JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, February 4, 2015

JajaJJCM : Jaman Tory Resepi @ Kuantan

Entry ni khas untuk penggemar2 masakan melayu Pahang..
sesapa yang suka makan ikan patin, suka tempoyak..memang sesuai sangat la 

Kali ni kita ke Jaman Tory Resepi...
kalau tak silap jaja la...maksud jaman tori tu lebih kurang macam 'lama sangat'..
kiranya ni resepi lama2 dr dulu kala lah kot...


Jaja bleh tau pasal Jaman Tori Resepi (JTR) ni pun melalui Instagram...
punya dah lama restoran ni wujud tapi jaja baru je tau...sian jaja kan..hahha
so bila dah tau tu wajib la kitaorang buat edisi #JajaJJCM

JTR ni terletak kat Indera Mahkota 2..
korang bleh google or waze jek..insyallah jumpa punya lah....
tapi memula tu jaja ngan Zack menggagau gak nak mencari..tapi ok je jumpa...
Kedai nya letak kat bahagian corner lot..if nampak banyak meja kat luar tu..
maknanya betul lah tu...
yang lain nya sket JTR ni..kawasan memasaknya diletakkan dibahagian tepi kedai..
so, korang bleh nampak pekerja2 kedai ni masak..

Jom kita intai menu2 yg ada kat JTR ni..semua pun sedap2 tau..


Ada nasi yang dihidang secara set...so senang nak pilih...
hari tu pilihan jaja..set nasi ngan ayam kampung dan Zack plak amik
set nasi dengan daging salai masak lemak cili api...
and pilihan nasi set ni dibagi sekali dengan ulam2an, ikan masin/pekasam and tempoyak..


Patin goreng ada..patin bakar tempoyak pun ada...memang rambang nak pilih...


Selain dr set nasi yg jaja n Zack pilih..kitaorang tambah sekali dengan 
ikan patin goreng..
korang bleh mintak sekor terus or separuh...
cuma kena ingat la yg ikan patin tu dikira 100g rm5...
macam yang hidangan jaja ni anggaran dlm 400g so kena lah dalam rm20... :(
tapi dah suka, kita makan je lah...
yang syok nya juga..bila kita order, baru la ayam n ikan tu digoreng..
so bila hidang tu still panas2 lagi...and daging salai lemak cili api tu tobatttttt sedap!
ada rasa salai n kuah pedas...perkhhh terbaik! jaja suka!
lawan plak dengan ikan masin, lagi bertambah sedap
cumanya jaja ni tak makan tempoyak..kita tolak ke tepi je lah..heheh

overall, jaja puas hati...

Yang ni plak second visit ke JTR
jaja tak nak makan nasi, just nak makan menu lite2 jek...
and hati tu teringin nak merasa Juara Char Kuey Teaw special plak..


Penuh sepinggan ko!
ada udang, kerang bersepah2, ada telur mata kerbau n keropok...
rasa..sedap jugak la..bleh tahan...

tapi banyak2 tu jaja rasa yang paling win....


Rojak buah kat JTR...
ya Allah! serius sedap...banyak kemain jenis buah kat dalam tu...
ada mangga, jambu air, jambu batu,kedondong, betik,sengkuang n apple..
fuh!! memang sedap..kuah tu yg sedapnya...likat pekat!
kalau korang pernah makan kuah rojak Mak Bee..ha lebih kurang tu la rasanya..
sampai girup2 kuah la makan punya sedap...
hehehheh

Benornya banyak lagi menu2 lain..segala masakkan panas, masakan western...
blake2 ada...
kalau korang nak gi, JTR ni mula niaga dr jam 5 ptg sampai 1.30 malam...

Moh! weh ke Jaman Tory!!

3 Beu-T Is Talking:

syarqiah75 said...

buchakkk :) nanti balik pekan bleh arr ajak diaorng g sini ....

Unknown said...

Food teruk. Tempat jer cantik . Byk nyamuk. Service lambat, ikan patin masak tempoyak rasa mcm hancur. Tak pandai masak pun Nk berniaga. Nk kenakan harga mahal biarlah sedap masak tuh.

Unknown said...

Food teruk. Tempat jer cantik . Byk nyamuk. Service lambat, ikan patin masak tempoyak rasa mcm hancur. Tak pandai masak pun Nk berniaga. Nk kenakan harga mahal biarlah sedap masak tuh.

Related Posts with Thumbnails