JaJa'Z Latest Stories

Monday, January 2, 2012

Jalan2 Hot Spring Sg Klah Sungkai....

Meh nak sambung edisi cuti2 Malaysia jaja semula...
makin ditangguh, makin banyak menda yang tertinggal..hehhehe

Lepas 3 hari berada di kl...
hari isnin tu jaja dan En Zack meneruskan lagi perjalanan utk balik ke kampung..
dalam hati ni memang tak sabar sangat2 nak jumpa mama...

Tapi sebelum sampai kat kampung...
kitaorang sempat lagi melencong kejap ke Hot Springs Sg Klah
yang terletak di Sungkai Perak...

Ni pun kebetulan je sebab memang dah on da way..
kalau tak, tak kuasa jugak nak menyinggah..
Lepas Kak Zura gi cuti2 kat situ dulu..
memang hati ni teringin sangat nak jejak kaki kat situ..
padahal tiap2 kali jaja balik kampung, memang lalu kat situ pun..
tapi tak pernah terlintas hati nak singgah...
so, bila Kak Zura dah tayang macam2 ada kat sana...so, meh la kita singgah2 kejap..

Untuk sesiapa yang tak pernah datang..
korang bleh guna hway PLUS dan exit di tol Sungkai...
Teruskan perjalanan ke kiri dr tol Sungkai
dan lebih kurang tak sampai 3km, korang akan nampak simpang masuk
ke Felda Sg Klah...
pastu korang teruskan je lah perjalanan lebih kurang 15 min untuk sampai betul2
ke kawasan Hot Springs tu...

Untuk yang bercadang nak stay kat kawasan ni..
jangan la risau..ada homestay untuk korang sewa,tak pun di Felda Residence
malah nak stay kat villa dalam kawasan hot springs tu pun bleh...

Lepas 15 min perjalanan..
if korang jumpa signboard ni..tu tandanya memang nak sampai sangat2 dah la..
heheheheh
sebelum jumpa signboard ni..tak lalu jaja nak layan soalan2 dr En Zack..

Jauh lagi ke Ja...Lama lagi ke nak sampai..betul je jalan ni Ja..

Adoila..saya pun tak pernah sampai lagi bang...
tapi mujur la Kak Zura byk bagi Info kat jaja, makanya dapat la jaja 
menjawab segala persoalan En Zack tu...

Memandangkan time jaja gi tu memang cuti sekolah..
so, korang bleh agak la orang ramai ke tak kan..
bleh tahan penuh jugak kawasan nak parking kereta tu..
bas2 persiaran pun banyak jugak..
tapi alhamdulillah, dapat la jugak park kereta...

location map memang ada merata2...
takkan sesat punya lah....kawasan pun tak lah luas sangat2 sampai korang bleh sesat barat...

tapi apa2 hal pun, kita beli la tiket nak masuk dulu...

Tiket untuk dewasa rm12 dan kanak2 rm10..
warga emas plak rm7 dan untuk golongan OKU rm2 jek..

make sure lepas bayar duit tiket tu, korang akan dapat wristband ni
and pakai la yek...

Untuk masuk ke kawasan utama Hot Springs ni..
ada lah dalam 500m jugak la..
tapi dengan cuaca panas, memang bercinta jugak la nak jalan kaki menapak masuk kan..
but, not to worry....

perkhidmatan train ni disediakan oleh pihak Hot Springs utk memudahkan korang
nak masuk...
sian la kalau ada anak2 kecik, orang2 tua...
penat jugak la nak berjalan ke dalam tu...

Apa2 hal..kita amik gambo dulu..hhehehehe
En Zack ni..kalau amik gambo dengan dia..memang mcm ni la..


Tunggu train penuh..and bleh la masuk terus ke dalam..
jangan risau la..kejap jek train penuh kalau orang ramai time2 cuti tu...

Tak dan nak puas dok atas train..
sampai la kat kawasan utama Hot Springs...
dari jauh lagi jaja dah dengar bunyi anak2 kecil menjerit2 mandi keseronokkan..

Ni salah satu kolam mandi air terjun yang ada di kawasan Hot Springs..
tapi kolam ni kolam mandi air sejuk lah...
tu yang penuh dengan orang ramai...

Slide pun ada jugak...
kawasan kolam ni bleh tahan besar gak..so, takde la nampak bersesak sangat
dengan pengunjung2 yang mandi manda...

time macam ni baru la En Zack cakap...

Rugi plak tak bawak baju sekali...syok dapat mandi ni...

tau pun..jaja nak ajak dia gi kemain susah..
tapi bila dia dah tgk sendiri depan mata..baru dia tau seronok sebenarnya..

Takpe lah, Insyallah next2 visit, bleh la kalau2 nak stay kat sini..
bleh ajak family2 member sekali kan...

Sejuk jek tengok pemandangan kat kawasan ni...
syok kan...

Ada juga khemah2 yang didirikan dikawasan kolam tu..untuk kegunaan pengunjung..
and ada jugak gerai2 yang menjual cenderamata
dan kalau korang nak abadikan kenangan, juga ada disediakan perkhidmatan
photography...

Mampu amik gambo je lah...
hehehhehe

Next , tempat yang paling jaja nak gi sangat2 kat dalam ni..
ialah tempat rendam air panas...
tapi sebelum tu..jaja ngan En Zack..jalan2 dulu kat sekitar kawasan villa...


Sekali tgk dah macam satu kawsan perumahan elite dah gayanya...
lawa sangat villa2 kat sana...

tapi lupa plak jaja nak 'intai' berapa rate untuk menyewa kat villa ni..
tapi rasanya tak la mahal sangat...around rmRM100 - RM250++ agaknya

Hahaha..muka mamat yang penat jalan tengah panas...
bengang sebab kena layan kerenah bini dia nak tengok kawasan villa...
mau dia tak bebel..sebab cuaca agak panas, kena jalan naik2 bukit plak tu..hehhehe
sabar abang yek.... :-)

Dah2, jangan masam2 muka...meh amik gambo bini u ni...

Peace You!!!!

Dah2, moh kita gi rendam2 kaki plak...
tadi kat tempat air sejuk..now ke kawasan air panas ..

Kawasan keliling tempat ni memang menghijau jek...
penuh dengan pokok2...

dari jauh jaja dah nampak orang2 dok rendam kaki..
Selain rendam kaki kat dalam air panas tu..
satu lagi xtvt yang menarik dan boleh korang joint..ialah...

xtvt masak telur!
tapi memandangkan orang ramai..jaja just tgk je lah diaorang2 kat situ dok 
merebus telur dlm air panas tu..


Ada jugak cafe utk pengunjung beli makanan..kot2 la sambil rendam kaki tu..
lapar ke kan..bleh la makan..

Nak panggil apa ek..sungai ke ek? tak pun mata air panas..
disediakan tempat2 duduk kat tepi kawasan air panas tu..
and bleh la korang rendam kaki kat situ..
airnya bleh tahan gak panas dalam 50 darjah celcius..
dah macam bleh buat air nescafe..bak kata En Zack..
hehehhe

Takkan nak tgk jek..
jaja pun tak ketinggalan gak la untuk rendam kaki...
tapi seriusly, memula nak masukkan kaki..

Woahhhh..panas wehhh!!!

Jaja masukkan kaki sekejap2 jek memula...panas tak tahan tu....
tapi cer tgk aunty kat sebelah tu..

selamber jek jaja tgk dia rendam lama2..
last2 jaja tanya couple kat sebelah jaja...

Tak panas ke dik letak lama2...

Tak la kak..memula jek..dah lama2, tak rasa panas sangat..

Tapi sampai sudah jaja tak leh nak rendam lama2..
panas nya sampai ke tulang rasa..ekekekke ..over plak jaja nih..

Lepas 10 min rendam kaki..jaja teruskan lagi..

Lupa nak cakap, En Zack malas nak rendam kaki...
motif?? sebab malas nak tanggal kasut..bleh?? hehehhe

Kat kawasan Hot Springs ni ada gak sediakan perkhidmatan jakuzi
untuk seisi keluarga...

Bleh dok satu family kat dalam kolam tu...


syok je tgk diaorang bersantai dengan family member...
kalau family jaja pun ada..dapat la kot kitorang berendam ramai2..

Air panas ni sebenarnya..
kalau tgk betul2 depan mata..berasap2 kat kawasan ni...

Dan yang ni plak kolam air panas....
tak la sebesar macam kolam air sejuk tadi..
tapi tetap jugak menjadi tumpuan orang ramai...

Syok nyaaaa!!!!

Ada plak tempayan besar2 kat depan kolam...
penuh dengan air gak kat dlm tu...

Lepas hampir 2 jam kami kat dalam tu...
alhamdulillah, akhirnya dapat juga jaja ngan En Zack jejak kan kaki kat sana..

Kaki pun dah penat..perut pun dah lapar..
so, it's time to go home...


penuh pokok durian!!!

Insyallah, harap2 ada la lawatan yang seterus2nya lepas ni..
nak stay kat sini plak...

Kengkawan yang tak tau nak ke mana2 dengan family..
bleh datang kat Hot Springs Sg Klah ni yek..
kompem korang seronok...

^___~

2 Beu-T Is Talking:

::Azura Rahman:: said...

wahhh.. tiket masuk sudah naik hg lah.. masa akak g Dewasa-RM10 aje, Kanak2-RM8.. cepat betol naik rege.. sabo je arrr..

Hotel yg akak amik aritu RM170 including breakfast dan tiket masuk Hot Spring tu.. kira murah dah tu..

Syok kan tmpt tu.. masa akk g bkn cuti sekolah so x ramai pon org.. mmg mendamaikan.. siap leh konker satu kolam air panas tu.. hihihi..

Kalau bawak family leh piknik sekali kan Ja.. insya-Allah ada rezeki leh pegi lg.. :):):)

JaJa'Z said...

tu lah..jaja ingat lagi akak cakap tiket rm10..tup2 naik lagi dua ringgit..kalau mcm kami berdua tahan lagi la..kalau gi sekali dekat sepuluh orang..seratus lebih kat situ je dah..

at least jaja dah jejak kaki kat sana..tapi kalau dapat gi lagi..syok jugak kan...

Related Posts with Thumbnails