JaJa'Z Latest Stories

Monday, August 13, 2012

Batch Kedua : Biskut Samperit

Lepas selesai buat biskut sarang semut...
malam tu terus kami sambung dengan buat kuih yang seterusnya..
memula ingat nak buat tat..tapi tak jadi..tetiba plak rasa nak buat kuih samperit plak dulu...

Lepas solat maghrib..kitaorang pun start la godek bahan2..
saje mulakan awal..sebab dapat siapkan awal jugak..
kalau mula lewat..tak daya rasanya mata ni nak menunggu lama2...

Tengah kitaorang semangat berkobar2..
tiba time nak terap kuih ni..alih2 datang plak masalah baru...
bila dah tekan kuih tu..adunan nya tak nak putus and tak melekat pada talam..
ah sudah...banyak kali kitaorang cuba...
sampai siap putuskan adunan dengan jari..tapi bunga jadi tak berapa nak cantik la..
Kak zah pun cakap, tepung rasa macam agak liat..
maybe sebab tu susah nak putus...dah la acuan tu nak kena tekan kuat2..
rasa macam nak terkeluar segala isi perut nak menghabiskan buat kuih ni...
bila kitaorang kaji2 balik..maybe tepung yang kitaorang beli kat baking shop tu..
jenis tepung yang tak berapa ok kot..
selalu2 kan kedai2 ni diaorang beli banyak2 dalam guni pastu repack balik..
maybe kualitinya agak kureng lah...
tapi tak nak membazir punya pasal...nak tak nak kena habiskan lah jugak...

Kembang2 bunga jadinya ..tapi bedal je lah...
dah la 3 adunan..hazabedah betul nak habiskan semua adunan tu...

kira ok lah tu yek..
janji sedap masuk perut...

tang part tunggu nak bakar ni la yang paling seksa...
tersengguk2 nak tunggu siap...
dan selepas beberapa jam...siap la jugak projek batch kedua kuih raya kami...

dengan 3 adunan..kami dapat lima setengah balang...
so, kira ok lah tu kan...

Entry kuih2 raya ni ada lima batch semua sekali..
harap2 tak bosan lah yek korang mengadap blog jaja ni...


3 Beu-T Is Talking:

EN ILHAM said...

wah
semperit
forever my favourite
hantar pada saya sikit kak

ibh_sue said...

Asslmkum Jaja.
Hadoii sebab bercinta nak menerap tu la, sampai sekarang sue x buat lg kuih sempret ni. Hb dah duk bunyi tu. Dia ia2 suruh buat kuih ni..

Nur Hawa Mohd Zin said...

dah terbau2 kat sini kak :)

Related Posts with Thumbnails