JaJa'Z Latest Stories

Sunday, August 4, 2013

Baju Raya Punya Cerita..

Alhamdulillah akhirnya cuti raya dan cuti sekolah dah bermula..
jaja rasa skang ni pun dah ramai yang berpusu2 balik ke kampung...
jenjiran jaja kat sini pun mostly dah balik semalam..
and jaja insyaallah akan bertolak balik ke kampung pagi2 esok..
memang tak sabar and excited sebenarnya sebab nak balik and jumpa family..
rindu sangat2 dah...

Jaja pun banyak menda dah settle...
kuih raya dah ready..umah pun dah kemas..kereta pun dah diservice
and cuci bagi kaw2 kilat luar dalam..
mujur lah masa service kereta n buat allignment serta balancing takde byk masalah lain..
tayar pun still ok, cuma just betulkan chamber jek..
biasa lah, hari2 lalu jalan berlubang2..lari lah sket allignment keta tu...

Dalam banyak2 menda...ingatkan semua settle and takde masalah...
tapi rupanya ada jugak menda yang buat jaja jadi nak naik angin semalam...
kes baju raya!


Kain kat atas ni..macam mana  kain tu jaja hantar kat tailor..
macam tu jugak la rupanya bila jaja gi nak amik semalam...
baju kurung raya jaja tak siap!!

Memang la jaja dah ready dgn jubah and mmg plan nak pakai jubah jemasa raya nanti
tapi baju kurung jaja tetap ready kan juga sepasang buat salin2..

Macam yang dijanjikan oleh tailor 3hb..jaja ngan En Zack gi lah nak amik semalam..
sampai je kat kedai and bila cakap nak amik baju..
tailor tu siap cakap...

Aiya..baju u blom siap la...saya blom buat apa2..

Erkk..bila dengar blom buat apa2..terkejut la jaja..

Apsal plak blom siap aunty..u  janji sama saya 3hb..macam mana ni?

Memang saya janji 3hb tapi u amik la sehari dua lagi..
kain u kat mana pun saya sudah lupa lor...

Lagi la jaja rasa nak naik angin...
sampai kain jaja kat mana pun dia tak tak tau letak kat mana..
siap dua tiga kali cari kat plastik yang bertimbun2 kat dalam kedai dia tu..
jaja dah muncung2 mulut  kat En Zack yg dok tunggu kat luar kedai..

U datang semula la hari selasa..saya angkat kasi siap u punya baju..

Hari isnin pagi2 saya sudah mau balik kg la aunty..
kampung saya bukan dekat2...saya mau balik penang..jauh!
U tak bleh buat macam ni aunty, u sudah janji 3hb u kena siap kan juga


Kalau macam tu u amik lepas balik dari kampung nanti la..

Haishhh..lagi lah aku rasa nak hempuk kepala tailor tu..

Itu saya mau pakai raya la aunty..kalau nak pakai lepas raya saya tak la
tempah awal2 macam ni...

Ya saya tauuu...tapi u pun hantar tempah sudah lewat maaa...

Saya hantar lewat bukan masalah nya..sebab u yang terima tempahan ni aunty..
if u rasa dah byk and tak sempat siap, u jangan amik tempahan awal2..
and tarikh pick up pun u yg bagi..bukan saya bagi...
Jangan buat aniaya kat orang...

Senyap terus aunty tu...

Takpe lah aunty, saya angkat balik la kain saya...

Tak buang masa, terus jaja blah je balik..
En Zack pun buat muka tertanya2 masa jaja naik atas motor sbb
muka masam kemain..hahahha

Sampai umah mil , terus jaja cerita kat mak..
rupa2nya kakak and adik ipar jaja punya baju pun nyaris2 dia tak buat..
tapi kebetulan kakak ipar jaja gi kedai tailor tu dua hari sebelum tarikh nak amik baju
sebab nak pick up baju kakak ipar jaja sorang lagi..
pun sama...kain diaorang siap tak potong lagi...
so, kakak ipar jaja terus remind dia suruh siapkan...
lagi dua hari nak pick up tp kain pun blom potong lagi apa cerita!!
tapi mujur lah siap jugak...

Tailor ni mmg first time jaja g..sbb kat dia jek yg amik tempahan lagi masa tu..
tapi tak tau plak jd gini gaya...
macam jaja ni leh cover jugak sbb ada jubah..kalau kena kat orang lain?
bila nak balik kg tau2 baju tak siap gak..and takde baju lain nak cover..
kan ke frust kalau kena macam jaja ni...

Walaupun jaja marah n bengang..idok la jaja naik kan suara bercakap ngan aunty tu..
marah memang marah...tapi adab kena lah jaga gak..
sebab jaja ni bukan jenis senang2 nak naik kan suara dan marah2 orang..
nak2 plak dia lebih tua dari jaja..
cakap je lah elok2..and jaja still bleh control lagi tahap kemarahan...
^___~

Tapi kedai aunty tu memang jaja dah X awal2..
serik dah..and actually upah jahit kat dia memang agak mahal..
sepasang baju kurung biasa sampai rm55!
giler bapak punya mahal...sebab tu jaja amik kain tu smula...
lebih baik la jaja hantar kat tailor dekat2 area sekolah..
kalau kat felda2 ni..upah jahit baju kurung baru rm30..jauh beza nya tu...
jimat pun jimat...



2 Beu-T Is Talking:

adyna said...

Mmg mahal upah skrg tp dkt kg n sg besar masih dpt rm20- rm25 ;)

Suzie said...

cantik kaler baju jaja ni

Related Posts with Thumbnails