JaJa'Z Latest Stories

Monday, October 3, 2011

Menu Kenangan Dari Mama....


Rasa2 macam lama dah jaja tak tepek gambo makanan
hasil ketung ketang dr dapur sendiri..
start dr lepas balik raya hari tu...kemain menjadi2 malas nak memasak..
macam orang kata...takde mood? ha, lebih kurang gitu lah...

Last week lepas balik je dr kursus di Cherating...
rasa macam nak masak jek...
dah yang penting,mesti lah nak makan lauk2 kari...
seminggu kalau tak pekena kari,macam tak syok plak kan...
maklumlah..ada darah2 dr utara ni..kalau tak pekena kari..
macam tak lengkap plak hidup..
hahaha
ye sangat la tu kan...

Ni menu jaja hari sabtu lepas..
Kari Ikan Duri dengan Daun Kesom...

Jaja tak tau la apa motif letak daun kesom dlm kari tu...
tapi seriusly memang sedap sangat rasanya...
dan yang selalu mama jaja buat kari ni gunakan ikan duri @ ikan mayong...
macam Kak Zah plak, dia selalu buat stail mcm ni
untuk gulai ikan keli...
rasa kari yang letak daun kesom ni memang sangat2 sedap..
kalau korang tak caya, balik ni bleh cuba...
pastu bagitau jaja rasanya macam mana..sedap ke tak..
Nak buat pun tak susah..korang masak kari macam yang biasa2 korang buat
cuma  tambah daun kesum jek kedalam...

Jaja just masak sekeping je ikan duri ni..
siap belah dua lagi ikan tu...
itu pun tak habis jugak...
maklum la..jaja jek yang layan segala ikan2 dlm kari ni..
En Zack selalunya amik kuah jek dan makan dengan ikan goreng...

Bila lauk kari berlebih..
jaja pun apa lagi...terus buat lempeng makan dengan kuah kari tu
untuk sarapan pagi hari ahad esoknya tu plak...

Bila lempeng cicah plak dengan kari....
memang licin la dikerjakan....

2 Beu-T Is Talking:

Mamamya said...

akak x penah lagi try masak kari ikan duri@mayong ni....selalunya akak masak asam pedas pekat2....mmg t'angkat!!! len kali blh try la masak kari plak.... ;)

JaJa'Z said...

kak lieya, ada orang suka masak asam pedas lagi ikan ni..tapi yg jaja ingat selalu mama buat masak kari dan mesti letak daun kesom..tu yg jaja buat gak..nanti akak try ek...

Related Posts with Thumbnails