JaJa'Z Latest Stories

Thursday, September 25, 2014

Home Made Roti John..

Rasanya dah lama sangat jaja ni tak tepek pic makanan kan..
jangan kata makanan lah..nak update blog pun rasa bercinta sangat..
hahahah
ni pun mujur ada masa senggang sket and terasa nak update..
kalau tak terbengkalai je lah blog ni...

Meh nak tepek sket gambo homemade roti john yang jaja buat last week..


Dah lama sangat tak buat roti john ni..dedulu rasa selalu la jugak buat...
buat pun jarang, beli pun jarang jugak..
padahal kat pasar malam banyak je ada jual roti john ni...
cuma nya, kalau yg jual ni selalunya lah..memang tak mengikut piawaian tekak..
tak rasa daging la, roti tak garing lah, sos skit sangat lah.telur je lebih lah..
ha senang nya kita buat je lah...nak puas kan hati sendiri...

Untuk yang nak try, meh jaja bagi resipinya yer...


Siap demo bergambar lagi ni..lagi mudah uolsss nak buat..heehhe

  • First korang tumiskan sebiji bawang besar yang dah dipotong dadu..goreng la sampai agak2 layu
  • Bila bawang dah layu, kita masukkan daging cincang. dlm case ni jaja guna sekeping daging cincang Ramly..bleh la dapat 4 biji roti john..if nak buat lebih..bleh guna sepeket terus yer..
  • Masak sampai daging empuk dan airnya sedikit mengering.korang tambahkan sket garam, lada hitam, hirisan daun sup n lada besar yer..ni just optional..if tak suka takyah boh pun takpe...
  • Pastu korang sejukkan dulu daging tu dalam bekas lain...
  • Daging dah sejuk korang gaulkan inti daging td dengan 2/3 biji telur..nak lebih lagi pun boleh...lagi syok..
  • Jaja gunakan roti sosej jenama Gardenia..korang hiriskan tengah2 roti utk mudahkan proses nak masak yer..
  • Panaskan pan dengan sket minyak or butter..sendukkan sesenduk inti daging atas pan pastu terus tekup dengan roti kita tadi..balik2 kan sampai daging n telur kita sket keperangan...dah siap bleh la diangkat...
  • pastu bleh la dihias dengan salad, timun,tomato,sos dan mayonis..ikut citarasa masing2...


Dah Siap!!!
orang malas pun bleh buat tau...kompem anak n suami suka sangat2...
mau tak suka! roti john penuh dengan daging n telur...
makan sebijik pun kompem kenyang sangat2 dah...


Tak cukup roti john, jaja buat sekali meehun goreng...
tamak sangat rupanya kan..hahahha
takpe lah..janji kenyang..huhuuuu



#Jaja aktif kat Intagram..bleh add jaja yer..JAJASARIZA :)

2 Beu-T Is Talking:

KakNi Qaseh Gold said...

Hai Jaja, kami dah start blogging balik... mcm biskut, sekejap sfa lama hilang.... hahahah

JaJa'Z said...

sama lah kita kak ni...jaja pun dah tenggelam2 timbul..tapi sayang kat blog ni...

Related Posts with Thumbnails