JaJa'Z Latest Stories

Monday, January 9, 2012

Jalan2 Toy Museum Penang...

Balik penang kali ni..
jaja bawa dua hajat :p hehehhehe
pertama..nak gi toy museum..and satu lagi nak ke Bukit Bendera..
walaupun ada member2 yang cakap, Bukit Bendera takde apa sangat...
tapi takpelah..sebab niat jaja nak bawa En Zack naik ke atas nun..
dia tu kan tak pernah gi tempat2 tu...
so, niatnya nak bawa suami sendiri jalan2 lah..

Lokasi pertama..kami ke Toy Museum...

Bagi jaja nak mencari muzium ni tak la susah mana pun..
just follow signboard nak ke Batu Feringgi jek..
and before sampai kat jalan bengkang bengkok ke Batu Feringgi tu..
if korang nampak Copthon Orchid Hotel..
muzium ni betul2 dok kat bawah hotel tu..betul2 kat tepi jalan blah kanan...

Jaja memula bayangkan tempatnya betul2 besar...memang satu bangunan khas..
tapi rupa2nya dok bawah tempat parking hotel jek..
aduhai....

Jenjalan kali ni kami berdua bawak sekali sepupu jaja
yang memang dok kat Penang..si Ammar and Musaddiq...
diaorang ni wlpun dok Penang..tapi si Ammar tu tak pernah jejak kaki pun ke sini..
kalau ikutkan ramai yg nak ikut...
tapi bleh bawa dua orang ni je lah...kang padat plak Cik Gen2 jaja tu...

Ada pun gambo berdua..heheheh
awat ninja turtle tu macam bengang je ek...
heheheh

Harga tiket??
Untuk Dewasa rm10 dan untuk kanak2 rm6..
TAPI
kalau bebudak kecik tu tinggi sket..automatik tiket jd rm10 gak 
sama mcm tiket dewasa...

Tapi jaja rasa mcm tak patut and tak berapa berbaloi jek bayar tiket mahal cenggitu...
kenapa ??
nanti kat last entry jaja cerita yek....

Jom kita masuk....!
Gambo2 memang banyak..ni pun jaja dah delete separuh..
kang mau sehasta panjangnya entry jaja ni..
korang layan je lah gambo2 ni yek...



Chucky!

Indiana Jones...

Lara Croft..

The Beatles..

Khusyuk pakcik tu tgk... :p

Voltron...korang ingat lagi tak kartun ni?

Dragon Ball..


Sama tak ek?
hahahha larikkkkkkkk!

Mana satu yang cute...???

Poyo jek mamat keding 2 org ni...


Mermaid...

Spiderman..

Jaja & ET..


Snow White!

Cinderella...

Hahahah..mujur gambo gelap sket....
ingatkan nak angkat kaki mcm panda tu..tp kang orang kata tak senonoh plak..


Doraemon...




Ultraman....
dan2 time ni teringat kat anak sedara..yang memangggg hantu ultraman..

Mr Bean..

Captain Jack..

Harry Potter..


Aladdin...

Ninja Turtle..

Garfield....

Bugs Bunny...

Liloooooo & Stich





Jane and Tarzannnn



Alhamdulillah...
akhirnya dapat jejak jugak tempat ni...
walaupunnnnn...
rasa2nya macam tak berbaloi sangat dengan harga tiket...

kenapa??
Jaja explore muzium ni hanya dalam masa 20 min jek...
pusing jalan2 tgk2..tau2 dah habis dah...
toy kat dalam tu ada yang berabuk2...ada toy yang dah jatuh2...
nampak gayanya tuan punya muzium ni kena selenggara lagi utk para pelancong..
tempat pengunjung nak berjalan..atau pun bleh pasang aircond dalam tu...
panas hurabbi sambil kitaorang ni berjalan...
dah la kebetulan time tu ramai gak orang yang datang..
berlaga2 badan berjalan..sebab lorong2 dalam tu agak sempit...

Tapi sebagai tempat mepaskan hajat nak jenjalan..
esp yang ada anak2 kecil..maybe muzium ni satu tempat yang menyeronokkan..
ye lah, bebudak kan suka mainan banyak2 ni..
nak2 plak kalau nampak watak2 kartun kegemaran diaorang kat dlm tu...

Pastu masuk bab sedih!
nak ke Bukit Bendera..sampai sudah tak jumpa2..
padahal jalan nya senang jek...
bawak sepupu pun yang tak berapa hafal jalan jugak...
gitu la kekdah nya..sesat tah ke mana2..but once dah jumpa jalan nya..
cuaca plak makin gelap nak hujan..last2 kitaorang balik jek...
nampak gayanya blom ada rezeki nak gi..
insyallah, next holiday nanti plak...
heheehheh

10 Beu-T Is Talking:

~izan~ said...

kalau jaja pernah baca kisah sebalik toy museum ni mesti kita akan kesian dkt tuan empunya.ni persendirian punya muzium,modal sendiri semua tp takde langsung bantuan dr kerajaan negeri.pdhal trmasuk jugak dlm list tmpt perlancongan dlm penang.mmg tuannya pun dh xlarat nk manage semua.ada dlm berita mana tah,tak ingat...

JaJa'Z said...

rasanya mummy pernah bagitau jaja gak dulu pasal tu..tapi betul lah..kalau ni salah satu tempat utk dilawati..kerajaan negeri kena lah bantu..ni dok kat bawah kawasan parking jek..kesian tgk...

mamyharraz said...

serius bila tgk toy muzium nih akk jadi teruja!..yalah..akk pun pernah terbaca kisah muzium ni..harap2 terbukalah mata sesiapa yg berkenaan utk naik taraf tempat ini masa akan dtg..

JaJa'Z said...

mamyharraz..jaja pun teruja nak gi sbb tgk kat beberapa blog..termasuk la blog izan...tu lah, harap2 owner tu dapat bantuan..sayang la..patut kena naik taraf muzium tu..

mama tim said...

wah dah sampai toy museum..cam best jer jaja..tp aritu ktorg gi terbalik la..ktorg gi bukit bendera tp tak gi toy museum nih..haha..

JaJa'Z said...

takpe tim...lepas2 ni kepenang..kita tukar plak..jaja gi bukit bendera..tim gi toy museum plak..hehhe

wan nurul hezrina said...

nurul mmg tak tahu menau ttg musium nie..mesti kos beli toys nie agak mahaikan??tapi ptut kerajaan pantaulah tempat tumpuan pelancungnie

JaJa'Z said...

@wan nurul hezrinalepas2 ni bleh masukkan agenda melawat toy museum ni kalau nurul ke penang yek...

harrizam said...

salam...toy muzium nie boleh tengok-tengok ja ka atau ada benda boleh bebudak main? tq

JaJa'Z said...

@harrizam boleh tengokkk sahaja...

Related Posts with Thumbnails