JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, August 29, 2012

Kisah DiMalam Raya

Assalamualaikum semua....
ada yang masih dalam mood raya ke? hehehhe
jaja ni kalau cakap pasal mood raya memang tak terasa sangat dah..tapi...
kalau mood nak makan makanan2 time raya..memang membuak2 sesangat nak makan time ni...
seriusly terbayang semula makanan sesedap semua tu....

Sorry sangat2 sebab jaja dah lama tak update blog..
bukannya takde cerita yang nak digebangkan...
but raya kali ni ada plak dugaan besar yang melanda...jadinya...
semangat nak update segala cerita2 pasal raya tu..agak merudum jatuh sket lah...
pasal dugaan tu..next2 entry lah jaja cerita yek...

Jaja mulakan dulu dengan entry preparation jaja dan ipar duai semua dimalam raya...
hari last puasa tu...jaja dengan En Zack berbuka di umah mak En Zack..
dah semua pun dah sampai ke kampung..so, meriah la sket bila berbuka ramai2..
tak macam berbuka last seperti tahun2 lepas...
berbuka last ramadhan tahun ni teramat2 la simple...
sebabnya ..semua orang dok bz siapkan juadah untuk pagi syawal..
jadinya malam tu kami just berbuka dengan nasi goreng kerabu..
special made by my SIL...
pastu ada la lauk2 tambahan lain gak..BIL beli ayam golek ,ada yang beli kuih muih..
ada yang beli murtabak dan jaja plak masak
sambal tumis sotong kembang..
jaja masak siap2 kat umah..then bawak ke umah MIL...
walaupun simple..but semuanya kekenyangan...

Lepas dah siap solat..masing2 pun sambung siapkan juadah2 yang blom siap..

ketupat nasi...
kat umah MIL jaja, ketupat nasi mmg tak pernah buat yang ketupat segera...
semua nak yang freshly anyam dr daun kelapa...
mujur la ipar duai ada yang reti anyam..harap ke jaja..mmg jahanam la daun2 kelapa tu...

menu wajib..ketupat palas...

ni yang blom dikukus...
MIL jaja sorang yang anyam ketupat palas ni tau..
sangat2 la laju dia buat...
jaja pernah gak try dulu..tapi end up malas nak buat..sebabnya tak reti2 nak pusing2 daun..
takut jahanam ke pulut ngan daun palas jek..
jaja tukang gunting lebih2 daun palas tu jadi lah yek..
hehehheheh

rendang ayam...7 ekor buat utk raya kali ni...
ni air tangan SIL yg dok kat Shah Alam yang masak...

ketupat palas dah siap kukus...
banyak gak dapat ni..MIL kata dalam 300++ biji dapat...
kalau style pantai timur..
lepas dikukus..diaorang akan goreng plak ketupat palas ni..bagi garing2..
nak makan baru goreng yek...
bukannya goreng semua sekali...tapi kalau kat blah utara...
kitaorang prefer yang dah kukus jek...tapi rasa dia sama je lah..
cuma pada jaja..bila digoreng..lagi lah berlemak and berminyak2 sket pulut tu...

Ni adik ipar ngan anak2 sedara dok bungkus2 sate untuk simpan dalam peti ais...
tahun ni BIL tempah 1000 cucuk sate...
selalunya kalau kami semua beraya blah umah mak En Zack..
memang akan tempah sate ni sebagai hidangan hari raya...

alang2 dok membungkus..kita ngap2 la jugak sket2 kan..
takkan nak tgk jek...
hehehhehe

Ni jaja dok tolong SIL buat kuah kacang...
sibuk jek En Zack tu nak snap2 gambo...eh, gebu plak tangan ku itewwww :p

So malam tu jaja dgn En Zack tido kat umah SIL..
umah SIl dengan umah MIl memang dalam satu kompaun...
sebelah2 jek..
kat umah MIl dah penuh..so, kami lari lah ke umah SIL plak utk tido..
hehehhe

1 Beu-T Is Talking:

KakNi (CikNi Ahni) said...

wah syok nyer beraya bersama ipar duai kan.... meriah nampak nyer...

Related Posts with Thumbnails