi lagi


Nampak tak daun lebar kat blah kiri tu?

skang ni pokok tu makin menjadi2 besarnya

sampai nak berjalan pun kena selak2 daun dia..lebar amat

Alhamdulillah..semua pokok tu tumbuh menyegar kat depan umah ni

tapi sayang gak masa musim panas ari tu,

ada gak daun2 yang hangus kena panas matahari

yang penting kena siram, baja dan gembur tanah selalu

insyallah semuanya akan tumbuh subur

Kalau kita berbudi pada tanah, hasilnya kita akan merasa :p



11 Beu-T Is Talking:

azila said...

huhuh..nasib zla kureng skit minat nak tanam bunga berbanding sayur.kalo x, maunya jeles kali ke-2..heheh

Nur Hawa Mohd Zin said...

blh masuk anjung seri kak..

kasih suci said...

wah..susunan pun cantik + kemas..

Kniedaz said...

best..dulu kniedaz pun rajin tanam pokok berdaun..banyak sangat..pastu bila dah keje ni tak tanam apa dah..semua pokok bagi kat pakcik..insya Allah akan tanam semula xlama lagi

JaJa'Z said...

zila: kiranya tak menjadi la jeles kan zila ni??? aisey..hehheh saje je..

JaJa'Z said...

hawa: tak layak lagi la..umah lintang pukang lagi

JaJa'Z said...

kasih: tq dear..hubby punya keja..

JaJa'Z said...

kniedaz: bagus2 kak...sambung tanam semula..

Nur Hawa Mohd Zin said...

kalu mcm tu suh eric datang kak...dapat perabot baru ag..heheh

ChiLaBaey's said...

Boleh saya order sebatang dua.... Hehehe... Saya nak yang daun besar2 yer.... Senang jaga... :)

JaJa'Z said...

en chilabaey's: harap maaf..pokok bukan untuk dijual..hehhehe

Related Posts with Thumbnails