JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, December 1, 2010

Grow Radish Grow!!

Ingat lagi biji benih yang jaja dapat baru2 ni dr Perth?
antara nya ialah biji benih radish ni..
seakan2 lobak tetapi warnanya merah..yang kelakarnya En Zack siap ingat lada merah lagi ..
hehhehe
apa la laki aku tu...radish dengan lada merah pun tak dapat beza..hehhehe
korang jangan tak tau, walaupun En Zack ni sakan nak menyemai biji benih ni
tapi dalam masa yang sama dia rasa sayang..sayang kalau2 tak jadi..
tapi selagi tak tanam, mana kita nak tau jadi ke tidak kan...

So, minggu lepas En Zack pun mula la semai dulu biji benih radish ni...
tanah belakang umah dah sedia ada..just gembur jek sket..
tapi tanah dalam polisterin je lah...
jimat2 jek semai..takut habis katanya..
hehhe

dan hasilnya selepas seminggu..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dah tumbuh tunas!!!!
Suka! Suka!!!!
siap dah nampak warna merah kat batangnya tu...
so, petang tadi En Zack dah alih beberapa pokok ke dalam polybag yang besar sket..
memang tak sabar nak tgk hasilnya nanti..
kita sama2 tunggu okeh..menjadi ke tidak sayur2 ni tumbuh kat Malaysia...

Jaja'Z: Kena cari recipe guna radish nampak gayanya...

7 Beu-T Is Talking:

Danial Ikhwan Jaafar said...

mantap ah kak ja and mr zack! berbakti kepada tanah. at least dapat hasil, dan ada projek cuti skolah!=D

::Azura Rahman:: said...

jgn lupe bagi seketoi dua kt akak ye.. ekekeke.. kalu radish putih akak biasa laa makan.. wat masak air.. sedap.. kalu radish jenis nie..x tau laa pulak kan.. ekeke..

lemongrass said...

clap5X.... terer betul En Zack lah kan, memang betul2 green thumb!
I pun seronok tengok dah keluar cantik tunas2 nya.
Kat sini, radish merah ada 2 jenis, panjang mcm carrot n bulat. And slalunya diaorang hiris nipis2 and makan raw dlm salad.
Tak sabar nak tunggu radish Jaja n En Zack besar!

JaJa'Z said...

Danial: yeah.tak sabar nak tgk outcome dia nanti macam mana..hopefully menjadi la projek we all ni..

JaJa'Z said...

kzura:insyallah..kalau banyak yg jadi, insyallah jaja bleh pass sket ke taman sepakat nun..tapi kena la balas dengan sup ikan merah..bleh? hehhehe

JaJa'Z said...

kak mynn: alhamdulillah, so far idup subur dah tunas tu..harap menjadi la sampai sudah..dapat la we all merasa salad ngan radish ni..macam mana la rasanya kan...mamat sorang tu lagi excited kak myn....

Mama Gee said...

bestnyaa kalo leh bercucuk tanam kat umah atas kayangan tu mcm ni..masalahnyaa..bila dh bercucuk tanam malas pulak nk jaga...sudahnya abis layu semua pkok....heheeh...

Related Posts with Thumbnails