JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, April 28, 2010

Bila Jaja'Z Disergah Wife En Ben... :P

Assalamualaikum
Setengah jam yang lepas baru dapat jaja menjengah blog Jaja'Z ni
setelah seharian dengan rutin seharian jaja
Bila buka blog..tgk Blog Apa Kata Hati baru je diupdate
saje jela jaja nak menjengah blog wife En Ben kita ni
tengok tajuk entry dia semacam je...
" Jeles terlampau "
dalam hati dok pk..apa la yang En Ben buat lagi kat Pn Azila kita ni
diaorang ni kan terkenal dengan hubby wifey yang suka menyakat
satu sama lain
Dengan rilekssss nya jaja pun buka la blog Pn Azila kita..
baca punya baca...rupanya Pn Azila bercerita pasal
jeles kat kebun jaja..
waduhhhh....gembira bangattt dehhhh...
Tak sangka plak blog selebet jaja ni menerima kunjungan dr Pn Azila
Alaaaa Pn Azila..kebun kitorang tu tak seberapa pun..
ntah2 ramai lagi yang ada kebun lagi hebat dari kitorang
diaorang je memalu nak tayang
Nak tau citer sepenuhnya..bleh baca kat SINI
.
.
Memandangkan Pn Azila bercadang nak bershopping
barang2 untuk diaorang start berkebun
so, jaja bleh la bagi beberapa tips setakat mana yang jaja
bleh tolong la
jika tak bercadang nak tanam terus atas tanah
jaja suggest dari Pn Azila beli pasu..baik tanam dalam polibag je..
beli saiz yang besar terus
dan juga tempat2 untuk semaian anak benih..
dan bila anak benih dah tumbuh tunas
baru la di pindahkan ke dalam polibag tu..
seelok2nya beli tanah campuran dan baja yang paling elok
ialah baja organik
nak membaja pun kena pandai gak..
jgn baja direct terus kat perdu pokok
sebaliknya pada kawasan yang berjarak sket dengan pokok tu
Siraman air kena cukup
hari2 kalau boleh kena siram
elakkan letak pokok yang kena cahaya matahari secara terus
takut anak pokok tak tahan...
biji benih pun kena tgk jenis yang elok..
simpan lebihan biji benih yang blom ditanam dalam bekas kedap udara
untuk elakkan benih dr rosak
.
.
Tu je la kot beberapa tips yang boleh jaja share kan..
selamat berkebun ye Pn azila ngan En Ben... :p

8 Beu-T Is Talking:

Hizami Rahim said...

wah.
sesi berkebon.
tahniah.
;)

JaJa'Z said...

berbudi pada tanah..hehhehe dapat pahala gak tu..moh berkebun gak..tanam cili banyak2 sket..bagi merah lagi blog awak..

Ismaliana Bt Sulaiman said...

btl la jaja...akak pun tgh b'semangat nak meng'upgrade' my real farmville...last week balik kg beli tanah campuran dr kilang kelapa sawit...maklumlah anak felda....hihihi... tp kan bukan azila jer yg jelezzz...akak pun dik..tgk en.zack bulih tanam anggur lagikk.aduhai...akak siap soh en.suami tgk kebun jaja kat cni...skrg kami tgh menyemai benih sawi,tomato,bendi.... n yg x tahan..en.bulih beli benih kobis...aduiii...harap2 la bulih hidup... :)

JaJa'Z said...

kak lieya: terharu je bila ada orang jeles kat kita..apa salahnya..kita berkongsi menda2 yang bagus kan..untuk manfaat bersama jugak..hehhehe..kak lieya ajak abang komando..azila kena ajak en ben tgk..bagi diaorang naik semangat..jgn kata kebun..pokok2 kat porch keta jaja pun..hubby yang sibuk menjaga..

ibh said...

Thank's jaja..berkongsi tip..sue pun dah ada barang2 nak berkebun tuh..tp nak start ja tak tau bila..Tapi bila tgk kebun jaja..semangat tu membara kembali...wahahaha

JaJa'Z said...

ibh...bagus2..kisa kasi semangat skettttttt..up skettttt

azila said...

Salam..Jaja, tq atas tips2 tu. Zla rasa byk lg nak kena berguru ngan jaja seta en.zack ni pasal tanaman. So, skang ni zla jadikan jaja ngan suami sifu zla la ek?hehheh

JaJa'Z said...

mak ai..dah macam rancangan mentor dah ni..siap ada protege..hehehhe..tak lah sifu sgt kitorang ni..tapi kalau nak tanya apa2..no hal..willing to answer..hehhe

Related Posts with Thumbnails