JaJa'Z Latest Stories

Thursday, May 12, 2011

Exam Mood...

Lega sket rasa bila bebudak upper form dah start exam....
kurang la sket tekak jaja ni nak menjerit2...
dan suasana sekolah pun amannnn jek..senyapppp jek...
kalau tengah jawab exam lah..tapi lepas je waktu menjawab habis...
terus bertukar dr suasana senyap tadi tu jadi bising ya amat...
dah rasa macam dok kat pasar jek....

rasanya macam baru je lagi bebudak ni amik test 2..
ni tau2 dah amik mid year exam plak...
seriusly sebenar2nya memang tak terkejar nak habis kan sillabus b4 midyear ni..
time cikgu2 semua ni tengah berkobar2 nak habiskan mengajar topik2 yang tertinggal..
alih2 ada plak xtvt2 lain yang bebudak ni kena attend..
contohnya macam last 2 week...
seminggu terus jaja tak dapat nak mengajar kelas ting 5L..
hari selasa seharian diaorang ke Kolej Mara ada xtvt under kaunseling..
hari rabu plak ada taklimat PLKN..alih2 hari esoknya tu pun
ada juga orang dr kolej PSDC datang bagi ceramah kerjaya plak dah...
eiiii..geram je rasa...
kadang2 nak je cakap..takyah la ceramah2 tu lagi..belajar jek bagi habis dulu..
lepas2 exam..bagi la ceramah puas2...

Jaja selalu cakap dengan anak2 murid jaja yang terlalu aktif dengan aktiviti Koko..

Berbaloi ke awak aktif sangat dlm bidang koko...
sedangkan dalam bab study awak hancur...berbaloi tak?

kalau wakil badan uniform kadang2 tu sampai ke peringkat negeri..
kejap2 gi perkhemahan negeri..
kejap2 ada xtvt peringkat daerah plak...
gi bercamping sampai seminggu lebih..bila balik kesekolah satu benda pun
tak dapat nk catch up apa menda yg bebudak lain dah belajar..
macam masa test 2 hari tu..sorang student jaja ke perkhemahan daerah sampai 5 hari...
then bila exam dia dapat 0% untuk paper math jaja...
sampai satu soalan pun dia tak bleh jawab..sedangkan antara tajuk2
yang masuk exam tu semuanya dia dah pernah buat...
Jadi..tang mana kelebihannya..?

Nak aktif dalam bidang koko memang bagus...dapat wakil sampai 
peringkat negeri pun bagus...
TAPI
biarlah selari dengan pembelajaran....
baru la orang respect...!

Jangan jadi macam tong kosong..bising berbunyi
tapi kosong didalam...
useless!

4 Beu-T Is Talking:

Lina said...

emmm jaja naper aktiviti koko cam perkhemahan sumer tu x buat ms cuti sekolah...naper buat ms sekolah lak cam pelik pulak...klu buat ms cuti tu kan ada benda budak2 ni bole buat kan dpd melilau x tentu hala

JaJa'Z said...

LIna: bukan tak boleh buat time cuti sekolah..tapi kita kena ingat..cikgu pun manusia biasa yang perlukan cuti..kalau time cuti sekolah pun digunakan untuk xtvt2 perkhemahan atau xtvt2 lain..alamatnya tak bercuti la kitorang semua...tak boleh nak pk pasal kepentingan student2 jek..kebajikan guru2 pun kena diambil kira...

memang kebanyakkan xtvt dibuat time sek..tu lah antara perkara2 yang tak boleh dielakkan dah...bukan setakat student yang terlibat, cikgu2 pun sama jugak kena ikut xtvt2 diaorang tu..

ieda said...

aah lah dikk .. mana lahh cikgu2 x penat kan huhu ...

JaJa'Z said...

kak ieda: tau takpe kakkkk...

Related Posts with Thumbnails