Jaja ni memang peminat tegar sup and apa2 makanan yang gunakan sup lah..
nak2 plak kalau dapat hirup sup yang panas.. perghh mmg asyikkk sungguh la...
sup ni memang banyak jenis..sup ayam, sup daging,sup kambing
sampaikan sup ikan pun ada...
and satu lagi jenis sup yang jaja suka..ialah sup kat kedai2 mamak...
korang pernah makan??
cumanya sup kat mamak ni lebih pekat kuahnya and warnanya agak kekuningan..
but still sedap la pada tekak jaja...
But kali ni jaja nak tayang salah satu sup kegemaan jaja suka...
iaitu sup ala2 siam...Thai style
dulu jaja kalau g kedai makan ala Thai ni..memang jaja selalu order sup..
sup ala Thai ni memang lain sket rasanya..supnya takde la berempah mcm sup kita..
bahan2 memang simple..just ada tomato, batang saderi,cili api n perahan limau rasanya..
tapi once bila buat sendiri, rasa 'siam' tu tak berapa nak rasa...
puas dah jaja adjust tak situ sini...but still ada rasa kurang...
Last2 jaja dapat penyelesaiannya...
tak susah pun...
Guna terus perencah sup siam adabi...
sejibik betul rasanya macam sup siam kat kedai...and takyah susah2 nak pk
nak masak macam mana dah...
Untuk setengah kilo daging or tulang jaja selalunya guna 2 peket sup siam tu..
sebab nak bg piawww sket rasanya..
jaja just rebuskan daging or tulang dalam sejam sampai daging empuk..
pastu boh paste sup siam adabi..
untuk sedap lagi jaja masukkan tomato hiris, batang saderi,ketuk sket cili api
untuk rasa pedas dan hirisan daun sup..
last sekali untuk bangkitkan aroma..gitewwww
jaja buat bawang goreng sendiri untu tabur kat atas sup...
Seriusly cakap bawang goreng mmg lebih sedap bila dibuat sendiri...
bau bawang goreng home made ni memang menusuk kalbu betul bila hirup sup panas2..
slluurppppp...
*teruslaparsemula
0 Beu-T Is Talking:
Post a Comment