Tah apa mimpi agaknya..tetiba adik ipar jaja teringin sangat nak makan seafood..
esp lokan, or kepah dan yang seangkatan dengannya...
padahal dah keja kat tengah laut dah tu...tapi nak juga makan seafood..
so, balik ke Kuantan last week dibantainya beli menda alah ni kat pasar sampai 2kg...
Jaja memula kompius gak..
apa nama menda alah ni sebenarnya..sebabnya ada cakap yang tu..mil cakap yang ni..
and En Zack terus senyap tak kata apa2...tau makan je lah tu...hehhe
last2 jaja upload gambo ni kat IG n FB..
rupa2nya kupang weh...hahahha
masa memula tu kemain banyak nama yang keluar...
lokan lah, kepah lah..tiram lah...satu pun tak kena..kupang rupanya nama ko yek... :)
Jadinya hari ahad tu mil jaja ajak makan lunch sekali kat umah
and mintak jaja settlekan kupang2 ni...
so, jaja decide nak masak sambal je lah...cuma jaja tambah serai n daun limau nipis sket
untuk bagi ada rasa ala2 paprik sket..
2kg tapi dapat banyak lah juga isi nya walaupun kupang tu tak la besar2 sangat..
actually kupang ni kalau direbus just letak serai, bawang n cili api pun dah sedap sangat dah..
isinya manis2..fresh...
tapi sebab nak menu yang berkuah sket..
tu yang jaja buat masak sambal jek...
Dan lauk tambahan lain...
Mil jaja buat udang maak lemak cili api..
fuh!! kemain piaw pedasnya...berdesing telinga dennnn...
masak sambal and masak lemak pastu ikan cencaru sumbat sambal..
perfect combination!
2 Beu-T Is Talking:
masa g Giant ari Ahad hari tu jumpa jg kupang ni sekali dengan shell (klu Bahasa Melayunya panggil kapis), jakun jap tgk shell sbb x penah tgk live hehe
ooo..ada jugak jual kat Giant ek..tapi yg ni beli kat pasar besar n still fresh..
Post a Comment