JaJa'Z Latest Stories

Saturday, December 28, 2013

Mari Bersama Makcik Karipap...

Sebut makcik karipap... terus teringat persembahan Syuq kat maharajala lawak..
makcik karipap pun bleh dibuat bahan lawak..menjadi plak tu kan..
hehhehe

tapi hari ni jaja bukan la nak buat lawak..
jaja just nak berkongsi pengalaman , jaja buat karipap pertama kali seumur hidup ni..
maksud jaja tu..dr buat inti, buat kulit karipap, kelim karipap sampai ke goreng karipap..
semuanya buat sendiri..
sebelum2 ni memang selalu gak buat, tapi jaja buat inti jek..yang lain2 semuanya 
mama jaja yang bereskan...

Jadinya hari tu tekak ni buat pasal...nak karipap sendiri bikin plak dah...
nak tak nak kena la godek sendiri, maklum la mak jauhhhh...
bukan tak leh nak beli jek..cuma ye lah..lain orang lain rasa karipapnya ..ye dok..
tetap la yang sendiri bikin paling sedap kan..
walaupun pengetahuan nak buat karipap tu ala kadar jek..hehhehe


Jaja up pic ni kat IG..ada yang teka jaja nak buat bergedil..hehehhe


semangat tak semangat nya..siap g beli penggelek koooo
karipap punya pasal...


Bila up plak pic ni..baru lah ramai yang teka nak buat karipap..ehehhe

ni style jaja buat inti yek...
jaja tumiskan bawang besar yang dipotong halus..goreng sampai naik bau pastu ,
jaja boh daging dan juga serbuk kari daging dalam 2/3 sudu serta sket air..
biar sampai daging empuk baru lah jaja masuk kan kentang
yang telah didadu..n masukkan air lagi..
last sekali boh garam and  bila inti dah mengering, jaja tabur daun sup...

Untuk kulit karipap plak..jaja guna cara mama jaja buat
sebab jaja kureng sket dengan style kulit karipap pusing..sebab bila makan
habis kulit berderai..

mama jaja guna cara, panaskan setengah cawan minyak masak...pastu curahkan kat dalam tepung 
and kacau sket demi sket..pastu baru lah boh air garam
and uli la kulit karipap tu sampai siap n tak melekat2 dah...

bila inti, kulit semua dah siap...moh la kita canai2kan kulit karipap tu tadi...
takde tempat nak gelek? no worry..amik la talam ke..penutup periuk ke..
asal boleh je lah..hahahah

Kelemahan jaja..nak buat inti no hal..dah lama lulus..
nak buat kulit karipap, insyallah lepas jugak..TAPI!
bab nak kelim karipap..aduhai, mmg dr kecik buat tak lulus2...
kadang2 geram tgk mama kelim karipap..
elok molek je dia kelim..karipap pun comel jek....
tapi kalau jaja buat..sana penyek, kelim berterabur macam gigi rongak..
pendek kata mmg tak lawa langsung la...


Tengok la keadaan jaja buat karipap..kecah habis meja makan..hahhaha

Jaja ni ada gak buat plan B if kelim jaja tak menjadi..
siap beli acuan karipap wehhh..
tapi still gak tak menjadi sebab tamak kan..g bantai beli acuan besar sekali..
dah la puas nak gelek kulit bagi besar...


Tu yang sampai pecah berderai perut karipap jaja ni...
memang tergelak2 sakan dah jaja ngan En Zack time ni..tapi takpe..
niat dah murni kan..nak jamu suami makan sekali...
heheehheh
pecah pun pecah la...kemek pun kemek la...
last2 letak acuan, jaja kelim jugak dengan hati yang redhoooo...
kelim jd besar2 ke..kelim terbuka semula ke..lantak..
janji sedap...hehehh

Dan ini lah hasil nya...

TARA!!!!


Rupa huduh kemain, tapi rasanya tetap mantopppp...
dalam dok frust2 tu..dapat la jugak dalam 20 biji karipap..
tu pun jaja dah campak adunan tepung suku sebab dah letih dah nak kelim..
inti lebih plak, jaja bantai ratah makan..hehehhehe

Takpe lah, pertama kali buat kan...maafkan je lah..
lepas2 ni kita praktis lagi...
sampai la mantopppppppp

^___~

0 Beu-T Is Talking:

Related Posts with Thumbnails