JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, June 29, 2010

Pernah Tengok Bag Sekolah Melayang Dari Tingkat 3 ??

Assalamualaikum
Pada sesapa yang dengar radio Hot FM semalam sure korang ada dengar pasal topik
bag sekolah
Isu ni kebanyakkan nya berkaitan dengan pelajar sekolah rendah
Ada dikalangan diaorang yang bawak bag seberat 5KG !
setiap hari ke sekolah mengikut jadual kelas masing2...
Kalau bebudak kecik tiap2 hari bawak bag seberat tu, mmg tak dinafikan la
sampai hujung tahun semuanya dah sakit bahu ngan sakit belakang

itu isu pelajar sekolah rendah..biasa la, bebudak baru masuk sekolah...
semuanya excited nak bawak buku

Pernah korang tengok bag2 bebudak sekolah menengah ??
Semakin tinggi belajar..bag sekolah makin nipis..
tak percaya ??
kalau tak caya..cuba korang dok kat luar kawasan sekolah time bebudak ni balik
perati bag sekolah bebudak tu...
budak sekolah rendah atau budak sekolah menengah yang gendong bag paling berat

Jaja ni dah 8 tahun mengajar
memang dah paham sangat perangai bebudak ni...terutamanya pelajar lelaki
sorry la ek, bukan jaja nak kata pelajar lelaki ni malas ke apa..tapi itu la hakikatnya keadaan pelajar kita skang ni...
kadang2 datang sekolah sebatang pen pun tak ada...
buku pun bleh kira dengan jari..
pastu bagi la alasan kerja rumah tak siap sebab tak bawak balik buku ke rumah
tak tau la apa yang ada dalam fikiran diaorang...

Pagi tadi seawal kul 8 pagi kat sekolah jaja ni
dah melayang satu bag sekolah dari tingkat 3!!
selidik punya selidik, rupa2nya cikgu yang tengah mengajar tu mengamuk
sebab buku teks tak dibawa padahal dah selalu sangat pesan
" Bawa buku teks tiap kali kelas"
tapi tak bawa2 jugak..
bila mintak check bag sekolah..macam2 alasan dia bagi..
bila dapat bag tu..korang tau apa yang ada dalam bag???
TAK ADA APA2!!!
walaupun sebatang pen mahupun sebuah buku latihan
bag tu kosong nipis melayang2 punya ringan...

Cikgunya dah memang makan hati lama dah..terus ke koridor kelas
dan selamat la melayang bag tu ke bawah..
mujur jugak tak tersangkut kat atas pokok....
menapak la budak laki tu turun ke bawah amik bag dia tadi...

Kami cikgu2 ni kadang2 bukannya terlalu ikut emosi
tapi kalau tiap2 kali masuk kelas, remind menda yang sama
bagi arahan yang sama tapi student ni tak dengar2 jugak..
tu yang jadi cepat 'hilang sabar'
kami ni pun manusia biasa gak yang ada pelbagai perasaan...
kalau korang rasa jadi cikgu ni 'senang' dan best sebab kerja separuh hari
cuba lah jadi cikgu dulu dalam seminggu ke..dan time tu sure semua bleh tau betapa
banyaknya dugaan nak mendidik anak2 bangsa zaman sekarang..

SEKIAN
Bebelan ditengah hari
^__~

15 Beu-T Is Talking:

En iLham said...

huhu
dulu mase saya sekolah pun ada cikgu baling buku latihan pelajar ke tingkat bawah sebab tak siap kerja sekolah
pada saya memang patut pun
sape suruh malas sangat
cikgu pun ada hati dan perasaan jugak kan
bersabar lah yer kak
dugaan seorang pendidik memang banyak sangat setanding dengan ganjaran pahala yang dijanjikan Allah

Kniedaz said...

dulu time sekolah, buku2 teks kami seludup buh dalam bilik pengawas..so g sekolah beg ringan je..tapi memang betul time sekolah rendah semua naive lagi..beg berat2 bila dah menengah suma nak nampak cool..tak men la bawak beg berat2

JaJa'Z said...

syamil: memang la..banyak sangat dugaan..bebudak skang banyak pesennn sangat..banyak akaiii...akak ni pun kekadang hilang sabar gak ngan bebudak ni...memang gerammmmm sangat rasa..

JaJa'Z said...

kniedaz: memang betul kak..bebudak skang bergaya je lebih bag tu..ada sekali buat spot check..buku ada 2 biji je yang lain penh dengan makanan ringan nak berjualan kat sekolah..sabar je la ngan bebudak ni..

Hizami Rahim said...

adeh.
tu la.
budak2 ni nakal skrg.
adoi.
susah.
:)

sweetie2010.blogspot said...

Salam Jaja,

Sian la cikgu, cikgu comel2 belaka, anak murid tinggi2 besar cam ayah orang. hmm nakal betul budak2 sekarang.

Sabarlah cikgu Jaja, semoga tabah/cekal hadapi tugas seharian.

ita cutevirus said...

jaja,
time ita skola dulu, cikgu suke baling buku dari tingkat 3... sebab budak² tak buat keje skola... huhuhuuhu...

Mamamya said...

haih...mmg berat dugaan jadi cikgu ni...en.suami tu pun hari2 bebel menda yg sama jer lbh kurang ayat jaja ni...bukan x bawa buku teks..maklumlah student semua dah besar2 kedaung...yg ada bapak org pun...tp suka ulang kesilapan yg sama w'pun dah tegur b'ulang kali...

sabarlah jaja.....dulu akak masa sek men mmg ari2 bawa buku teks ikut jadual...siap beli pengikat buku yg warna cam rainbow tu lagik...naik basikal b'batu2 jauhnya.....tp klu budak lelaki ni mmg gitu la la perangainya....zaman dulu ke skrg sama jer...(harap maaf yer warga lelaki...mungkin x semua kot...)

JaJa'Z said...

hizami: awak tengah buat ROS sure nampak menda2 ni semua kan..? emm..

JaJa'Z said...

kak sweetie: setakat ni mana yg bleh sabar..jaja sabar lagi..tapi jaja pernah gak lempar buku budak ke bawah..sebab buku takpernah siap kerja dan buku penuh gambar lukisan motor..

JaJa'Z said...

ita: kalau kerja yg dibagi tak siap manjang..sapa2 pun akan sakit hati..tu yg sabar pun bleh ilang..

kasih suci said...

tu la pasal...sebagai pengalaman Kasih jadi cikgu ganti kejap dulu pon pernah berdepan dgn situasi camni...nak2 student yg duk kelas hujung2...cikgu je yg semangat ngajo diorg..tp diorg lgsg tak berminat nk belaja...dah la buku x bwk, pastu kacau2 kwn2 lain yg nak blajo..sakit betul hati dgn kerenah diorg...tp mmg solute r ketabahan serta kesabaran seorg guru melayan karenah dalam mendidik anak2 bangsa...tak ternilai budi yang ditaburkan...

larra said...

dulu kat sekolah kami pun salunya budak lelaki bat perangai cenggini..

JaJa'Z said...

kasih: mostly yang buat perangai ni bebudak kelas pertengahan ke belakang..masing2 bila dah besar makin tah apa2..semua nak tunjuk lagak..tu tak citer bab dalam kelas lagi..cakap tak paham, tapi bila kita terangkan tak nak dengar plak..sakit betul hati...

JaJa'Z said...

larra: kalau dulu bebudak laki jek..skang ni budak pompuan pun sama naik jek..

Related Posts with Thumbnails