JaJa'Z Latest Stories

Sunday, May 30, 2010

Pasar Atas Rel Keretapi??? Menarik ni ! Jom tengok....

Ha!!!
sure korang semua terkejut bila jaja cakap
ada pasar dok kat atas rel keretapi kan?
jaja pun memula macam tak percaya
Alih2 semalam kuar plak kat Majalah 3
memang teruja betul nak tengok
.
.
Pasar atas rel keretapi ni
sebenarnya terletak di stesen keretapi Maeklong
di Negara Thailand
kiranya daerah ni ramai penduduknya menyara hidup
dengan berniaga dan bertani
dan kebanyakkan hasil tanaman mereka dijual di Maeklong market
Semua penjual ni kena alert dengan jadual perjalanan keretapi
sebanyak 8 kali sehari dan 7 kali seminggu
Korang tengok lah tu betapa dekatnya tempat jualan diaorang
dengan rel keretapi
yang ada tu siap buat gerai makan lagi kat atas rel tu
Semua urusan jual beli berjalan lancar sekiranya keretapi belum lalu
.
.
.
KERETAPI DATANG !!!!!
Akan ada seorang penjaga kawasan tu yang akan mengawasi
setiap kali keretapi datang
kat kawasan ni keretapi memang dah slow
kawasan pasar yang bz tadi terus jadi lengang
kat bahagian tengahnya
nak bagi laluan kat keretapi lalu
Semua peniaga akan alihkan awning gerai mereka sebelum keretapi lalu
Korang tengok la betapa dekatnya
hasil jualan diaorang dengan keretapi tu
ish..seriauuuu jaja tengok
Diaorang pun pandai je tak susun buah tu tinggi2..
kang kena 'sapu' plak dengan keretapi

Semua gigih pegang kayu awning gerai masing2..heheh
Tengok la betapa dekatnya
Selamba badak je diaorang kan?
Ni tak nampak lagi dekat kan..
ha! ni lagi dekat!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Buatnya tetiba keretapi tergelincir ke..ishh! Nauzubillah...
gerun weh..
Lepas keretapi dah siap lalu
diaorang pun start berniaga semula
walaupun semua tau dengan risiko yang mungkin berlaku
tapi masing2 dah terbiasa sebab kebanyakkan peniaga kat situ mewarisi
perniagaan mereka berdekad yang lalu
.
.
.
Nak baca lebih lanjut tentang
Maeklong Market
bleh klik kat
(All Pic by Gugel)


5 Beu-T Is Talking:

::Azura Rahman:: said...

jaja.. kzura pon tgk.. mmg excited betol tgk.. menarik kan.. bile ketapi tu lalu.. kzura yg cuak.. bapokkk dekat dgn gerai2 tu.. dan yg menarik jugak.. abis je ketapi lalu diorg cepat2 pasang bali gerai2 tu.. x berlengah2 lg..

Tgk dak iklan yg diorg buat tu.. cam berdebar2 je tgk.. ekeke...

JaJa'Z said...

a'ah..menarik gilerkan..jaja try cari iklan tu kat youtube, tak jumpa la plak..kalau ada, mmg jaja letak skali dlm entri ni..

larra said...

ha jajaz..larra pun negok semalam..ingat baru nak buat n3 pasal ni..takpela..dah jajaz dah bat dulu..senang keje kite hehhe..tu la.tp bab yg tak best tu..ade la sebahagian buah dok bawah keretapi tu bile keretapi tu lalu..cam tak bape best ler..mesti berabuk kan..tp memang unik giler..peniaga kene sentias Aalert time train dtg..

JaJa'Z said...

larra: ala takpe..buat la jugak..nanti ur follower bleh baca..hehehe..jaja tak kisah sangat pasal buah2 tu..tapi pasal buatnya tetiba keretapi tu rosak break ke..tergelincir ke..guner tu? bahaya kan,..

larra said...

memang bahaya..bagus gak kt malaysia takde camtu..memang la unik..tapi kerajaan kita mementingkan keselamatan..idup malaysia..kita nak lintas landasan ketapi pun dikira 1 kesalahan kan..benda camni pun ade gak kat indonesia..tp bukan pasar, kawasan penempatan.betul2 dekat camtu la ngan landasan..seriauu

Related Posts with Thumbnails