JaJa'Z Latest Stories

Sunday, August 22, 2010

Dah Tau Bahaya,Nak Juga Main...

Bila kita sebut pasal hari raya jek
memang tak sah la kalau tak terselit pasal bunga api or mercun ni

Dulu masa kecik2 jaja ngan adik2 pun main jugak mercun ni
tapi dulu rasanya takde la sampai banyak kes
mercun meletop sampai putus jari2 tangan ..

Skang ni rasanya tiap2 tahun mesti ada mangsa main mercun
dan baru jek kejap td kat Buletin Utama
dan ada mangsa pertama yang kena dan
tak pasal2 dua jari hilang..

Susahnya lah ek..bebudak skang ni suka main mercun pelik2
tak bleh ke main jek mcm biasa..
takyah la nak buat2 kreatif
letak mercun dalam botol lah, letak dalam tin lah
boh belerang dalam batang besi lah
memang dah tau menda2 tu bahaya...
Jadi bila tiba musim perayaan ni, mak bapak kena lah amik perhatian sket
jangan biar anak2 main bunga api ngan mercun kat luar sendirian
kang tau2 ada orang dtg umah jek bagitau mercun meletop kat tangan
anak sendiri...

Tu cerita main mercun kat umah,kat sekolah pun lebih kurang sama jugak
Ini lah mercun yang menjadi kegilaan bebudak skang
yang dipanggil mercun bola...
kalau bunyi tu slow jek tahan gak..ni kalau sekali berdentum
memang bergegar kejap gegendang telinga

Kalau kat sekolah,bebudak ni macam mencabar pihak sekolah
walaupun dah banyak kali bagi amaran
JANGAN MAIN MERCUN DI SEKOLAH
tapi lepas jek perhimpunan, terus ada mercun yang meletop

Last week masa baru jek masuk hari ke 3 puasa,bebudak sekolah jaja
bantai baling mercun ni time balik sekolah
tak pikir dah time tu bebudak ramai ke, keta motor banyak ke
tak pikir kalau kena bebudak lain ke...
nak pk menda2 senang macam tu pun tak bleh..
tu lah perangai bebudak kita...

Jaja'Z: Sapa nak kena tengking,meh la main mercun kat tepi umah jaja ni..

4 Beu-T Is Talking:

Danial Ikhwan Jaafar said...

haha hilmi tu dulu tokey jual mercun. sekarang ni tak dah, simpan kat die je. mercun bola belambak. mampus kalau polis tahu..hahha

p/s:teringat time kecik2 main ngan aboy, firdaus semue2 lawan budak2 yang dok kat bawah bukit. hahah

diana said...

kat kawasan umah saye ni pun
malam2 ade yang berani main mercun.
kadang2 rasa nak keluar
nak marah2 je.
tapi bile kenang kan mak pak
diaorang yang kuat sentap
tu,
rase malas la..
nanti kita lak di buat musuh..

JaJa'Z said...

danial: skang ni nak main lagi ke mcm tu..besar2 dah kan? hehhehe...skang ni semua dah bleh jd bapak orang..ahhaha LOL

JaJa'Z said...

diana: kat area umah akak ni pun ada gak..tp kalau memekak kat tepi umah akak selamba jek tegur..tp elok2 la...sebab semuanya anak2 jiran..so far takde masalah..

Related Posts with Thumbnails