JaJa'Z Latest Stories

Thursday, March 31, 2011

Betapa Siksanya Nak Suruh Bersukan...

Demam sukan sekolah kembali lagi untuk tahun ni...
since last week lagi kitorang cikgu2 dan student2 dah mula 
balik lewat untuk latihan rumah2 sukan...
tapi..as usual lah...
cikgu yang stay back untuk latihan tu lebih ramai dr student2 
yang datang tiap2 petang tu...

Kalau sebut pasal sukan..memang bukan menjadi suatu yang menarik 
kat sekolah jaja ni...ntah la...
jaja pun tak tau kenapa...maybe sikap2 pelajar yg still tak berubah2...
suruh belajar pun malas..nak suruh bersukan pun tak minat..
dah tu..apa lagi la yang boleh diharapkan...

Hari ni seharian dr pagi lagi kat sekolah jaja dijalankan Sukantara...
kalau ada yang dah tak ingat, sukantara ni kiranya macam...
acara yang diwajibkan bagi semua pelajar untuk sertai bagi mengutip markah..
antaranya lari 100m,400m,lompat jauh dan lontar peluru..
tiap2 pelajar kena sertai then markah yang dapat tu akan ditambah
dengan markah pada hari kejohanan sukan sebenar nanti..

Bila dah kata tiap2 pelajar wajib sertai...korang bleh bayang tak..
betapa siksanya cikgu2 ni nak kena paksa diaorang untuk joint..
nak suruh berlari pun segan..

Malu lah cikgu..budak2 laki tengok...

Malu sangat konon

Yang ko tergedik2 depan budak laki tu tak malu??

Eii...macam2 perangai bebudak ni..
dengan nak kawal bebudak laki lagi...yang tu lagiiii la tention!
dengan yang dok lepak tepi padangnya lah..
dengan yang sket2 nak gi tandas  lah padahal nak gi ponteng lah..
dengan nak kerah bebudak ni berkumpul...aduh!
memang betul2 menguji tahap kesabaran...
sampai kan nak sumbang 1 or 2 markah pun susah untuk umah sukan sendiri...

Jadinya kitorang ni cikgu2 memang dah beringat...
tiap2 kali sukantara memang kena bawak 'senjata'

 yup!
R.O.T.A.N
Kalau tak bawak 'senjata' ni..bersiap sedia la untuk jerit2 kat padang tu
untuk panggil bebudak..
tiap2 kali sukantara, memang la amat2 tention!
sampai sakit tekak2....

Kalau part lari 400m tu..takde dah nak lari lapan2 orang ke..
terus sekali harung semua sekali lari..
malu sangat la konon2nya nak lari depan budak laki..
eiii! nyampoh...
baru lari 200m pastu terus keluar track..
emm..tak tau dah nak cakap apa...lantak kau la labu!

Kalau lompat jauh lagi la 'makan' hati'!
jalan lenggang2 lenggok..pijak papan pastu pijak jek rumput depan tu..
Ya! Allah!!!!
susah sangat ke nak lari sket ..pijak papan then lompat la sket bagi jatuh
kat atas kawasan pasir tu..
selangkah jek jatuh atas pasir dah dapat sumbang  markah..
bukannya nak suruh lompat sampai terbang2 pun..
tu pun susah sangat...
jaja punya geram sangat kat sorang budak tu td, 
lepas jek dia lompat atas rumput tu...terus jaja gi rotan kat betis dia..
ei!! GERAM!!!!
pemalas sangat nak langkah...lari ala2 catwalk jek..


Sekali harung berlari... 

Nak suruh berbaris untuk tunggu turn berlari ni pun siksa...

yang pakai baju sekolah pun ada..
lantak kau! lari la dengan baju kurung tu...




Huh!
memang mencabar betul kalau main ngan sukan2 ni..
tiap2 tahun memang macam ni la attitude pelajar2 sekolah jaja ni..
letih rasa nak melayan..
tekak sakit..menahan panas lagi..
sabor je la.....

10 Beu-T Is Talking:

iBu...gUru said...

mana2 saja berlaku masalah tu yer.........

JaJa'Z said...

ibu_guru: tulah..tiap2 tahun kena lalui masalah yang sama..bosan..

Mama Gee said...

<<----sgt malas bersukan dr sekolah dulu sampai skrg...huhuhu

JaJa'Z said...

kalau mama la anak murid jaja..dah kena sedas kat betis ni..malas sangat...

mzhany said...

waaa kagums dgn budak yg pakai uniform skolah tuh...cayalah!

nba-Nur said...

Salam.. Memang kat mana2 pun sama.. Kena paksa baru mereka nak buat..

Mamamya said...

wawawa...t'ingat gak zaman sekolah dolu2..akak pun mmg malas btl bab2 sukan ni...asyik nak mengelat jer....

sian cikgu2 kan.... :)

JaJa'Z said...

hany: yeahhh sangatttttt kagum!!!!

JaJa'Z said...

Nur: kita cikgu2 ni memang dah lali kan dengan menda2 mcm ni..kat mana sek pun masalah yg sama..

JaJa'Z said...

kak lieya: oh! nak kena babab kat montot ni..ni sorang lagi yg malas bersuka yek....

Related Posts with Thumbnails