JaJa'Z Latest Stories

Tuesday, June 23, 2015

Menu Berbuka Setakat Ni...

Diam tak diam hari ni dah masuk 6 Ramadhan dah pun..
sekejap je kan masa berlalu..kang tau2 dah raya...uishhh best nya...
tak sabar nak raya ni tau...nak balik kampung...
jumpa family, jumpa anak2 beranak semua...
pastu makan menu2 raya...haiyooo memang syok la kan..
cuma yang malas nak ingat pasal nak ngadap jemm kat jalan nanti...
tapi nak tak nak kena la ngadap jugak..

So sepanjang dah 6 hari puasa ni, apa menu beruka korang?
jaja ni first day puasa je yang masak nya...
lepas2 tu semuanya menu tunjuk2 sebab gi berbuka kat umah mertua...
kitaorang beli siap2 kat Bazar Ramadhan pastu mkn ramai2 kat umah mil...
tak tau lah kenapa puasa kali ni...perasaan malas masak ni kemain menjadi2..
malas campur letih campur blur nak masak apa...semua ada...
tapi hok lebihnya tang malas tu la....penat dah rasa dok dapur lama2...



First day puasa jaja just masak meehun tomyam goreng untuk jaja
untuk zack macam biasa la menu2 berpantang dia...
jaja pass kat Kak Zah sepinggan...sekali dibalasnya plak dengan nasi tomato...
aduh la....punah harapan 
nasi tomato tu siap ada daging rebus cicah air asam n kari daging sekali...
maunya jaja tak terliur tengok...
time berbuka jaja rasa sket je..yg balance nya jaja makan waktu sahur je..


Hari kedua puasa jaja ngan zack g kat Baar Ramadhan Masjid Negeri...
hajat hati nak cari nasi kerabu kemira..
puas la pusing punya pusing tapi tak jumpa2...
last2 jaja bedal beli nasi briani ngan kebab kambing ni,,,
dah siap beli nasi briani, baru la jaja jumpa nasi kerabu kemira punya gerai...
sabarrrr je lah....
patut la tak nampak..sebab banner nya letak kat bawah,.mana la orang nak nampak kan
bila dah bersesak2 ngan manusia...
nasi briani ni agak frust sket bila makan..sbb nasinya agak berminyak..
and kebab tu tak berapa masak...so, lps ni takyah beli dah....



hari ke tiga puasa jaja meneruskan kembali hajat nak nasi kerabu kemira...
nasi kerabu ni simple je..tapi agak famous kat kuantan...
sedapnya pada jaja sebab dia ada daging n ayam madu panggang...
tu yg buat nasi kerabu tu syok...
yang lain2 tu sama je macam nasi kerabu lain...
n satu lagi sebab takde taugeh..hehhehe
jaja ni kalau ada taugeh idup2 tu mmg jaja kutip buang satu2..


Ni plak menu berbuka jaja hari puasa ke 4...
nasi ayam Ayamas jaja beli kat Bazar Ramadhan Stadium..
jaja memang peminat tegar ayamas...yg sedap tu tang sos nya...
uishhh mmg fav sangat2....
so, jaja amik set nasi ayam dengan ayam percik n zack plak beli ayam black pepper..
portion nasi ayam ni just nice je.tak banyak sangat n tak la sket sangat..
so, tak la rasa makan macam banyak sangat kan..hehehh

This year jaja plan nak makan nasi sekali sehari je...
if berbuka dengan nasi, so time sahur jaja akan makan menda2 lain plak...
time g bazar pun takde la beli makanan beria2...semuanya under control...
mana la tau kot2 puasa kali ni dapat turun sket lagi berat badan...

Nanti2 kita update menu lagi yer...
tata

5 Beu-T Is Talking:

Hana Soffelia said...

Huwaaaa sedapnya nasi kerabu kemira.. weekend ni nak buat nasi kerabu jugaklah. haha

~jeet~ said...

saya pon baru update re-cap menu hari-hari lepas..cumanya saya takde gambar..nanti la update gambonye. selamat berbuka 6 ramadhan kak jaja :)

JaJa'Z said...

HANA..
ngader lah awak...padahal kat kelantan nu belambok nasi kerabu..bleh pilih je...

JaJa'Z said...

jeet..sila update pic menu berbuka yerrr..

Izz Latif said...

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@zalora.com.my jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

Related Posts with Thumbnails