JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, August 24, 2011

Projek Biskut Raya ...


Ceh! Projek biskut raya la sangat kan...
dah macam orang buat projek jualan biskut raya je kan...
padahal buat untuk sendiri2 jek...
hehehhe

Kalau sebut pasal buat biskut raya, rasanya dah berbelas2 tahun tak buat
dedulu ada lah tolong2 mama buat kuih raya
time zaman sekolah2 lagi...
lepas2 dari tu..bila dah kerja, dah kawen...semuanya main bedal kuih
yang tunjuk2 jek...
kalau nak buat tu memang tak la kan...
dah la skill memang tak berapa nak ada..and main ngan menda tepung2 ni..
selalunya akan gagal lah kalau bagi ke jaja ni...

Jadinya masa start bulan puasa hari tu..
En Zack suruh jaja joint buat kuih ngan Kak Zah, jiran kesayangan jaja tu...
macam Kak Zah, memang tiap2 tahun dia buat kuih sendiri...
pastu tambah la dengan sejenis dua yang dia beli jugak...
macam tahun lepas, Kak Zah buat kuih juga and dapat la habuan
untuk jaja sebalang dua bagi tiap2 jenis...kan untung tu :-)

Jadinya tahun ni En Zack nak jaja joint sekali buat dengan Kak Zah..
Dapat la sket2 pengalaman tu kan...
walau pun tak berapa reti..tapi apa salahnya kita cuba..

Bila jaja suarakan idea tu kat Kak Zah..dia memang laju la ajak sekali buat..
syok la sket bila buat biskut raya ada geng sekali..
tak la boring sangat sesambil nak tunggu kuih tu dok dalam oven..
Bila dah kata nak buat sekali..terus masing2 berebut2 nak buat macam2 biskut
nak tu lah..nak ni lah...
termasuk la Nina ngan Miza yang sama2 jugak bagi idea biskut apa yang nak dibuat..
so, lepas berdiskusi (chehhh!)... kitorang semua decide nak buat
biskut tart nenas,almond london,biskut badan rangup,biskut kelapa,
biskut samperit dan biskut sarang semut...

Wah! tak agak2 plak banyak jenisnya kan..
hehheheh
Tugas jaja sumbangkan modal dan cari resipi2 kat internet..
bab beli bahan2 jaja bagi tugas tu kat Kak Zah dan suami dia lah..
jaja ni mana reti sangat nak membeli2 ni....

Bila semua bahan dah ada....
makanya bermula la sessi gentel2 tepung start dr hari sabtu lepas....
biskut pertama...biskut tart nenas....

Jaja jadi tukang timbang bahan2 ..Kak Zah plak godek2 tepung...
Nina ngan Miza jd minah menyemak plus memekak...

Lepas adunan dah siap...bermula la tugas jaja yang seterusnya...

jaja tukang picit kulit tart nenas ni jek...
nak gulung2 tu rasa macam tak cantik je bila jaja buat....
so, kerja tu kita bagi kat orang2 yang pro jek buat...

lepas picit punya picit, gulung punya gulung....

siap la biskut ni masuk dalam oven...
and

siap!!!!!
seriusly sedap...dengan jem nenasnya yang manis...kulit tart yang rangup gebu..
uishhhh..settle jugak biskut pertama....
malam tu sampai kul 2 pagi kitorang dok menggulung...
mujur juga esoknya cuti...boleh la cover2 tido lepas sahur esoknya...

untuk 3 adunan..dapat la 5 balang biskut tart nenas...
kalau beli, sebalang je dah berapa ringgit kan...
ni dengan modal ak sampai seratus ringgit..macam2 biskut and berbalang2 bleh dapat..

Projek buat biskut raya ni bersambung la tiap2 malam...
dan ni antara biskut2 yang dah siap dibuat
setakat hari ahad hari tu...seperti yang jaja tayang dlm entry sebelum ni...

biskut tart nenas, biskut badam rangup dan biskut kelapa delima...

biskut badam rangup ni totally jaja yang terap semuanya...
ada plak yang nipis..ada plak yang terlebih tebal sket...takpe la...
nama pun bukan pro kan...
so, terkurang sana sini..harap maafkan la yek...
tapi rasanya, memang sedap..lemak2 rangup gitu....

Ni plak biskut kelapa delima...
ni biskut pilihan Kak Zah...blank sebenarnya memula nak buat bentuk apa..
last2 sekali kitorang bulat2kan je then gaul dlm kelapa kering
and boh dalam paper cup tu...then tepek ceri...habis cerita...

gebu kan tart nenas nya..hehhehe

Ni baru ada 3 jenis jek..
yang dah siap lagi setakat ni, biskut almond london dan biskut sarang semut...
insyallah malam ni turn biskut samperit plak....
dah siap semua nanti..jaja tayang kan kat sini okeh....

Nanti2 yang dibuat ni ada 6 jenis biskut...
dan jaja dapat lebih kurang 12-15 balang kuih....!
wehuuuuu!!!!!
Penuh dengan kuih raya la umah jaja tahun ni...
tu blom jaja tambah dengan kuih2 raya yang jaja beli lagi...
nanti jaja tayang dlm entry2 lepas ni yek.....



6 Beu-T Is Talking:

ibh said...

Wah..byk tu kuih raya jaja..Sue baru buat 1 jenis ja..tu pun dah letih dah..hehhehee

Lina said...

tart nenas tu mmg nampak gebu lar

Mamamya said...

maik aihhhh...byknya biskut raya jaja...blh pos sikit kat akak nih.... :)

Cik Suheela said...

byk nya kak..fuyohhh rajin betul akk..smpai stayup buat kuih heee...teringin nak rasa biskut kelapa delima tu huhuh...

Kalamhati said...

sakan jaja buat biskut..hehe
kena gi raya umah jaja nnt ni..=)

kasih suci said...

meriahnya kuih raya akak...kasih pon masih berperang buat kuih raya dengan suami...hehehehe

Related Posts with Thumbnails