JaJa'Z Latest Stories

Saturday, April 24, 2010

Ceramah Pemakanan Oleh 'Pak Aji' :p

Assalamualaikum
Dah brapa hari dah jaja tak sempat2 jugak nak
story mory pasal ceramah pemakanan ni
Hari tu nak citer, dah sakit plak
sampai la ke hari ni baru la ada peluang
.
.
Selasa lepas Pihak Syarikat Ajinomoto
datang kat sekolah jaja untuk bagi ceramah pasal pemakanan
terutamanya for sure la pasal barangan dr Ajinomoto

Ni En Amar wakil dr syarikat Ajinomoto tengah bagi taklimat
sambil memperkenalkan produk2 keluaran sykt diaorang
Ni plak antara student yang terlibat
terutamanya student yang mengambil pilihan ERT utk subjek kemahiran hidup
dan jumpa student2 kelas MPV
khusyuk semua dengar taklimat ngan salin nota2
maklumla lepas tu ada kuiz

Antara produk2 keluaran Syarikat Ajinomoto
suri rumah semua sah2 biasa ngan barangan ni
jaja ngan Kak Anis
yang meng'incharge' majlis hari tu
Time ni sesi kuiz
pelajar yang dapat jawab, akan dapat hadiah
Ceramah pemakanan ni agak menarik la
presentator dia pun happening
selang seli ngan jokes jugak
tak la bebudak ni boring
ada plak kuiz
so, masing2 muka teruja je
Tengok tu..sengeh kemain lagi
.
.
Part yang paling best selain kuiz
adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Cooking Time !!!
Siap buat demo memasak lagi
dan yang pastinya menggunakan produk2 Ajinomoto
Sah2 bebudak ni tak lepaskan peluang
berebut2 angkat tangan time brother ni nak mintak pembantu
Menu hari tu
Meehun goreng
telur dadar
sup mushroom
Student tengah sediakan mushroom sup
gunakan mushroom sup VONO
just campur dengan air panas sahaja

Sorang tengah pukul telur
dan sorang lagi tengah perap daging ayam

Start dah nak masak
Mujur la mamat ni student MPV
nak memasak tu, kira dah biasa dah la
Siap dah!
Meehun Goreng is ready !!!
senang plak tengok bila masak just guna perencah2 ni je
awat time jaja nak buat, macam susah je
ada sekali tu jaja masak meehun terlebih air..lembik la plak jadinya
hehheheh
Bila dah semua selesai
sampai la ke majlis penutup
Ketua Bidang VOTEK
Kak Jun menyampaikan cenderahati untuk wakil pihak
Sykt Ajinomoto
Bukan diaorang je yang dapat cenderahati
Setiap orang termasuk pelajar dan guru2 pun dapat gak tau...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaa !!!!
Sample2 barangan Ajinomoto...
TQ :p
.
.
Jaja pun nak bagi soalan kuiz gak kat semua readers
APA BEZA ANTARA
AJI-NO-MOTO DENGAN AJINOMOTO
Ada sesapa bleh bagi jawapan????

7 Beu-T Is Talking:

Hizami Rahim said...

ada tanda '-'.
ahha~

Danial Ikhwan Jaafar said...

aji no moto maksud dia, aji punya moto.
ajinomoto tu syarikat yang bawak keluar produk2 camni la. ahaks.

JaJa'Z said...

hizami...good try..buat salah..jawapan macam tu, bebudak taska depan umah ni pun bleh teka..heheh

JaJa'Z said...

danial: hampir betul gak...ajinomoto adalah nama syarikat..what about aji-no-moto??

Danial Ikhwan Jaafar said...

kalau ikut apa yang saya blajar dulu, aji no moto. maknanya, moto tu, kepunyaan aji. hahaha saya tak tau apa maksud aji dan moto dalam japanese. tapi saya tau, moto tu kepunyaan aji, sebab "no" digunakan untuk memberitahu yang perkataan selepas "no" ialah kepunyaan perkataan sebelumnya. ewahh panjang seh.

JaJa'Z said...

Another good try danial..
tak yah susah2 pk..ajinomoto merujuk pada nama syarikat..manakala aji-no-moto merujuk pada produk..so, yang mak dok boh dalam masakkan tu ialah aji-no-moto..bukan ajinomoto..

Danial Ikhwan Jaafar said...

ceh...
=P

Related Posts with Thumbnails