JaJa'Z Latest Stories

Sunday, August 1, 2010

Jamuan Makan Sempena Ramadhan..

Selamat malam semua
Dah dinner? dah solat? dah BW ?

Hari ni satu lagi hari yang agak memenatkan bagi jaja
tapi wpun penat,kitorang semua tetap having fun

Seawal kul 7.30 pagi
jaja dan jenjiran keliling umah dah start masak2 belakang umah
just masak mee je untuk santapan orang2 yang buat2 kerja
gotong royong kat surau nanti..
ye lah, sementara nak masak makanan tengah hari
kurang2nya ada gak makanan pelapik perut..

Menu tengah hari tadi
Gulai kawah
ikan aye masak pedas
ayam goreng rempah
ulam2an
sambal belacan
buah tembikai

Orang2 yang datang menolong bersihkan kawasan surau pun bleh tahan ramainya
kaum2 ibu plak bz siapkan hidangan
jaja tolong mana2 yang patut je la..
tolong siang daging..potong2 ulam..goreng2 ayam

Bila dah ramai2 tu memang syok sangat2..
kecoh kemain masing2 dok bergotong royong
alhamdulillah sangat2 sebab kebetulan jaja dok dalam taman
yang penduduk2nya memang rapat each other dan aktif dengan pelbagai xtvt
takde la balik umah, terperok je dalam bilik sampai jenjiran pun tak kenal kan

Gedebak gedebuk dekat kul 1 jugak tadi baru semua makanan siap dimasak
just makan secara lambak jek..takde nak hidang2..
makan macam tu lagi syok..
masing2 pakat cedok lauk masing2...
mujur la kat surau ni ada buat 'pakatan pinggan'
jadinya banyak la stok2 pinggan,cawan periuk, dapur dan
kelengkapan nak memasak tersedia..
jadinya sesapa yang nak buat kenduri pun takde la nak risau2..
semua menda lengkap

Dah siap makan, episod mengemas plak
basuh pinggan mangkok..periuk2...
mujurla ramai yang ringan tulang..tak la lepas makan jek terus 'cuci tangan'
kul 2 lebih jugak baru jaja sampai kat umah petang tadi...
lepas dah mandi, sembahyang
mata ni takyah cakap la..nak 'terabak' jek rasa


Tanpa teragak2..
jaja terus bantai tido sampai kul 6 ptg tadi...
giler kentang punya tido...
dah En Zack bagi peluang, kita gunakan la...

mujur la esok ada sukantara,tak yah susah2 jaja nak iron
baju kurung malam ni
tapi malam ni kena la masuk tido awal jugak..
kang tak terbangun plak pagi esok kan....

Untuk rakan2 blogger semua...
selamat bekerja semula la ek pagi esok...
^___~

2 Beu-T Is Talking:

aZaMieTa said...

unit ita pong ade buat pot luck kat opis ari ni. sempena nak pose. mesyuarat dulu, pahtu makan!!! hohooo~

Nur Hawa Mohd Zin said...

wah best giler....awe taman wat kenduri ari sabtu ni...huhuh

Related Posts with Thumbnails