JaJa'Z Latest Stories

Wednesday, April 27, 2011

Cerita Seorang Cashier....

Kalau nak cerita pasal kerja2 sementara..jaja ni tak la banyak sangat pengalamannya..
selain dr jadi cikgu sementara lepas habis study dulu..
jaja ada la jugak kerja part time ..jd cashier masa cuti sem 4 
kalau tak silap jaja la...dlm tahun 1999...

Tah macam mana la boleh terkeluar idea nak jd cashier ni pun tak tau lah..
konon2nya nak cari duit tambahan la kiranya..
bosan nak dok umah saje2 time cuti dua bulan tu...
jadinya ,jaja plan dengan 2 orang lagi member , nak kerja kat
Pasaraya Tunas Manja as a cashier...
Kalau kat Pahang ni, korang sebut jek Pasaraya Tunas Manja
semua orang tau...
dari sebuah pasaraya biasa, ada sebiji jek dlm bandar Kuantan
sampai la skang ni ada berbelas2 cawangan dalam daerah Kuantan ni sendiri
dan juga dah dibuka kat daerah2 lain...
jangan tak tau..kat depan taman jaja ni pun ada jugak pasaraya Tunas Manja sebijik..
maklumla..taman perumahan jaja ni pun under Tunas Manja Development..
hehehhe

Time tahun 1999 tu, Pasaraya Tunas Manja ni baru ada 2 cawangan jek...
Satu kat cawangan Air Putih..dan satu lagi kat cawangan Transit Point..
kiranya pasaraya ni lah paling glamour dan menjadi tumpuan keluarga
untuk membeli belah termasuk la para2 peniaga...
So, jaja ngan member2 cadang nak kerja kat cawangan Transit Point jek..
kerja sebagai cashier dengan gaji basic rm450 tak termasuk OT..
dah nak kerja sangat..so, kitorang pun terima je lah..

Time tu cashier yang kerja ada dalam 9 orang...
dari 9 orang tu hanya 2 orang jek yang memang betul2 cashier senior..
dan selebihnya 3 orang student UUM(jaja n the geng),sorang student UPM ,
yang tengah tunggu nak fly ke Australia,2 orang student law UM dan 
sorang lagi budak baru lepas SPM...

Antara ramai2 pekerja..kat bahagian cashier la yang paling glamour sekali
glamour bukan sebab kitorang ni muda2 ..
tapinya sebab ..kerja jek cashier..tapi gi kerja semua masing2
bawak keta kemain lagi...walaupun bawak keta mak bapak jek...hehehhe
tapi idok la kata kitorang ni semuanya eksen2...
we all la paling ramah tamah ngan pekerja2 lain tau... :p

Itu bab glamour...tapi kalau kata bab kerja...
part ni la yang paling tak syok...
ingatkan main punch harga2 barang isi dlm plastik jek...
pastu kerja pun main duduk jek...
tapi takdo doooooorrrr....giler punya penat kerja...
sekali orang datang beli bertroli2..nak2 plak kalau yang datang tu
pengusaha kantin sekolah....puas nak packing sosej yang berpeket2
sampai nak beku tangan jaja ni memegang...
harga barang plak beratus2..pastu bantai bagi plak duit seringgit2...

walawehhhh...masak wehhhhh nak kena kira satu2...
ada sekali tu jaja main tgk jek brapa bundle duit2 seringgit tu tanpa kira
sehelai2...pastu terus kena sound dengan supervisor..

Lu kompem ke itu duit semua cukup?
kalau kurang sapa mau ganti itu duit..saya tolak gaji lu arrr...

Nah! amik kau kaw2 jaja kena sound...
lepas2 tu terus tobat jaja tak buat dah...kalau kena kira sampai rm500...
ku gagahkan jugak la kira duit2 tu sehelai demi sehelai..
rasa macam nak sound plak ke makcik kantin tu...

Makcik tak reti nak bagi duit besar2 ke ha!!!

Tapi cakap dalam hati je lah....hehehhehe

Minggu pertama kerja..badan jaja habis sakit2 satu badan..
lengan ni toksah cakap la, punya la lenguh...
kena angkat ayam berekor2..angkat kampit peras untuk di punch berplastik2..
angkat tin2 susu masuk plastik bertin2..angkat kelapa berbiji2...
maklumla kebanyakkanya pengusaha kedai2 makan..beli barang 'selori' banyak nya..
adoyaiii..rasa macam nak berhenti kerja time2 tu jugak...
jangan harap la time kerja tu nak duduk2 sambil punch harga..
alamatnya kena sound lagi la dengan supervisor..

Lu buat kerja sambil duduk..lambat atau sekejap lu buat kerja..??

Eii..memang rasa nak seligi jek mamat cina tu time tu..
mujur boss jek...
kalau tak..mau jek jaja sound dia balik...
punya la penat jaja kerja, kadang2 time rehat sejam tu..
jaja bleh tertido dalam keta dengan engine terpasang....punya la tak sedar
tau2 jek member datang ketuk kat cermin kereta..

Woi! time rehat dah habis la!

Dengan terpisat2 tenyeh mata..muka pun setonyeh jek..
terus sambung kerja...

Hampir sebulan kerja, dengan penat yang tak agak2 dah..
jaja and the geng pun komplot2 la nak berhenti kerja...tapiiii
apa2 hal kena tunggu dapat gaji dulu...dah dapat duit baru la kita blah!
Jahat kan jaja..? hehhehe

Seperti yang dah di plan...hari gaji pun sampai la...
lepas dapat gaji tu sepatutnya kitorang masuk balik kerja kul 2 ptg..
tapi seperti yang dirancang..kitorang semua blah terus balik umah..
hehehhehe
Konon2 nak berhenti, alih2 supervisor tu call kat umah
then suruh datang kerja keesokkan paginya...
nak tak nak..tebalkan je la muka gi kerja esoknya tu...
seperti yang dijangka..kena la mengadapa supervisor kat pejabat..

Apa pasal lu tak masuk kerja semalam...sariza, zahidah,fariza...
lu orang pergi mana...?

Kitorang senyappppp jek....
sepatah haram kitorang tak jawab...

Sariza and Fariza.. u berdua ambil cikgu kan kat UUM? apa u rasa 
kalau anak2 murid u ponteng2 kelas? u marah tak?

Ha! amik kau...kena sebijik atas muka...

And u Zahidah..amik HRM di Universiti..
kalau u dapat pekerja yang suka2 hati mau balik rumah time kerja...
u mau ka amik dia kerja sama u???

Sebiji plak lagi atas muka Idah.. :p

Mamat cina tu pun bebel la lagi pot pet2..kitorang dengar je la...
kitorang buat2 pandang lantai jek..hehhehe
padahal dalam hati masing

Kurang asam ko Phua! Jaga ko! Aku 'bakorrr' motor ko...!

hehehhe....
tapi lepas2 tu kitorang terus insaf...molek jek kitorang semua kerja..
walaupun lengan ngan kaki ni rasa macam nak tercabut dah...
tapi kitorang tahan jek...demi TUNAS MANJA!!!!
^___~

2 bulan jugak la kitorang kerja time tu..
macam2 kenangan yang jaja ngan kengkawan semua dapat...
dan macam2 perangai manusia yang kitorang jumpa...
terutamanya perangai2 manusia yang selalu anggap..pekerja2 cashier ni
semua terdiri daripada orang2 yang sekadar spm jek...
bila diaorang tau yang kitorang semua ni bebudak U..baru la nak senyum2 sket..
kalau tak, muncungggg jek la mulut tu..
tu blom masuk lagi bab kena ngorat ngan customer2..tapi bukan jaja la..
heheh..kawan2 jaja lar..hehhehe

tapi satu peristiwa yang jaja ingat sangat2...
En Zack dia tau jaja ngan kengkawan kerja part time kat Tunas Manja tu..
dia bantai sajer2 gi beli barang kat situ semata2 nak 'nganjing' jaja...
cap ayam betul mamat tu..(time tu tak bercinta la lagi ngan dia)
hehehheheh

Itu la cerita jaja as a cashier...
korang pernah ke kerja part time??

8 Beu-T Is Talking:

Citarasa Rinduan said...

jaja... ayu baca pengalamanmu.. wah......memang best.. lagilah ayu tak ada pengalaman jaga cashier kat pasaraya...

pernah jadi cashier kat mini market jer... so tak lah buzy sangat..

PS; tunas manja di mersing baru buka dalam tahun 2006...

Lelord said...

xpenah jd cashier...takut nanti kena ganti duit kalau short

hanees said...

kite pon penah jd cashier kak...sblm keje ngan mydin, sy jd cashier kt kdi mak sy...mse cuti sem jd cashier kt resort, abes stdy lak jd cashier kt mydin...hehehe
sy suke jd cashier...dpt pegang duit byk, w/pon bukan duit sndri...hehehe

| gad1s s0ypans | said...

gad1s penah keje tue.....

tp x da yar pengalaman mcm akak....

hikhik,part kena s0und tue....
klaw gad1s,c0mpom es0k x masuk keje c0z demam kena marah......

huhuhu....
pengalaman kan sume tue.....
(=

Mamamya said...

huhuhu...sama dgn lelord...takut nak jadik cashier sbb takut short duit...aka dulu keje kilang je dik...hehhe...tp x best kene 'jual' sana sini pastu penuh dgn rakyat2 indon n bangla n nepal bagai...haihhhh...tp disebabkan nak cari duit poket punya pasal redah je lah.....

erienz said...

teringt tunas manja kat Taman Tas...ntah ada lagi ke idak...

Mr.gOOgle said...

Seronok juga bila dapat berkongsi pengalaman time susah nk cari kerja dulu..Saya kerja jual topup sekarang ni yela kat hostel tak der langsung topup.So saya pun amek la kesempatan dan sampai sekarang masih pegang duit banyak macam casher.

Kadang - kadang rase tekut jgak simpan duit banyak .huhuhu .Sekarang ni perniagaan topup dh ada sistem MLM ,bukan nk promosi tapi sekadar berkongsi .So sesiapa yang suka bergayut kt telefon dh boleh toppup sendiri xperlu g kedai lagi dan dapat discount lagi,info ada dalam blog saya www.mysupertopup.wordpress.com

nur nabila said...

Nak tnye lau kt mydin isi borang kt mne?

Related Posts with Thumbnails