JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, July 26, 2011

Solo Camp...


Korang pernah dengar pasal solo camp tak?
jaja rasa pada sesapa yang memang suka camping2 ni..
sah2 dah biasa dengar dengan term 'solo camp' ni...

Solo camp ni kiranya macam xtvt blah malam dimana peserta2 camp
akan ditinggalkan disatu kawasan berseorangan utk beberapa jam
atau  pun semalaman...
diaorang akan ditinggalkan bersendirian dan hanya dibekal kan
dengan beberapa alatan sahaja untuk survive hidup time dok sorang2 tu...

time solo camp ni lah, para pelajar akan diuji utk hidup bersendirian,
uji ketahanan mental dan fizikal diaorang...
tapi kalau bagi kat jaja la kan..memang takut la...
dok plak sorang2 kat hutan plak tu..Oh! tidakkkk!
memang tak rela lah kan...dok dlm umah sorang2 pun kadang penakut...
ni plak campak dok dalam hutan...memang tak la...
^___~

Alkisahnya,last weekend sekali lagi kat sekolah jaja
diadakan kem motivasi untuk bebudak form3 plak.. bebudak form 5 
dah settle last month lagi...
Kali ni kem nya buatkan sekolah jek...
jimat masa dan tenaga..kalau nak buat kat luar dr sekolah..
puas plak nak pk budget segala kan...

So, malam pertama bebudak ni kat sekolah, terus dijalankan xtvt solo camp tu...
bebudak ni masa memula dengar. masing2 buat muka cuak..
nak2 plak bila dengar kena dok sorang2
dengan mata yang bertutup plak tu...lagi la muka tu pucat semacam..
hehhehe
cikgu2 ni termasuk jaja semuanya dah plan nak buat 'khianat' kat student2 sendiri
hehehheh

Jadinya lepas bebudak ni minum malam dlm kul 11.30mlm
diaorang semua diarahkan semula untuk masuk ke dalam dewan...
kena lah bagi taklimat dulu kan...
Alkisahnya time tu, guruh ngan kilat dah memancar2 dah kat luar..
angin pun dah start bertiup kencang malam2 buta ...
sah2 memang nak ujan...
kitorang semua ni memang berharap sangat la jangan hujan..
kalau hujan memang terbantut la idea nak letak bebudak ni jauh sket dr kawasan dewan..
dan untuk bebudak 'hardcore' siap dah ada tempat special lagi tau
untuk diaorang semua tu...
hehehheh

Semua student diberikan kain hitam sorang sehelai untuk tutup mata masing2...
bebudak pompuan dah gabra dah sorang2...hehe
memang suka sangat tgk...
sebelum ditutup mata, ketua komandan bagi password untuk semua pelajar..
apa gunanya password ni??

Yelah, kan kena dok sorang2..buatnya ada 'menda2' kacau..
kita kena tanya password dulu lah..
kalau password tu betul, maknanya tu bebudak or cikgu2 sekolah kita lah..
kalau password salah..maknanya apa??
Jeng jeng Jeng!!!!!
^____~

Dan password untuk malam tu ialah 
GIGI EMAS

So, dalam kul 12.30 pagi, lepas semua dah sedia...
lampu dewan pun ditutup....
pelajar2 dibawa oleh guru2 ke kawasan yang sepatutnya mereka ni kena tinggalkan..
dan time tu juga lah hujan dah mula turun....
jadinya plan nak bawak bebudak ni jauh sket, terpaksa dibatalkan...
kitorang kemain bawak bebudak ni pusing punya pusing..tapi padahal...
jalan dalam dewan tu jek...
hehhehehe
and mostly bebudak pompuan kitorang letak tepi2 dewan , tepi2 bangunan
ngan kat astaka jek....
tapi sebab jalan 'jauh' dah memula, so, bebudak ni rasa mcm 
jauh sangat dah diaorang tu kena bawa..
hehhehehe

Student lelaki kebanyakkannya dibawa ke bangunan yang jauh sket la..
wlpun hajat hati nak bawa diaorang kat hutan kecil area blakang kawasan sek...
dah hujan, tak jadi lah rancangan nya..
cikgu2 just drop diaorang kat dlm kawasan sek jek...
maka dok la bebudak ni sorang2...sambil ditemani hujan yang semakin lebat..

Masa nak mula solo camp tu...
jd la plak insiden kelakar...!

Bebudak ni kan dah kena ikat mata..masing2 dok tunggu cikgu2 
amik diaorang jek...
masing2 dok tahan takut kot..

bila la cikgu2 ni nak bawak aku..kemana la cikgu2 nak
letak aku ni...

Bila jaja pegang tangan sorang student ni..dia terus ketakutan..
jaja tarik tangan dia...dia tarik tangan jaja....!
jaja ni dah la tak bleh bercakap...!
geram betul la....

Jaja tarik tangan dia lagi..then dia bangun...
jaja suruh dia pegang bahu kawan dia..sebab time tu jaja nak bawak
3 orang sekali gus...
alih2 bleh plak dia nak menangis bila jaja letak tangan dia kat bahu member
kat blah depan dia tu....
Adoi la....
dia terus tarik tangan dia tak nak pegang...dia tarik plak tangan jaja...
last2 cikgu laki datang untuk tenang kan dia...
lepas dah bagitau tu bahu kawan dia...baru la dia nak pegang...

Jaja pun bawak la tiga2 orang tu and drop sorang2 kat mana2 tempat yang 
jaja rasa nak tinggalkan diaorang...
sampai turn budak pompuan tu tadi...jaja tolak badan dia slow2 suruh duduk..
dia tarik plak tangan jaja nak suruh duduk sekali..
jaja tolak dia..dia tarik jaja..
ayoyoooo!!!
sabar je lah dengan budak ni...
last2 jaja cakap jek

Duduk lahhh!!!!!

Sebenarnya tanpa bebudak ni sedar..kawan2 diaorang duduk
dekat2 jek dengan diaorang semua...
asal jaja lalu jek depan bebudak ni sibuk diaorang dok cakap...

Gigi..Gigi...Gigi..

Hahahha..memang lawak lah.....
takde sapa pun menyahut password diaorang tu...
hehheheh

Akhirnya hampir pukul 3 pagi jugak baru xtvt solo camp tu habis...
ada bebudak yang sampai tertido...
tapi takpe la..memang tu pun sebenarnya yang kitorang harapkan...
tapi sebenarnya simbolik dr xtvt tu ialah..
kita sebenarnya masa dok sorang2 tu boleh menilai diri kita masing2..
nilai kelebihan serta kekurangan diri yang perlu diperbaiki..
nilai semula apa perkara2 yang telah kita lakukan selama kita hidup ni..
adakah semuanya memberi manfaat atau sebaliknya....
dan selepas tu , buat perubahan yang positif...

So, ada antara korang yang pernah terlibat dengan xtvt solo camp???

5 Beu-T Is Talking:

A.I said...

tergelak aku kt opis ni. lawak lak bebudak ni bila memasing takut. hehe..

JaJa'Z said...

AI: tu la pasal...skali teringat mmg nak gelak la....

~izan~ said...

hahaha...boleh plak nangis...tp mgm cuak la kalau kena tinggal mcm ni..

izan dulu tak kena mcm ni tp kena g kem kat sungkai masa keje dulu ala2 BTN,pun gini gak..adehhh haru dibuatnya..

JaJa'Z said...

izan: kalau kena kat jaja cuak jugak..jaja ni memang jenis penakut kalau bab2 cenggitu..hehhe

Danial Ikhwan Jaafar said...

tak pernah kena lagi.dulu masa form 1 dulu, skolah ada tradisi (senior buat lah bukan cikgu) buat malam pungguk. time2 camni yang selalu terjumpe menatang pelik2. waduh nasib baik time saya nak kena tu cikgu dapat tau terus tak jadi..fuhhh!

Related Posts with Thumbnails