JaJa'Z Latest Stories

Thursday, July 22, 2010

Skang Ni Ko Yang Orang Indon..Atau Aku Yang Pendatang !!

Morning semuaaa!!!
Jaja Datang Lagiiii !!!!
ish..dah macam iklan keropok TORA plak dah
hehhehe
Jaja kembali bersiaran dari Kem Cempaka di pagi2 yang cerah kemain
di tepi pantai..
ngantuk lagi rasa mata ni, maklum la malam tadi berjaga
sampai kul 3 pagi
.
.
Jaja Berjaya!!!
Berjaya 'menjegilkan' mata sampai kul 3 pagi
tu pun rasa dah tak tahan sangat dah...
balik je blik terus gedebummmm tido..
.
.
Sorry la sebab tak dapat nak tayang lagi gambo2 kat sini
jaja bleh plak tertinggal cable camera kat umah
dah balik esok, jaja tepek la gambo2 tu yek...
.
.
Ishhh jaja ni dah lari tajuk dah ni
nak citer pasal lain, melalut ke lain dulu plak..
hehehheheh
.
.
Sebenornya, owner Kem Cempaka ni bekas pengetua sekolah..
tempat ni tiptop..kira menepati keperluan la kalau ada sekolah yang
nak sewa untuk buat kem motivasi or family gathering
cumaaaa
part yang tak tahan bab 'agak berkira'
plus dengan sorang pekerja(indon) dia kat sini yang agak kerekkkkkk
.
.
kalau makanan tu..cukup2 jek
air minum pun...cukup2 jek
sampai nasi pun pekerja tu tak bagi boh banyak2 kat pinggan bebudak ni
takut tak habis katanya
padahal dia tak tau bebudak Lepar ni
sorang2 kalau makan macam ikan piranha
dah tau xtvt bebudak ni memang banyak, air minum cukup2 segelas jek
kalau nak tambah. ha! korang teguk la air suam tu..
sampai jaja ni kena jumpa pekerja tu (merangkap tukang masak)
nak suruh tambah sket air minuman
tu pun muka dia dah muncung2 kemain
.
.
petang semalam ada budak bagitau kat jaja dia tak bleh makan daging,
bila jaja inform kat pekerja tu, dia plak sound kita balik
" Apsal tak bagitau awal2!!"
Ewah!!!!
'Aku nak bagitau ko mcm mana kalau aku pun baru tau jek,NGEK!'
(dlm hati la)
.
.
Pagi tadi kem komanden suruh jaja bagitau orang dapur
nak minta sediakan air minuman dulu sebab nak bagi budak2 ni makan ngan biskut
tak bleh nak bagi makan mee terus sebab ada xtvt sukan..
kang makan kenyang2, muntah plak..
jaja ni, gi la ke dapur tu nak bagitau kat pekerja tu
" Air minuman dah sedia blom? sebab nak bagi budak2 ni
makan biskut dulu"
dengan muka ala2 'tuan tanah' dia jawab
"Akan disediakannnnn..tunggu ajaaaa..nanti dimakan dengan mee terussss"
dia jawab dengan slang2 indon dia tu!!
"Kalau boleh saya nak air tu dulu, mee tu kemudian pun takpe"
minah tu mcm tak puas hati
" Iaaaaa nanti2 dibuat la..."
Jaja dah start geram dah ni
"Maksud saya, saya nak sekarang, boleh tak tlg buat dulu..."
"Tapi airnya belum siappppp"
"Yer saya tau belom siappp....sebab tu saya minta tlg buat sekarang...!"
.
.
.
Sakit hati betul cakap ngan pekerja indon tu!
dia buat macam kita ni plak pendatang indonesia..nak suruh ikut cakap dia..
dah la muka tu tak mesra alam langsung
senyum pun tak..
pastu kalau dia datang nak angkut bekas2 makanan
dengan pinggan2 yang kita nak guna lagi pun habis dia angkut sekali
takut sangat kitaorang ni makan lebih
kitorang bayar laaaaa
bukan datang free2 jek...!
.
.
Sekali aku hantar balik indonesia baru tau!!!

14 Beu-T Is Talking:

::Azura Rahman:: said...

org Indon mmg cenggitu laa jaja.. i mean yg dari kampung2 tu.. dh laa wat keje lebih kurang.. kite cakap skit dia menjawab kan main lagik.. kalu kite amik dia free x pe.. ini kite bayo.. x berbaloi amik diorg nie..kerajaan mesia ni sgt laa baik ati.. diorg wat jahat mcm2 kt negara kite tp mesia x de pon amik tindakan berat.. just hantar balik.. sepatutnyer kerajaan indonesia terhutang budi dgn mesia sbb bnyk bg peluang keje.. kalu harapkan dok kt negara diorg sendiri.. mmg x kan berduit laa diorg tu.. hish!

JaJa'Z said...

kaka zura: yg jaja tak tahan tu..cara dia cakap ngan kita tu..umpama macam kita ni plak yang menumpang kat negara dia..sampai kita ni plak rasa takut nak cakap ngan dia..blah la....hormat dia as orang lebih tua takpe..hormat as sama2 islam takpe..tapi kalau dah sampai nak kena 'menyembah' plak..minta maaf la...

Syue Mustafa said...

Dah habis program nanti, hantar jer surat komplen kat owner.

Danial Ikhwan Jaafar said...

sabor kak ja. memang best dapat libas barang satu dua sama dia tapi chill. hahaha. betul, pe kate hantor complain kat tuan punya kem tu hah.

Nur Hawa Mohd Zin said...

hahah....akak..msalah nye negara masih memerlukan pekerja asing...dan bnyk kesan buruk dan baik..hal ni dah bnyk kalu didebatkan...senang je...report pada majikan....
awe plg tak suke kalu kite tanya baik2..org balas mcm haram...mmg kena sound direct

dieya said...

wah daring sungguh pekerja indon tuh yek! tak padan keje makan gaji kat negara orang!

anyway uncivilized ppl mmg macam tu laa perangainya.. tak bertamadun.

aZaMieTa said...

diriku turut geram membaca entrimu ini. huhuu~
sialan lo indon! bikin gue ati panas jugaaa... {uii.. kuar plak slang indon haa..] hehee

btul tu jaja.. buat surat komplen. sertakan skali dialog2 kurang adab sopan tuh. klw tokeh dia buat derk jek, dgn tpt2 tu skali kita banned!!

aku dh terlebey emoo (-_-)

JaJa'Z said...

syue: boleh jek nak komplen..but the owner itself pun mcm kerekkk jekkk..

JaJa'Z said...

danial: kalau dapat bagi sedas memang syok la..tgk la before habis kem kalau ada kesempatan..

JaJa'Z said...

hawa: memang sesetengah tu kita perlukan tenaga mereka..tapi jangan sesekali diaorang rasa bleh jadi tuan tanah kat negara kita,...

JaJa'Z said...

dieya: sumpah jd orang batu baru dia tau...dok la ko sorang2 dalam gua...

Nur Hawa Mohd Zin said...

betul tu kak...awe setuju..

JaJa'Z said...

azamieta: gue gerammmm bangettttttt( eh! terindon jugak)memang nak jugak buat komplen..tapi pk nanti2 mengadap lagi tempat tu..malas jek..

JaJa'Z said...

azamieta: gue gerammmm bangettttttt( eh! terindon jugak)memang nak jugak buat komplen..tapi pk nanti2 mengadap lagi tempat tu..malas jek..

Related Posts with Thumbnails