JaJa'Z Latest Stories

Monday, October 31, 2011

Menu Udang Galah Kembali !


Rasanya dah lama sangat2 kitorang laki bini tak mengail udang..
sejak dr bulan 5 hari tu lagi kitorang dah stop..
itu pun kebetulan tokey kolam udang tu stop kan operasi kejap sebab 
nak cuci kolam...

Kalau tidak..
boleh katakan tiap2 minggu jaja menayang menu udang galah kat blog ni..
sampai naik berbulu agaknya reader2 blog jaja tgk..
hehehhe

So, cuti last week jaja saja ajak En Zack gi kolam mancing udang...
memula memang dia keberatan sket..
konon2 macam feel memancing tu tak brapa nak ada lah tu agaknya..
nyampah jek dengar..
last2 kena pujuk dua tiga kali..akhirnya dapat la jugak kitorang ke sana..
En Zack jd malas nak gi tu bukannya apa...
sebab kata member En Zack..udang kat kolam tu tak berapa nak
mengganas sangat...tak aktif mana la...
mancing 2 jam, tapi hasil tak seberapa dapatnya..

Takpe la..mana la tau2 kot2 kitorang gi dapat jugak rezeki sket2 sorang kan..
En Zack mancing 2 jam jek...
alhamdulillah dapat la dalam 11 ekor...tapi hempeh...
raga letak udang rupa2nya bocor...!
dah la 2 ekor terlepas masuk kolam balik semula...
cerempet betul!
Tapi takpellah..kira takde rezeki lah tu..

Balik umah, jaja terus bersihkan udang and terus je masak..
masak yang simple2 jek..

Jaja buat udang galah masak sweet sour black pepper...
takyah susah2..guna jek sos sweet sour jenama Life tu..
pastu tabur sket serbuk black pepper..
dah siap...

Jaja pass kat family Kak Zah dalam 5 ekor..
and selebihnya kitorang berdua la yang bedal...
Disebabkan dah lama tak makan, bila sekali makan tu..
memang syok la mengadap...
kitorang kunyah2 udang tu sampai tinggal kepala jek...
hehhehehe

En Zack makan sekor jek..yang lain2 tu jaja bedal sorang! 
o___O

3 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

ntah bila la dapat makan udang galah lagik..dulu kat kg ramai kaki pancing udang ni (mancing kat sungai..) tp skrg ramai yg da pencen so.mmg sgt2 ssh nak dapat makan mcm dulu.....

JaJa'Z said...

memang pun kak...skang ramai yg gi mancing sendiri kat sg..nak cari kat pasar or pasar mlm memang jarang nak dapat...

Lina said...

a'ah yer dah ada kolam mancing udang galah ni...xyah nak mancing kat sungai bagai

Related Posts with Thumbnails