JaJa'Z Latest Stories

Sunday, January 30, 2011

Bila Tak Ada Pengalaman...

Apa hal la plak kan jaja tetiba tepek gambo MAS Kargo ni...
harap2 awek kerja kat MAS tak sentap la ek..
hehhehe

Betul la kata orang2, kita belajar dr pengalaman...
tapi kalau pengalaman tu takde, memang huru hara la kejap kita ni jadinya..
disebabkan takde pengalaman la ,skang ni Jaja ngan En Zack dok pening kepala...

Pada yang memang mengikuti blog ni ,sah2 korang tau yang En Zack
ada menjual Kitab Tafsir Ibnu Katsir secara online..
sebelum2 ni dia dapatkan stok dr KL..once orang yang beli bank in kat duit
then En Zack akan proceed dengan order dari pembekal di Kl nun..
so, memang takde masalah la kan..

Jadinya lepas En Zack godek2 kat internet, dia dapat cara terbaru untuk
dapatkan stok dengan lebih mudah iaitu dengan order direct dr penjual kitab2 tu
dari Indonesia(mostly kitab tafsir dr Indonesia yek)
En Zack dapat contact orang yang betul melalui Fb dan mula la order segala buku2
yang dia nak..

Dugaan pertama! 
nak transfer duit ke Indonesia...
ada member kata guna Western Union, ada yang kata transfer guna telegraf melalui bank2
bila dah tak ada pengalaman ni, macam2 menda negatif bermain kat dlm kepala ni..
nak2 plak En Zack tu..
takut duit yang di transfer tak dapat,takut duit yang orang tu terima tak cukup..
dan paling mengerikan,kot2 la orang kat Indonesia tu tipu..
maklumla kenal melalui Fb jek..
tapi En Zack cakap, kalau orang tu tipu,tu urusan dia dengan Allah je lah..
Emmmm....

last2 we all decide transfer melalui telegraf di Maybank..
kena la isi borang2 segala...
nama,alamat ,no akaun bank penerima semua dah ada...
sampai jek turn nak ke kaunter...kitorang bagi duit then orang kat kaunter tu tanya..

ni nak hantar ke CABANG bank mana?

Ah! sudah!!!...
Cabang menda la plak ni...
dalam alamat orang tu takde la plak perkataan cabang2...
mujur la time tu kitorang jek yg ada kat dalam bank..tak la orang lain tertunggu2 turn
so, En Zack dengan kalut2 tu 'terpaksa' call mamat indon tu..

Assalamualaikum 'PAK'! Bank tu cabang mana yek?

Seriusly jaja nak tergelak dengar En Zack sebut 'PAK!
hehehhe
kawan2 international gitewwww..
tapi En Zack cakap sekejap sangat la plak..
rupa2nya 'PAK' tu dok atas motor, sat lagi dia hantar msg...
kitorang tunggu la kejap...
bila msg sampai ,rupa2nya cabang Yogjakarta..
So, hal2 transfer duit settle..

Dugaan kedua!
Esoknya tu En Zack dapat msg dr 'PAK' tu plak...

Pak,duit telah selamat diterima tetapi kurang dalam 120 000R @ RM41
mungkin dipotong semasa proses transisi...

Ah sudah! macam mana plak bleh kurang...jumlah yang kitorang kirim tu sama dah
mcm jumlah yang 'PAK' tu cakap..kalau nak kata bank potong, mustahil lah
sebab duit charge awal2 lagi dah dibayar..

Rupa2nya baru jaja terperasan..
En Zack buat calculation tu last week..dan bila main dengan nilai matawang
yang sentiasa berubah2 ni..memang la susah..
nilai yang dikira last week tak semestinya sama dengan nilai matawang minggu ni...
tak pasal2 kena send duit tu sekali lagi...

Nggak apa2 pak, buku tetap saya kirim pada bapak..urusan duit yang kurang
kita selesaikan kemudian...

Fuh! mujur jugak la 'PAK' indon ni jenis bagus..
En Zack pun lega la ...
just tinggal buku sampai ke tangan jek...

lega ke???
TIDAK!

Dugaan ketiga!
Dugaan yang dok senak kan kepala kitorang lagi time ni..
dan still tak settle lagi...

semalam 'PAK' tu baru bagitau kat En Zack rupa2nya kiriman buku tu
hanya sampai setakat kat KLIA jek!

Ya Allah!!! sabar je lah....

Kitorang ingatkan bungkusan tu terus sampai ke rumah..
dah jadi satu masalah lain plak nak kena pick up menda tu kat KLIA nun...
dan memandangkan abang En Zack ada dok kat KL, kitorang decide
nak letak nama abang En Zack jek kat bungkusan tu dan dia bleh gi amik bila barang2 tu dah sampai nanti..

rasa2 nya kitorang dah lega lom???

TIDAK!

Dugaan ke empat!
Malam tadi abang En Zack call,dia kena ke JB plak seminggu sebab ada kerja dan tak dapat pick up
bungkusan tu nanti...
adoila!!!! lepas satu..satu masalah lain yang datang...
muka En Zack korang jangan tanya la..dia dah serabut semacam dah..
sebab nya takde pengalaman ngan menda2 ni semua...
dia dok pk..
sapa nak gi amik.?.kalau dia sendiri nak gi amik..nama abang dia plak dah kat bungkusan tu..
dah nak kena buat surat pengesahan plak..
pastu bila jaja tanya member yang kerja kat KLIA, dia kata maybe barang tu
kena bawa ke imagration  la..kena bawa ke bahagian tax la...
kena amik during office hour la..
even kalau jaja ngan En Zack terpaksa gi amik sendiri pun pening gak..
dah la ke KLIA pun tak pernah..nak pickup menda tu kat mana pun tak tau..
aduh!!! migrain kejap!!!

Korang doa2 la semoga semua urusan kitorang dipermudahkan yer..
Hopefully takde dah la dugaan yang terpaksa dilalui lepas ni...

Jaja'Z: Ingatkan makin mudah..rupa2nya makin sukar...

5 Beu-T Is Talking:

dieya said...

ehhh.. apesal kapal i ada kat sini ni? nak jemput k jaja gi shanghai ke? :-D

macam2 dugaan org berniaga ni. sabar ya k jaja, learning experience, lepas ni dah pandai boleh b zack bukak kedai buku terus!

anyway kalau jadi dtg kl lemme know kay!

mzhany said...

jaja, ummm byk jugak cabaran kan, tapi jaja, takpe experience nih, pasnih mesti dah tahu kan maka mungkin akan lebih memudahkan urusan jaja dan mr.zack kan...

InsyaALLAH semoga semua urusan dipermudahkan...ameen

::Azura Rahman:: said...

oo br laa tau citer.. ermm sabar ye jaja.. kita x jangka semua ni nk jadik.. Allah menduga org yg berIMAN.. so cakap kt Z jgn putus asa.. insya-Allah semua selesai.. brg dh dihantar ke?.. and now dh sampai ke KLIA or belum??..

LehaMY said...

sabar jak kak jaja . bak kata orang , pengalaman pertama itu yang menjadi panduan untuk hari3 yang mendatang . InsyaAllah , lepas ini pulak urusan akan datang lebih lancar dari kali ini ...

Ogy said...

takpe ja..bersusah2 dahulu....kita belajar dr pengalaman ni...lepas ni mesti dh tau segala prosedurnyaa...dan urusan jadi lebih mudah..

Related Posts with Thumbnails