JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, March 27, 2012

Projek Membakar Sate...

Agak lama jugak kitaorang tak buat projek bakar2 sate ni...
kebetulan anak sulung Kak Zah pun dah ada..
jadinya malam minggu last week kitaorang decide untuk buat projek bakar2 sate ni...

Memandangkan sabtu lepas jaja ada program kat sekolah..
jaja just kirim ayam je kat Kak Zah..
tak sempat nak beli hari sebelumnya tu...
tapi bila balik umah petang tu...sempat la jaja menolong Kak Zah dan Kak Marina
cucuk2 sate...buat kuah kacang dan sediakan nasi impit...

Dengan 3 ekor ayam, sekilo daging dan sekilo perut...
hari tu dapat la jugak dalam 300 lebih cucuk sate...
First time jaja try cucuk2 sate ni...
sampai kuning2 tangan dibuatnya..hehehhe
but seronok...
tapinya yang paling seksa nak cucuk..sate perut la...
sebab perut lembu kan keras sket...
tapi kalau makannnn...uish..memang tak kisah ke orang dah..
sedap amat rasanya....

Lepas solat maghrib...projek bakar sate pun bermula la...
lokasinya..kami buat kat belakang umah jek...
biasa2 pun memang kat situ jugak lokasinya...senang sket nak kemas2...

Antara meunu malam tu...

nasi impit

kuah kacang mabeles Kak Zah...

dan yang ni plak...baki2 tulang ayam tu...

Kak Marina buat sup...
memula ingatkan banyak sgt buat..alih2 licinnnnn....
semua pakat meratah tulang temulang....

Sate yang siap sedia nak dibakar...
kata Kak zah..sate ni kalau diperap semalaman lagi sedap ..
sebab rempah2 tu meresap sket ke dalam daging ayam and lembu..
tapi disebabkan tak sempat dah...
dapat perak tiga empat jam pun sedap dah....

Team menghidupkan api...hehehhe

kipas tangan takde..guna papan playwood pun jadi lah..
hehehheh

Lepas 15 min..dah start membakar dah...

Diaorang membakar...
jaja jadi tukang percik2 minyak jek kat atas sate tu...
lepas tu kena marah sebab api naik besar lepas tu..
hahahha


Sate yang dah siap masak...

Nyum nyummmm...

Ni minah kuat menempel tiap kali nak amik gambo...


Uish...sekali tengok...terliur semula... :p


Kak Zah setia menanti sate siap dibakar...

tu je gambo2 yang sempat jaja amik...
bila sate dah masak..dengan tangan dah berminyak2...
tak kuasa dah jaja nak amik2 gambo lagi....

Malam tu hampir 11.30 malam jugak baru kitaorang habis membakar...
itu pun..ada berlebih jugak sate lagi..
sebab nya masing2 dah kekenyangan...dan baki sate yang ada tu...
malam ahad tu plak kitaorang bakar semula...
siap tambah bakar sosej lagi sebab takut tak cukup...

Huh..puas hati makan sate kali ni...
insyallah, nanti2 nak buat lagi projek makan2 macam ni...
seronok....!

4 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

mmg best klu dapat bakor sate n makan ramai2 cenggeni jaja....dah lama x buat event cenggini...

nak komen n3 kat bawah nunnnn.....comel sungguh lah si waqi menari..heheheee...sengih2 akak tgk video tu....geram!!

JaJa'Z said...

memang best pun kak..kitaorang buat projek makan2 dengan jiran2 yang ni jek..senang..semua dah tau pesen masing2..

Memang geram pun dengan waqi tu kak...suka tgk dia menari...mcm2 rasa nak rakam gelagat dia..

dieya said...

pergh.. syok nyer kenduri sate!
guna pembakar cinonit jek tu, baper lama laa agaknyer baru abih bakar 300 cucuk?
dieya pun suka tuang minyak.. bagi marak sket.. tuh yg jadi bbq ayam masak hitam kat hutan hari tuh

JaJa'Z said...

dieya..bakar sate tak la lama mcm nak bakar ayam seketul..kejap je tuh...tau2 jek dah selesai kerja...bab simbah2 minyak tanah..memang serah la kat diaorang..heheh

Related Posts with Thumbnails