JaJa'Z Latest Stories

Saturday, February 2, 2013

Dugaan Dari Allah...

Semalam Allah turunkan dugaan untuk jaja...
Alhamdulillah...jaja terima dengan tenang and semuanya dah selamat now...

Pagi semalam bebudak sekolah jaja ada merentas desa..
dan untuk tahun ni jaja and Zurin ditugaskan untuk membuat rondaan dan kawalan keselamatan
para pelajar semasa diaorang berlari..
yelah, takut2 kalau ada bebudak yang sakit or tercedera ke kan...

Pagi sebelum acara bermula..memang jaja ada rasa tak sedap hati..
track bebudak berlari adalah sekitar kawasan umah2 peneroka dan termasuk juga
kat dalam kawasan ladang kelapa sawit..
paham2 je lah bila jalan kat dalam ladang tu macam mana...kena plak jaja ikut bekas2 jalan lori
jalan memang tak rata and berbatu2..
tapi disebabkan demi tugas..jaja redahkan je lah...

Lepas semua student berlepas..baru lah jaja and Zurin start buat rondaan..
jaja follow kat belakang bebudak pompuan slow2..and dalam masa yang sama..
dok kerah la bebudak ni berlari...
mana taknya..perjalanan jauh lagi, tapi baru 200m berlari dah masing2 buat jalan 
macam lenggang2 mak limah...pukul brapa la baru nak sampai kan..
memang jaja bawa kereta slow2 time tu..

Tetiba tengah2 bawak tu..bunyi macam 'KANGGG'..dari bawah kereta...
kompem! memang jaja terlanggar batu2 kecik kat tengah2 jalan..
so, jaja buat macam biasa je lah..teruskan perjalanan lagi..

Sampai kat check point pertama..ada budak sakit..
jaja suruh budak tu naik kereta jaja dan kami teruskan rondaan ke check point ke dua plak..
pastu..cikgu kat check point pertama call Zurin..

"Zurin..aku rasa minyak itam jaja bocor la..baik korang check"

Jaja ingatkan biasa2 je lah..just menitik2 je kot..
tapi bila lepas check point kedua..cikgu2 kat check point tu call Zurin lagi..

"Zurin, minyak itam keta jaja bocor banyak tu..cepat2 balik sekolah terus"

Jaja pun apa lagi...gabra terus la..
lepas balik kat sekolah..jaja park je kat depan dewan..jenguk2 ke bawah engine..
memang minyak itam jaja keluar laju macam air paip..


Tak sampai berapa minit...kering terus minyak itam tu...
and mujur jaja sempat balik ke sekolah..kalau buatnya engine mati tengah jalan...
lagi lah susah ...

Walaupun dalam keadaan gabra tak tau nak buat apa...
jaja bersyukur sebab cikgu2 sekolah jaja semuanya prihatin...
masing2 pakat2 kerumun kat kereta jaja and bagikan solution yang terbaik...
and alhamdulillah jugak..kat kawasan sekolah jaja tu memang ada bengkel kereta..
Ya Allah..syukur...
lega sket hati ni rasa...

Tapi kereta tu tak bleh la nak siap on the dot sebab orang bengkel
kena ke Kuantan untuk beli sparepart yang rosak tu dulu..
takpe lah..janji menda tu bleh dibaiki...


Kereta ku tengah ditowing ke bengkel....
and thanks jugak untuk kawan2 jaja yang temankan jaja gi amik duit kejap..
pastu hantar kan jaja balik ke rumah.. :)


Minyak hitam yang baru hari selasa lepas diganti baru...
terbuang begitu sahaja... :(

Petang semalam dalam kul 5.30 petang...kereta jaja pun siap...
alhamdulillah...syukur....
mujur jugak harga yang kena semalam tidak lah terlalu mahal...
korang tau2 je lah barang2 kereta ni..sekali kena bukannya murah2 nak kena bayar..

^___~

10 Beu-T Is Talking:

Kniedaz said...

nasib baik ramai yg prihatin..seksa kalau mati tgh jaln apalagi dlm ldg kelapa sawit

JaJa'Z said...

Tu la kak.. Syukur sgt2...

dieya said...

Nasib baik cikgu2 lain perasan minyak itam tu bocor. And k jaja pun cepat balik skolah.
Kesian cik gen 2. Seingat dieya zaman sekolah cikgu lelaki yg kena mengiring naik motor, coz jalan sawit ni mmg susah bawak keta. Cikgu pompuan biasa jaga check point je.
Bak kata k jaja, dugaan.. Moga dpt rezeki yg lebih baik!

Danial Ikhwan Jaafar said...

Alhamdulillah tak serious mano. eh, kecek klate sekali =P hahahaha

ahkakbatik said...

banyak pahala dik jaja ni dapat... iyer.. moga dpt rezeki lebih baik!

JaJa'Z said...

Dieya: tulah..mujur ramai yg prihatin and somehow mujur jugak akak ada gak ilmu pasal engine keta sket2..takde lah totally 'buta engine'..bila orang sebut apa yg rosak tu akak bleh recall balik...

JaJa'Z said...

This comment has been removed by the author.

JaJa'Z said...

Dan..eh??

JaJa'Z said...

This comment has been removed by the author.

JaJa'Z said...

kak tek..aminnnnn :)

Related Posts with Thumbnails