JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, March 29, 2011

BBQ Udang Galah..


Kang ada plak yang tersentap bila pagi2 jaja buat entry udang galah
hehehhe
Last saturday tengah jaja dok asyik masyuk layan mata sambil
bermalas2an atas katil..alih2
En Zack ajak plak gi mancing...memang potong stim betul tok janggut tu..
nak suruh dia gi sorang, mcm kesian plak kat dia..
ye lah, sapa plak la nak tlg dia kutip udang2 yang ditangkap tu masukkan dlm jaring..
nak pegang joran lagi kan..
so, sebagai isteri mithali..ikut kan jugak la kerenah mamat tu...

Alhamdulillah, rezeki hari tu 3 jam dapat la dlm 25 ekor...
banyak memang banyak cuma saiz udang banyak yg saiz sedang2 jek..
yang besor ada lah sekor je yg dapat..siap bersepit biru lagi..

Ingat kan udang tu nak la  buat masak apa2..
tapi bila teringat malam tu we all ada projek bakar2 ayam..
jadinya En Zack cadang, udang tu di BBQ jek..
giler kan..udang galah buat BBQ...hehehhe

Kalau orang lain la, maybe diaorang cakap...

Dari bbq, baik la buat masak lemak ke, goreng ke,masak sambal ke

Tapi bagi kitorang yang dah tak larat nak makan udang ni..
tak kisah dah...Plus sekali dengan jaja ni yg agak malas
nak masuk dapur hari tu..hehhehe
Last2 udang tu jaja marinate dengan sos lada hitam,sos tiram dan madu jek..

Petang tu jaja gi umah Kak Zah untuk tlg2 dia siap2kan juadah untuk malam tu..
menu nya :
Bbq udang dan ayam.
nasi goreng cina
sosej and keropok goreng
kek coklat
air fruit cocktail bandung
dan kopi...

Lepas solat maghrib masing2 dah sedia kat port bbq biasa kitorang la..
mana lagi kalau bukan kat belakang umah... 
sungguh klasik yek..panggang ayam atas pasu :p
3 ekor ayam yang di marinate,tapi yg dipanggang hanya 2 ekor jek..
sebab masing2 dah kekenyangan...

dan menu yang menjadi rebutan malam tu...
semestinya 
Bbq Udang galah....
sedap jugak bila udang di panggang rupanya..
isi rasa lebih manis jek...kitprang punya makan..
sampai penuh kulit ngan kepala udang kat atas pinggan...

Walaupun kitorang 3 family jek malam tu..
tapi meriah la jugak dengan gelagat bebudak tu..
dengan melayan si Syanaz tu cuci muka dengan air sirap bandung ...
eiii..melekit2 muka..
mula2 suap buah2 campur dlm air tu..last2 sapu terus muka dengan
air bandung....mcm2 bebudak ni...

Petang semalam plak, jaja tlg Kak Zah buat pulut kuning
ngan rendang daging...saje dia nak hantar kat sek fardhu ain Miza
sempena dia khatam Quran...
Insyallah, next projek..nak buat pulut panggang plak this weekend kalau jadi...
so, tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

8 Beu-T Is Talking:

Nobita Sensei said...

pergghhh...memang tersentap. *terliur*

JaJa'Z said...

nobita..sentap jek..tapi jangan pengsan....

Mama Gee said...

syok sungghhh...apalah petua mancing dpt byk hasil nih..hehe

JaJa'Z said...

takde petua2 pun mama...guna teknik yg betul..dapat la banyak...

dieya said...

wakakaka.. kelakar nye budak kenit tu pegi basuh muka pakai air bandung :-D
org lain buat pulut panggang udang kering.. k jaja buat pulut panggang udang galah okay!!!

JaJa'Z said...

dieya: idea tu hubby akak cakap gak semalam..takyah boh udang kering but letak isi udang galah..giler mahal kalau dapat jual tuuu..hehehhe

ardinihumaira said...

urghhh nak udang tuh!cedapnye cicah ngan pencicah uuuuuuuuuuuuu terliur nieyh

farhana_aziz said...

adeii~sedapnya udang!!kompemla isi udang galah tu manissss kan kak.."terliur" dah ni..

Related Posts with Thumbnails