JaJa'Z Latest Stories

Thursday, September 10, 2009

My Hubby And Ternakan Ayam.....

Assalamualaikum.....

Jangan panik..hubby jaja bukan penternak ayam...Aktiviti ni secara tak sengaja hubby ceburi selepas sorang kawan dia mintak beli ayam2nya yang dah 'terbengkalai'..skang ni hubby ada lebih kurang 100 ekor ayam..mangsanya adalah kawasan umah MIL..tetiba dah jadi kawasan belaan ayam...sebelum ni adik ipar buat ternakan burung puyuh, oleh kerana kos makanan puyuh yang tinggi so dia stop dulu...skang ni dia dan my hubby pelihara ayam je...

Rutin jaja plak tiap2 hari kena masak nasi tiap2 malam untuk makanan ayam esok nya..ayam skang ni banyak songeh..bukan makan nasi saki baki orang, tapi nasi fresh yang baru dimasak...tapi tak la bagi makan panas2 tu, melecur plak mulut ayam2 tu..hehehhe


Ni antara scene2 yang dapat ditangkap smalam masa hubby leka bagi ayam2 dia makan..enjoy....


My hubby dok membelek ayam2 dia makan...pelahap sungguh ayam2 tu....ish..ish..

Ayam2 ni pantang tengok makanan...macam la puasa sangat..

' jemput makan anak-anak ayam'


Kawasan ternakan ayam hubby...reban siap ada tangga lagi...


Ni beberapa ekor lagi burung puyuh yang tinggal..untuk bertelur


Cute kan..telur puyuh..hehheheh

reban ayam

'Taman Ayam'

Dasyat betul ayam2 ni makan...

'Lapar!!!!..lapar !!!!!!'

Menu- Nasi n kangkung
Selain my hubby..adik ipar jaja pun menceburkan diri dengan ternakan ayam juga...tapi dibuat secara besar-besaran la di Hulu Langat...
Anyway
*
*
*
*
*
*
*
Best of luck 'Madi'
Sesapa yang berminat, bleh tgk kat 'www.ams_majuagro.blogspot.com'...kot2 la ada yang nak joint venture, tak pun nak tahu macam mana nak mulakan aktiviti ternakan ayam ni...
See ya!!

1 Beu-T Is Talking:

Azman said...

bela ayam x pe...jangan jadi ibu ayam sudah..he..he.. jangan mare..gurau je.. nanti kurang pahala posa..

Related Posts with Thumbnails