JaJa'Z Latest Stories

Thursday, June 14, 2012

Resipi : Yong Tau Fu...


Dah berapa hari dah jaja dok tunda nak bagi resipi yong tau fu ni...
mana la tau kot2 ada yang teringin nak buat sendiri kan..

Yong tau fu ni kekuatan pada kuahnya jek...
if kuah sedap..memang sedap la jadinya...
yang lain2 tu mostly pilihan frozen food mana yang kita suka..
tapi kuah memang kena mantopppp
baru la selera je nak makan...

Kalau search kat google..memang banyak version resepi nak sediakan kuah
untuk yong tau fu ni...
bleh pilih mana yang kita suka...

But hari ni jaja kongsikan version yang dah dicuba oleh kakak ipar jaja..
alhamdulillah menjadi dan sedap...

Jaja copy resipi dari SINI

Bahan-bahan 

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis) * jaja tak letak
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. Setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. Masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain


Jaja tambahkan kacang goreng yang dah diblend sket kat dalam kuah tu.
lagi sedap sket rasanya....


So, senang je kan...
weekend nanti bleh try yek..


SELAMAT MENCUBA



2 Beu-T Is Talking:

Rohani Hashim said...

ha btol, kuah besh sodapla ytf tu kan jaja...

JaJa'Z said...

betul tu kak..kalau kuah cair beleh jek..apa pun tak sedap....

Related Posts with Thumbnails