JaJa'Z Latest Stories

Sunday, May 16, 2010

Alahaiiiii Student Kembar ku.....

Assalamualaikum
Kali ni jaja nak cerita pasal x-sudent jaja tahun lepas
diaorang ni kembar
Azlin Safika & Azlin Safina
orangnya kecik2 je, pasangan kembar yang aktif
walaupun bukan kategori kalangan pelajar cemerlang
tapi diaorang berdua bukan la antara student2 yang bermasalah
Dua kembar ni dok dengan parent angkat di Lepar
jaja tau kes diaorang ni pun dari student2 kelas jaja jugak
Yang jaja perasan,kalau sekolah ada anjurkan aktiviti di luar kawasan sekolah
selalu si kembar ni tak joint
kalau buat kelas tambahan hari sabtu pun ,jarang diaorang ni dapat dtg
dengan alasan..takde sapa nak hantar
.
.
Ada kawan2 sekelas diaorang bagi jaja satu surat
dari Azlin Safika yang bercerita tentang
betapa sedihnya dia tak dapat joint Kem Kecemerlangan
kat Kem Desa Cempaka
masa tahun lepas
katanya jeles tengok kawan2 semua dapat enjoy sama2 sambil belajar
nak2 plak kem desa Cempaka tu kat tepi pantai
tapi diaorang hanya mampu dengar je kawan2 bercerita
tentang pengalaman seronok mereka selepas tu
Simpati juga jaja dengan kembar ni
tapi semua tu diluar kawalan jaja
jaja pernah bertanya pada student2 sekelas yang lain,
kenapa kembar tak pernah joint aktiviti luar sekolah?
dan diaorang akan ceritakan perkara yang sama
" mak diaorang tak bagi joint "
.
.
.
Sekejap tadi jaja ber 'sms' dengan Shuhada(x-student) jugak
bertanyakan tentang sambung belajar
dan alhamdulllah dia dapat UITM Dungun kursus Kulinari
ada beberapa orang lagi yang dapat sambung belajar ke UITM
dan tak kurang juga sekadar ke Tingkatan 6
.
.
Alih2 Shuhada terkeluar cerita pasal kembar
dua2 kembar tu nak sambung belajar ke Tingkatan 6,
tapi still mak diaorang tak bagi..
dah la belajar tak bagi...nak cari kerja pun tak bagi
alasannya..mak dia tak bagi juga...
pasal sambung belajar maybe ada kesulitan disitu
bila dah sorang nak sambung belajar, maknanya..yang sorang lagi pun nak jugak
kesian betul jaja dengar cerita dr Shuhada tadi
bila student tu sendiri rasa nak belajar lagi
tapi ada plak halangan lain....
.
.
Korang rasa apa yang boleh jaja bantu diaorang ??
p/s: Geram betul jaja dengar student tak nak masuk form 6 sebab malas pakai baju sekolah lagi..berlagak betul !!!!!


15 Beu-T Is Talking:

Nur Hawa Mohd Zin said...

yg mak dia tak bagi je sume nape? kalu suh kahwin mak dia bagi tak?
akak g jumpa parents dia ngan beberapa guru lain..mcm dalam drama tu...

Lelord said...

wahhhh wawe...cepat je kan. pesal el x bg anak nak bajo...cian la.
Ok gak cadangan dak awe ni? kalau pasal duit leh mintak biasiswa

JaJa'Z said...

hawa: maybe sebab kesempitan duit..sbb parent angkat dia pun mcm ramai anak..tambah kagi diaorang yg kembar..kesian je kat diaorang berdua..akak tak bleh la nak pi serbu umah dia..

JaJa'Z said...

kalau form 6 takde biasiswa lelord...sebab kena kuar belanja la tu..jaja paham diaorang ada masalah kewangan..tapi kesian ngan niat dioarng yg nak belajar lagi..klau yang tak nak belajar tu, takde plak masalah..

Nur Hawa Mohd Zin said...

skunk kat utk pnddkn bnyk bantuan adah, bukan lah serbu tapi g jumpa time raya ke..bile2 lah..hehehe..tp mmg sayang kak sebab peluang ada...

JaJa'Z said...

hawa: pasal kewangan family dia kita kena paham gak..maybe mak dia pk adik2 bawah dia ramai lagi..lebih nak pakai duit...

JaJa'Z said...

This comment has been removed by the author.

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak lah masuk awe...bg mereka kerja..mgkn dapat membantu..erm..kite pun tak tau maslah dia ape kan

JaJa'Z said...

tu lah..akak harap mak diaorang bagi la kerja...dapat gak la bantu2 keluarga..

Nur Hawa Mohd Zin said...

doakan yg terbaik utk mereka je lah kak..

Hizami Rahim said...

ahha.
kot ye pun tak kasi belajar, kasi la keje.
hehe.
kesian budak budak tu.
hurm.
;)
cikgu jaja boleh tolong kot sikit sikit.

Hizami Rahim said...

oh.
teringat cerita lambaian malar hijau.
cikgu jo memburu daneng.
;)

Roronoa Zoro said...

alahai...

mak ayah terlampau mengongkong pulak..

isk3...

kecian lo.. suruh dia kawen dgn zoro je lah.. t leh kemas rumah zoro.. whaahahaha.. gurau jer..

Danial Ikhwan Jaafar said...

mungkin kak ja boleh approach kembar tu dulu, sebagai bekas guru yang nak bertanya khabar. tau cerita sebenar dari diorang (korek dari diorang hahha).
mungkin bleh tau ape sebab/motif mak tak bagi. kot2 mak dia ada trauma anak hilang/terlibat benda tak elok sebab Malaysia sekarang bukan selamat sangat. ahaha contoh je.

JaJa'Z said...

danial: akak pun ingat nak try call diaorang dulu..tanya crita sebenar macam mana...harap2 dapat tolong diaorang serba sedikit


zoro: bukan mengongkong..tapi maybe pasal masalah kewangan..

Related Posts with Thumbnails