JaJa'Z Latest Stories

Sunday, August 12, 2012

Batch Pertama : Biskut Sarang Semut...

Bermula lah semalam episod jaja dan Kak Zah dengan projek gentel2 kuih raya kami...
gigih jaja ni tak tido lepas sahur sebabnya takut terlajak tido..
kang kalau dah terlajak tido..alamatnya liat la nak bangun semula..
so, dalam kul 9 macam tu..kami pun start la godek bahan2 nak buat kuih sarang semut..

selalu2nya kita tgk biskut sarang semut satu warna jek..
warna kuning and tabur coklat rice kat atas..
alih2 jaja tertgk gambor kuih raya member jaja buat kat fb..
biskut sarang semut dia warna warni...
uish..ni macam menarik je ni..
pastu apa lagi..jaja pun bagila cadangan kat Kak Zah..dan2 terus dia setuju..

Jadinya biskut sarang semua kami thn ni berwarna la pulak yek..

awww..gebussss nya jari jemari itu..
jaja godek yang warna hijau..
dan Kak Zah plak godek adunan yang warna merah... 

pastu bermula lah episod sagat2 adunan tepung tu...
dan memandangkan guna dua warna berbeza...jaja kena la selang selikan sagat..
and tip yek..sagat serata bekas yek..if kita sagat setempat jek..
adunan akan menebal dan start bergumpal..
so, akan jadi tak elok la bila nak letak dlm papercup tu..
tapi proses nak menyagat tu kena hati2 la..
sebabnya sagat adunan tu dengan tapak tangan..so, kalau tak hati2..
bleh tersagat sekali kulit tapak tangan tu..mcm jaja kena semalam..
auchhhh..pedih kemain...

Lepas dah boh dalam papercup..bleh la tabur coklat rice...


dan last sekali masuk la dalam oven..

tak sabar sungguh nak rasa biskut ni masa dah siap tu..
mujur puasa jek..but malam td..selamat dah rasa dua tiga ketul...
alhamdulillah..sedap dan rangup biskut tu... :)


Alhamdulillah..dengan 3 adunan..dapat la kami lima setengah balang..
hehehhe

nak tgk batch kedua biskut raya kami....tungguuuuuuuuuuuuu ..
^______~

5 Beu-T Is Talking:

Kasih Suci said...

Seronoknya buat kuih raya... Terasa sikit aura nak berhari raya.. Diri ini x dpt nak buat kuih raya tahun ni... Feel nak raya pun belum dtg lagi... Huhuhu... Nasib org dlm pantang la katakan...

Messy Mummy said...

jelesnya tengok org buat kuih raya!!!
jeles tp ttp x mampu nak rajinkan diri. hahaha..
kjaja... nak sikiiiiiitt ;)

Mamamya said...

akak x penah & senang citer x pandai buat biskut sarang semut ni jaja...t'ingin nak buat tp takut x jd masa proses sagat menyagat tu...

Hana Soffelia said...

Peberet ni biskut sarang semut. Kak Jaja dah buat pun, kita baru nak start buat.

Nur Hawa Mohd Zin said...

wah menariknye sarang semut tu..hehe

Related Posts with Thumbnails