JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, November 16, 2011

Frust Sangat2....

Sebenarnya tak tau nak gambarkan macam mana perasaan kami ,cikgu2 ni...
tak tau sama ada sedih ke..frust ke..marah ke...
entah lah..semuanya bercampur baur...
tah apa la yang ada dalam fikiran bebudak ni sebenarnya...

Masuk hari ni dah 3 hari SPM berlangsung...
hari pertama berlalu dengan situasi mercun bola meletop2 tak berhenti...
jantung jaja ni tah berapa kali tersentap sebab terkejut...
asal ada pelajar2 yang keluar awal, lepas2 tu mesti berbunyi jugak mercun..
bingit nya takyah cakap la...tambah lagi dengan rasa sakit hati..

Semalam plak paper BI dan Tasawwur Islam...
bila paper english ni korang paham2 la..
awal tak awal, lepas 30 minit masa berlalu...dah ada student yang keluar..
Zurin yang ajar BI ni takyah cakap la..
masing2 dah buat muka frust...bila diaorang keluar..semua cakap sorry...
masalahnya bukan tak dapat buat..tapi tak nak buat...
terutamnya bebudak kelas belakang ni...
korang paham2 je lah bila sorang dah start keluar..
yang lain2 pun nak ikut sama...tak kisah dah pasal paper yg tengah jawab tu..

Time tasawwur islam plak...
paper mula kul 2 ptg..tapi segelintir pelajar bantai masuk dewan kul 2.10 ptg...
tak dan nak lama pun menjawabnya..
kul 2.30 ptg bebudak ni dah pakat2 keluar dewan semula...
paper 2 jam setengah tapi jawab dalam masa 20 min jek..
korang rasa2 lah kan..
diaorang ni menjawab ke tidak?
jaja takutnya bukan setakat jawab..jaja rasa ada jek yang tak tengok soalan langsung..
semua sibuk nak keluar awal..and kejar nak lepak2 dengan geng
kat luar pagar sekolah...

Tak pk pasal masa depan ke?
aduhhh...memang nak emo jek jaja rasa bila pk pasal hal ni...
jaja selalu bagitau kat student2 jaja...

Study betul2..jawab elok2..
jangan sampai menyesal satu hari nanti...
Dengan ilmu lah dapat menentukan hidup kita dimasa akan datang..
takde ilmu, susah nak hidup..takde ilmu orang pun pandang rendah kat kita
takde ilmu macam mana nak cari duit..
takde ilmu macam mana nak kawen, nak sara keluarga..nak sara anak bini..
tak pikir ke semua tu....

Time jaja drive depan bebudak yang tengah lepak kat tepi pagar sekolah
time nak balik tadi...
memang jaja tak pandang pun diaorang semua...
geram sangat2 rasa...
hanya satu ayat jek jaja ni kalau boleh bagi kat diaorang...

Just wasting your time!
 Ni baru hari ketiga...nak menghabiskan sampai 13hb Disember...
tah macam mana la gaya bebudak ni...

Jaja dok menanti hari khamis ni untuk paper math jaja...
harap2 student2 jaja semuanya dapat buat sehabis baik...
tak daya rasanya nak rasa frust tiap2 hari...

>___<

4 Beu-T Is Talking:

Lina said...

senangnya budak2 zaman skrg ni...ms zaman sy dulu x dpt jwb 1 soalan tu @pun x tau nak jawab pun dah gelabah gila tp xpun terpk nak kuar awal sbb frust x tau nak jawab...seboleh2nya cuba juga walaupun x tepat...walaupun rs cam salah sbb xnak hantar kertas jawapan yg kosong...ya Allah budak2 ni dah x pk masa depan ke...xnak masuk u ke...xnak keje best2 ke...

JaJa'Z said...

lina, kalau la lina dok kat tempat jaja ni..memang rust sangat lina..spm pun bleh buat mcm tu..so, lina bayangkan jelah kalau time ujian dan peperiksaan pertengahan thn or trial diaorang...mcm tu la jugak..

Mamamya said...

ikhlas n jujur akak b'tau...rasa mcm nak menangis pulak baca n3 nih..dapat rasa apa yg jaja rasa ni... sabar lah dik,esok lusa dia org akan tanggung akibatnya.. jaja,zurin n semua cikgu2 yg lain dah lakukan t/jawab korang semua dgn baik....dia org yg pilih jalan mcm tu.... hari ini dia org mgkn blh ketawa/gelak2 sambil bakar mercun...esok lusa x siapa tau! wait n see......

kasih suci said...

kasih faham sangat2 perasaan akak sebagai seorang guru...dengan pengalaman kasih pernah jadi guru ganti dulu, walaupun sekejap tap terasa bagaimana pengorbanan seorang guru yang begitu bersungguh-sungguh mencurahkan ilmu pada pelajar masing2...tapi yang hampanya bila kesungguhan yang diberikan dibalas dengan sikap endah tak endah pelajar...tak tahu la mana perginya kesedaran mereka untuk serius dalam belajar...bukan tuk orang lain, tapi untuk masa depan mereka jugak...tapi diorang x nampak dan fikir panjang, yang ada dalam otak masing2 hanya nak enjoy je...kadang2 kasih pon selalu bising2 kat anak2 buah, mesti utamakan peslajaran...ingat mak bapak susah payah cari duit nakkan diorang berjaya...sedih la tengok anak2 muda sekarang, terleka dengan keseronokan dunia...

Related Posts with Thumbnails