JaJa'Z Latest Stories

Monday, May 26, 2014

Cheezy Upside Down Chicken Tortilla..

Assalamaualaikum...
pagi ni ada yang frust menonggeng lagi ke sebab kalah Piala Thomas semalam..
rilek la..jaja pun frust gak..tapi apa kan daya..
takde rezeki lagi piala tu nak balik semula ke Malaysia...kita saborrr je lah...

Rasa macam dah lama tak tepek cerita tortilla kat blog ni kan ?
sebelum2 ni jaja memang selalu buat..
jadi bila dah lama tak makan..sekali sekala teringat..terus terliur..
dah kebetulan kami g membeli barang2 dapur kat Giant, jadinya jaja beli la sekali bahan2
nak buat resipi tortilla ni..


So ni dia breakfast untuk kami laki bini semalam...
kemahinnnnn...siap ber orange juice bagai pagi2 buta..omputih sangat kan..
padahal sental sambal belacan..kuikuikui...

Tortilla ni sedap makan panas2..time cheese pun dok cair lagi n kulit tortilla still rangup...
huishh..memang heaven lah....

Ada yang tanya kat fb, macam mana nak buat cheezy upside down chicken tortilla ni..
hamboihhhh nama makanan tak hagak2...ber upside down bagai...
yelah, dah kena telangkup terbalik..upside down la namanya tu kan....
okeh, meh jaja share serba sedikit bahan2 n cara nak membuatnya yek....
sangat2 simple mimpleeee... :)


Jaja gunakan tortilla wrap jenama mission ni..
korang bleh guna perisa apa2 pun..ada yg plain, wholemeal,potato,pepper..
but kali ni jaja try jenis potato and chives...
Salad jaja suka mixsalad yg ada jual kat Giant tu..dlm sebekas tu ada dua jenis salad
plus ada cherry tomato lagi..so, senang keja...
and cheese plak..jaja guna mozarella...

Cara membuatnya....sonangbaituuuu


Nampak tak kegigihan jaja kat situ, snap pic step by step lagi..hahahha

1. Taburkan grated mozarella cheese kat atas kulit tortilla yang dah jaja layurkan
kejap atas non stick pan..
2. Susun segala mak nenek salad yang korang nak termasuk tomato
3.Letakkan isi ayam..kes jaja ni , jaja guna leftover ayam kfc..part tang isi2 tu
selalu sgt la tak laku kan..or else korang bleh guna ayamas chicken popcorn
4. Letakkan sos..if nak boh mayo pun boleh gak..
5. Tabur lagi sekali cheese mozarella..boh banyak2 pun takpe..sedappp!
6. Ambil sekeping kulit tortilla lagi n tutup bahagian atas ayam tadi tu...
7. Panaskan semula tortilla kita atas pan dgn api yg kecil sehingga cheese kita agak mencair 
dan diterbalik kan untuk kedua2 side..
8. Dah siap!! boleh la dipotong...
9. Sedia untuk disantapppppp....

Senang kan.... :)


See! haish..terus lapar bila tgk semula...
if nak isi tebal lagi..bleh la layer banyak2 lapis...

Dan sebelah petang nya plak jaja ketung ketang lagi kat dapur...
terasa nak makan bubur kacang hijau plak dah....
bleh kudap2 time tgk badminton n sesambil nak membalas bekas tupperware jiran...


Makan sambil tgk badminton..terus dapat nama
bubur kacang hijau Piala Thomas...
tapi rasanya kena boh pjg lagi nama tu..

Bubur kacang hijau kempunan nak merasa menang Piala Thomas..
hehehhehe

Aci?

By the way...jaja nak ucapkan TAHNIAH untuk pasukan badminton
negara kita...walaupun kalah tipis dengan pasukan Jepun..tapi mereka semua
dah buat yang terbaik...

TAHNIAH MALAYSIA!!

ehem2...Takuma Ueda tu hensemmm lah.. :)


2 Beu-T Is Talking:

Rohani Hashim said...

sedapnyaa bubur kacang...tapii hany kena control makan sekarang, takleh makan manisss...;(

Danial Jaafar said...

lama tak ke mari. saya ni kadang-kadang ada mood nak blog, blog lah. hahaha.

btw...boleh buat buku macam auntie liza (chef hanieliza) dah ni. hehehe

Related Posts with Thumbnails