JaJa'Z Latest Stories

Sunday, June 27, 2010

Soto Ayam Berempah :Seharian Kat Dapur....Adoi la...

Assalamualaikum
Salam hari ahad semuanya...
uishhh..malam baru jaja sempat nak jenguk2 blog ni..
seharian ditinggalkan..
maklum la..tuan nya bz kat dapur..
nak buat guaner,time hujung minggu mcm ni baru dapat nak masak2 ..

Alkisahnya, lepas habis kuliah ahad kat surau pagi tadi
jaja dengan anak2 jiran ke Tunas Mart
hajat hati tu nak cari bahan2 nak buat pancake
ngan apam balik
sendiri bikin..
first time ni beli tepung naik sendiri..
yang lawak tu, jaja cari baking powder pun tak jumpa
mujur la ada anak2 jiran..diaorang lagi kenal..
nampak sangat cik jaja korang ni tak penah guna menda alah tu..
time kat Tunas mart jaja beli aiskrim ngan waffle cone kat bebudak tu
apa lagi, balik tu terus berkampung kat belakang umah sambil
masing2 layan aiskrim

Sambil makan ais krim, Kak Zah plak dok bbq ayam..
apa lagi..jaja pun tumpang la sekaki
bukan setakat bedal bbq, dibekalkan lagi jaja ayam bbq lagi untuk En Zack
dengan semangkuk sambal bilis petai..
lega dah kat situ..jaja tinggal nak masak nasi ngan goreng ikan je..

Lepas dah berjam2 lepak kat bahagian blakang umah
dalam kul 2 lebih baru la jaja start masuk dapur..
jaja masak punya masak..tau2 dah kul 4.30 baru siap semuanya..
mujur la anak2 jiran dtg menolong sambil memeriahkan suasana..
Apa yang jaja masak sampai berjam2 tu???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
SOTO AYAM BEREMPAH
Sebenarnya dah lama nak buat soto ni tapi tak terbuat2 juga
kali ni soto yang jaja buat menggunakan paste soto ayam ADAMI yang jaja beli
since bulan 3 hari tu
mujur la tak expired lagi..
ekekekkek
Kalau sesapa yang biasa makan soto johor,memang soto diaorang agak berempah sket
soto yg jaja biasa buat sebelum ni hanya gunakan sup biasa saja..
jadi kali ni lain la sket kan..

Menda2 yang bersup2 ni memang pebret jaja..
tak kira la meehun sup ke, mee sup ke, mee bakso ke...semua suka!
cumanya bila masak soto guna paste ready made,senang je la..
just letak air ..boh ayam,kentang, garam sket..
dah siap!
part yang leceh sket tang bahan2 tambahan nya tu
kena buat pergedil..goreng kacang tanah..goreg suh'un..rebus nasi impit
ini pun jaja tak buat sambal kicap..tak daya sangat dah rasanya..
siap2 tadi terus je makan ngan anak2 jiran
tak lupa juga sepinggan soto gak untuk Kak Zah Ngan Kak Yah..
ada rezeki lebih, bleh la bagi jiran2 jugak merasa..

Itu la xtvt jaja untuk hari ni
bila dah malam ni, baru la terasa lenguh habis satu badan..
teringat plak kat kain yang dah 'menggunung' tu..
malasnyaaaa nak melipat..

Ada jual mesin lipat kain tak???
jaja nak 5 biji!!!

10 Beu-T Is Talking:

kasih suci said...

besh la kak duk kat taman camtu...saling tukar2 makanan..merapatkan lagi hubungan silaturrahim..xde la x bertegur sapa jiran2 setaman...

JaJa'Z said...

mmg kasih..akak rasa bertuah sangat dapat jiran2 mcm ni..semuanya rapat..makan pun sama2..syok woooo..kita bagi ni, dia balas itu...

Hizami Rahim said...

adeh.
cikgu jaja ni tak habis2 masak sodap2.
wat terliur je.
haha.
;P

Yatie said...

Salam Jaja'Z,
Akak mmng orng johor....mmng sedapkan soto tu...terima kasihlah ingt akak..sukanya akak dpt rasa masakkan jaja'Z...

En iLham said...

hhmmmm
yummy2
nasib baik dah antar kat sy cket
hehe

JaJa'Z said...

hizami: mana tau sedap..rasa pun dok lagi.ekeke..tapi memang sedap pun..hahhaha

JaJa'Z said...

kak yatie: lupa plak akak orang johor...best kan yang berempah..jaja selalu makan yg sup kosong..

JaJa'Z said...

syamil: nak semangkok lagi?

Kniedaz said...

huhui..sedapnya soto..lama dah tak buat...mesin lipat kain? kalau ada akak nak satu jugak!

JaJa'Z said...

kniedaz: best kan kalau ada..tak suka betul lipat kain..

Related Posts with Thumbnails